EjendomsWatch

Udslidte sygehuse trænger hårdt til milliardløft

Mens der bygges nye superhuse i dele af Danmark, er landets mange andre udtjente gamle sygehuse blevet glemt.

Jens Stenbæk (V), næstformand i Danske Regioner.

Utætte vinduer, udtjente installationer og nedslidte facader. Mens der rundt i landet bygges spritnye supersygehuse, så trænger mange af landets ældre sygehuse hårdt til renovering efter mange års slid.

En tredjedel af vores sygehusarealer har i dag ikke en tilfredsstillende bygningsmæssig standard. Gør vi ikke noget, så falder det ned om ørene på os, og regningen bliver for hvert år blot endnu større.

Jens Stenbæk (V), næstformand i Danske Regioner.
De nye akutsygehuse, finansieret med 40 mia. kr. gennem Kvalitetsfonden, udgør nemlig blot 20 pct. af den samlede bygningsmasse i sygehusvæsnet.

Alle de resterende 80 pct. er for mange sygehuses vedkommende langt oppe i årene og lider af gammelmandssygdomme ligesom mange af deres patienter.

"Alle gode politiske kræfter er enige om, at vi skal have en høj standard for alle patienter i hele landet og ikke kun for dem bosat tæt på de nye akutsygehuse. Men det får vi altså ikke ved at skabe A- og B-sygehuse," siger næstformand i Danske Regioner, Jens Stenbæk (V).

Årligt milliardbehov frem til 2024

Regionerne må i modsætning til stat og kommuner ikke udskrive skatter. Ifølge Stenbæk har de derfor i årevis kun har haft midler til rådighed, som har rakt til brandslukning af problemer på de gamle sygehuse såsom tætning af huller i taget.

En analyse fra Rambøll har påvist et samlet investeringsbehov årligt på 5,1 mia. kr. i sundhedsvæsnet hos regionerne frem mod 2024. Heraf udgør investeringer i bygninger 3,1 mia. kr.

"En tredjedel af vores sygehusarealer har i dag ikke en tilfredsstillende bygningsmæssig standard. Gør vi ikke noget, så falder det ned om ørene på os, og regningen bliver for hvert år blot endnu større," siger Jens Stenbæk.

Sygehuse fra før 1900 dræner kassen

Politikerne fra alle landets fem regioner mødes torsdag til generalforsamling i Aarhus.

Her er behovet for renoveringer og bedre udstyr et klart budskab til regeringen forud for de kommende økonomiforhandlinger i juni.

"Vi er nødt til at få en langsigtet planlægning og ikke mindst finansiering af den på plads. Det håber jeg, regeringen tager alvorligt," siger Jens Stenbæk.

Ikke mindst de psykiatriske sygehuse er meget gamle, og visse opført før 1900. Derfor er regionerne i gang med en omfattende modernisering af psykiatrien, som også vil lægge beslag på et større milliardbeløb.

Hospitalsbyggeri i Aarhus sparer højhus væk

Pensionsbranchen står parat med milliarder: Gabende mangel på OPP-projekter

 

Forsiden lige nu

KPMG-topchef køber investeringsejendom til rekordpris og gør lejere nervøse

Den øverste chef i revisionsselskabet KPMG i Danmark er ved siden af sit job også ejendomsinvestor. Med en ny tocifret millioninvestering i en nødlidende ejendom i København frygter lejerne at blive kastebold mellem kortsigtede spekulanter. KPMG-direktør lover dog over for EjendomsWatch at overholde gældende lovgivning.

Et flertal af danskere går ind for blandede byområder

Hverken høje eller lave indkomstgrupper skal klumpe sig sammen, lyder det fra statsministeren – og også fra en overvægt af danskere, viser en rundspørge. Resultatet glæder den almene boligsektor, der har gode erfaringer med blandet byggeri, og som også flere og flere private udviklere går i partnerskab med.

Gangsted-Rasmussen henter ny ejendomspartner

Familievirksomheden Gangsted-Rasmussen har hentet en ny ejendomspartner hos konkurrent. Rekrutteringen kommer efter, at Christian Gangsted-Rasmussen sidste år valgte at sige farvel til en række tidligere partnere og videreføre virksomheden i nye rammer.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier