EjendomsWatch

Erhvervsminister kigger på strøgejendommes husleje

Med et nyt lovforslag vil erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen forhindre skjulte rabatter i huslejeslagsmål mellem butikker og ejendomsinvestorer.

Foto: ADRIAN JOACHIM

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen sætter nu ind over for ejendomsinvestorer, der presser huslejepriser op ved hjælp af hemmeligholdte rabatter. Det sker, efter at Finans i december sidste år afslørede, at pengemænd bag dyre strøgejendomme i København har benyttet en kontroversiel huslejefidus, der kan koste dyrt for de butikker, der lejer sig ind, mens udlejerne sikrer sig store milliongevinster.

Huslejefidusen går ud på at hæve butikkers årlige husleje - med det argument at andre butikker i nabolaget betaler en højere leje. Men i flere dokumenterede tilfælde har udlejer sammenlignet med butikker, som har fået hemmeligholdte millionrabatter som kompensation for en høj årlig husleje. Det har bl.a. været tilfældet i en huslejesag mellem den britiske kapitalfond Cubic og brillekæden Synoptik.

Med Troels Lund Poulsens forslag til en lovændring bliver det slået fast, at alle former for rabataftaler skal fremgå, når man sammenligner lejemål i forbindelse med huslejesager, skriver Finans.

Ministeren kan ikke kommentere udspillet på grund af sommerferie, men i bemærkningerne til lovforslaget står der:

"Man har set konkrete eksempler på, at der er sammenlignet med lejemål, som ikke har været indgået på samme vilkår, idet der bl.a. er blevet givet betydelige lejerabatter (...) Det er vigtigt, at lovgivningen klart og tydeligt sikrer, at sådanne uhensigtsmæssige situationer ikke opstår."

Presser ejendommens værdi op

For butikkerne på de attraktive strøgadresser drejer huslejeslagsmålene sig i nogle tilfælde om millioner af kroner i årlige lejestigninger, mens ejendomsinvestorerne kan score høje tocifrede millionbeløb på at få huslejen presset op.

Det skyldes, at ejendommens salgsværdi følger huslejeniveauet, således at en fordobling af huslejen også vil fordoble hele ejendommens værdi.

I andre dele af landet er beløbene mindre, men mekanismen er den samme. Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 virksomheder, og som organiserer en række af de forretningsdrivende, er tilfreds med ministerens indgreb.

"Det er afgørende for, at man vitterligt kan sammenligne lejemålene," siger Bo Dalsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv til Finans.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Finans)

Fransk luksusfirma flytter ind i strøgejendom

Eksklusive ure og smykker får tre etager på Strøget i København

Aberdeen køber strøgejendom for et trecifret millionbeløb

Mere fra EjendomsWatch

Milliard-pipeline giver optimisme hos Hoffmann: "Mange nye spændende kunder"

Ifølge topchefen hos den danske entreprenørvirksomhed Hoffmann er skyerne fra første kvartal ved at lette, selvom markedskonjunkturerne forsat kan være lunefulde. I pipelinen er der projekter for op imod 2 mia. kr., fortæller Torben Bjørk Nielsen, der mener, at indtjeningen generelt bør være højere i en branche med store risici.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier