Regionrådsformand: OPP er win-win for borgerne

Trods kritik af byggeprojekter mener regionrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V), at sikkerheden er større ved samarbejde med private.
Foto: Joachim Adrian/Polfoto
Foto: Joachim Adrian/Polfoto
AF DR SJÆLLAND

Udvidelsen af sygehuset i Slagelse, et vandkulturhus i Næstved og en ny byret i Holbæk er alle eksempler på OPP-projekter, eller Offentlige-Private-Partnerskaber, i Region Sjælland.

Siden 2007 er der bygget eller planlagt projekter af den type for 14 mia. kr. på landsplan, og der er sket en fordobling af antallet af projekter inden for de seneste fem år. Det viser tal, DR Nyheder har indsamlet.

Men samarbejdet med private kan vise sig at være det offentliges svar på et kviklån, og det kan ende med at blive væsentligt dyrere for kommunen eller regionen, end hvis de havde lånt sig til pengene.

Det er formanden for regionsrådet i Region Sjælland dog ikke enig i.

"Det er på mange måder en win-win situation for borgerne i Region Sjælland," siger Jens Stenbæk (V) til DR Sjælland og fortsætter:

"Vi havde aldrig fået et nyt mor-barn-hospital i Slagelse, hvis vi ikke havde valgt et OPP-projekt, da den daværende regering ikke gav os lov til traditionelt byggeri, selvom vi havde pengene i kassen."

Udslidte sygehuse trænger hårdt til milliardløft

Han mener, at borgernes skattekroner bliver brugt bedre gennem OPP-samarbejdet, ved at de store entrepreneur selskaber gør det, de er gode til, nemlig at bygge hospitaler og forestå vedligeholdelsen af bygningen de næste 20 år.

"Samtidig kan vores personale koncentrere sig om det, de er gode til, det, der foregår inde i sygehusene, nemlig behandling og pleje af patienterne. På den måde får vi mere sundhed for de penge, der er til rådighed," siger Jens Stenbæk.

Ifølge regionrådsformanden giver det en større sikkerhed, at der et stærkt incitament for den private bygherre, hvor risikoen ligger ved den private bygherre og ikke hos regionen.

"De laver et rigtigt godt byggeri og gør det færdigt til tiden, når de ved, at de bagefter ejer byggeriet og også skal forestå vedligeholdelsen i en lang årrække fremover," siger han til DR Sjælland.

"Vi skal købe byggeriet tilbage, men vi kender prisen på forhånd. Vi kender også totalomkostningerne de næste 20 år, de ligger fast. Dermed er sikkerheden større, end hvis vi selv havde stået som bygherre," siger Jens Stenbæk.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR Sjælland)

Pensiondanmark står klar med milliarder til trængte regioner

Regeringen vil drøfte konkrete OPP-projekter med pensionskasser

Sjællandske hospitaler på 240.000 kvm solgt for 4 mio. kr

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også