EjendomsWatch

3D-målinger giver markante besparelser hos KAB

Boligadministratoren KAB har taget teknologien til hjælp, når den sender opgaver med at istandsætte lejligheder efter fraflytning i udbud. Her sikrer 3D-målinger af lejlighederne en besparelse på op imod 50 pct.

Foto: PR

Hvis sparede penge er tjente penge, så skovler KAB og beboerne dem ind.

For ved hjælp af 3D-teknologi er det lykkedes for boligadministratoren at sikre en besparelse ved istandsættelser af lejligheder på mellem 15 og 50 pct. af tidligere udgifter.

3D-målingerne hjælper KAB, når opgaver sendes i udbud. Det drejer sig f.eks. om opgaver som maling, gulvbehandling og rengøring i en flyttelejlighed. Her hjælper 3D-målingen til, at man f.eks. kan beregne mængden af maling helt præcist, hvilket giver et bedre udbudsresultat.

"Vi har arbejdet intenst med at definere opgaverne helt tydeligt for at sikre, at der ikke sker misforståelser. Det er fx ikke ligegyldigt, hvilke flader i et vindue, som er omfattet af malerarbejdet. I processen har vi trukket på et netværk af lokale driftsledere og kunne ikke have gjort det uden deres hjælp," udtaler Michael Børglum, der er indkøbschef i KAB, i en pressemeddelelse.

KAB giver et konkret eksempel, der viser, at en flytteregning på 13.793 kr. kan reduceres til 8.229 kr. med de nye udbudspriser. En besparelse på 5.563 kr. eller 40 pct.

Brug for at henlægge færre penge

En lavere pris for istandsættelse er en fordel for den enkelte beboer, som fraflytter, men boligafdelingen vil også se en effekt på afdelingens økonomi, forklarer Lone Skriver, der er kundesupportchef i KAB.

"Boligafdelingen overtager gradvist forpligtelsen til istandsættelse i takt med bo-perioden og henlægger til formålet. Billigere priser betyder, at beløbet, der henlægges, kan nedsættes," udtaler hun i pressemeddelelsen.

De lavere priser er også med til at mindske boligselskabernes tab på fraflytning i f.eks. de tilfælde, hvor der ikke er midler i et dødsbo.

Flere afdelinger under KAB er på vej

Opmålingerne bliver foretaget af et svensk firma, og KAB er på trapperne med en rammeaftale, som kan benyttes af alle boligorganisationer i KAB-fællesskabet.

Indtil videre kører det som et pilotprojekt i fem ældreboligafdelinger i Boligselskabet AKB, København.

Planen er, at pilotprojektet kan anvendes som basis for flere lignende udbud i andre boligorganisationer. Foreløbig er både Ballerup Ejendomsselskab og Fredensborg Boligselskab på vej med udbud af flyttelejligheder i foråret 2017.

Krav om tredimensionelt byggeri gav besparelse på 10 pct.

Digital revolution på vej i bygge- og ejendomsbranchen

Regeljungle kvæler almene boligselskabers effektivitet

Hver tredje almene bolig kan drives 30 pct. mere effektivt 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier