Ny rapport skal gøre det lettere at løse tvister mellem lejere og udlejere

Et udvalg nedsat efter regeringens såkaldte Blackstone-indgreb er kommet med forslag til, hvordan tvister mellem lejere og udlejere bedst kan løses. Ejendomdanmark advarer mod forringelser i retssikkerheden.
Det var som led i S-regeringens såkaldte Blackstone-indgreb, at et udvalg til bedre huslejenævn blev nedsat på foranledning af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S). | Foto: Jens Dresling
Det var som led i S-regeringens såkaldte Blackstone-indgreb, at et udvalg til bedre huslejenævn blev nedsat på foranledning af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S). | Foto: Jens Dresling

Som led i det omtalte Blackstone-indgreb i 2020 nedsatte regeringen og en række partier ”udvalget om huslejenævnenes organisering.” Det har offentliggjort en rapport med forslag til, hvordan tvister mellem lejere og udlejere bedst løses, oplyser Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

”Jeg er glad for udvalgets vurdering af, at den nuværende organisering helt overordnet fungerer. Men udvalget kommer også med en række forslag til forbedringer, og dem skal vi selvfølgelig have kigget nærmere på. Det vil jeg nu gøre sammen med partierne bag aftalen om initiativer imod kortsigtede investeringer i private udlejningsboliger, som medførte, at udvalget sidste år kunne gå i gang med dette udvalgsarbejde,” lyder det fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek i meddelelsen.

I januar 2020 blev regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet således enige om, at nedsætte et udvalg til at undersøge, hvordan indsatsen med at løser de omtalte tvivler bedst organiseres.

Ankenævn i hele landet

Udvalget har bestået af huslejenævnsforeningen, en repræsentant fra de større lejerforeninger, KL, Grundejernes Investeringsfond samt en repræsentant fra de større udlejerforeninger.

Både hos LLO, Lejernes Landsorganisation, og KL er man positivt stemt for rapportens forslag.

”Rapporten giver Folketinget et oplæg til, hvordan man kan sikre lejere og udlejere gode og korrekte afgørelser i hele landet. For eksempel foreslås det at indføre ankenævn i hele landet og ikke kun i København, ligesom udvalget foreslår modeller til hvordan parterne i højere grad kan stole på, at ankede huslejenævnsafgørelser ikke vil blive ændret af domstolene,” udtaler Anders Svendsen, chefjurist i LLO.

”Kommunerne hilser nye initiativer, der kan forbedre sagsbehandlingstider og øge borgernes retssikkerhed, velkomne. For boligområdet er en vigtig kommunal opgave. I det videre arbejde er det vigtigt, at det er op til den enkelte kommune at træffe beslutning om organisering af huslejenævn og sekretariater, da der kan være forskellige lokale ønsker og forhold,” lyder det fra KL.

Bekymret

Ejendomdanmark har udsendt sin egen pressemeddelelse som reaktion på rapporten. Her fremhæves vigtigheden af, at man generelt styrker både fagligheden og effektiviteten i sagsbehandlingen, samt at der skal være mere åbenhed om fundamentet for afgørelserne.

Der er dog ikke lutter glade miner, for ”desværre er der også stillet forslag, der vil begrænse mulighederne for at få afgørelser prøvet ved domstolene,” lyder det fra brancheorganisationen.

”Fokus skal samtidig være på retssikkerheden for alle parter. Den skal sikres gennem korrekte afgørelser i første led og ikke ved at afskære mulighederne for at prøve sagerne i det næste led. Det er ikke uden grund, at vi i Danmark har et retssystem, der er baseret på, at sager kan prøves i flere instanser,” udtaler Lena Hartmann, juridisk direktør i Ejendomdanmark.

Også ovennævnte ønske om at indføre landdækkende ankenævn, er brancheforeningen skeptisk over for.

”Målet bør være at sikre en korrekt og hurtig sagsbehandling med tilsvarende lave sagsbehandlingsudgifter allerede i huslejenævnene. Derfor mener vi, at det kan være kontraproduktivt at skubbe en ekstra instans ind. Fremfor at forlænge sagsgangene yderligere, bør de forslag, der reelt styrker de faglige kompetencer i og videndeling på tværs af nævnene, prioriteres,” uddyber Lena Hartmann.

Klumme: Ny lejelov på trapperne – sørg for at blive klar

LLO om udlejeres afvisning af danskere: ”Det er noget svineri”

Klumme: Udskamningen af udlejere har nået et helt nyt niveau

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også