EjendomsWatch

Indtægter er gået op i røg – Christiania beder staten om millionstort fripas

Fonden bag Christiania i København beder staten om huslejerefusion for millioner, da de lokale erhvervsdrivende som følge af coronarestriktionerne ikke længere er i stand til at betale leje for bygningerne, der ligger på statens jord, og ikke har mulighed for at søge hjælpepakker.

Foto: Jonas Olufson

Ligesom i samfundet uden for de farverige plankeværker, der omgiver københavnske Christiania, gisper fristadens erhvervs- og kulturliv efter vejret som følge af de restriktioner, der er fulgt i coronapandemiens kølvand.

Derfor beder Fonden Fristaden Christiania, der køber og lejer bygninger og jord i området af staten, nu selvsamme stat om en refusion i huslejebetalingen på 2,5 mio. kr. for perioden 11. marts 2020 til 31. januar i år samt en halv mio. kr. til aflønning af gadeplansmedarbejdere, fremgår det af en henvendelse fra Indenrigs- og Boligministeriet til Finansudvalget.

Ifølge fonden, der bl.a. har advokat Knud Foldschack som næstformand, og som ved udgangen af regnskabsåret 2019 oppebar en egenkapital på over 54 mio. kr., har man på grund af "den særlige fælleskabsstruktur på Christiania" ikke adgang til statens nuværende corona-hjælpeordninger. Refusionen, der svarer til halvdelen af huslejen til staten i perioden, skal gøre det muligt for fonden at sænke huslejen for fristadens erhvervsdrivende.

"Fonden Fristaden Christiania har behov for hurtig afklaring, da fonden ikke kan nedsætte huslejen, med mindre betalingen til staten nedsættes tilsvarende," hedder det i anmodningen sendt til Finansudvalget og underskrevet af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Fonden har, hedder det i aktstykket, hidtil valgt at bakke op om Københavns Politis beslutning om at indføre midlertidigt opholdsforbud i de populære områder Pusher Street og Green Light District, da midlertidige nedlukninger af hele Christiania samt bevogtning har krævet for mange ressourcer.

Helt konkret er det Bygningsstyrelsen, der skal yde Christiania huslejerefusion og aflønningstilskud.

Fonden Fristaden Christiania betaler årligt en leje på 6,7 mio. kr. til staten for bygninger og jord på området i bydelen Christianshavn, der under normale omstændigheder fungerer som en af landets største turistmagneter.

Klumme: Mangel på udenlandske turister presser københavnske strøggader  

Hjælpepakker justeres: Selvstændige får højere kompensation 

Restancetal når højeste niveau under coronakrisen – bekymring for butikkers liv

Store ejendomsaktører fravælger statshjælp: "Vi har ikke behov for det" 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier