EjendomsWatch

Yderområderne får flere tomme boliger

Hele 142.000 boliger står tomme og bør rives ned, men de danske yderområder har svært ved at følge med udviklingen.

Foto: Colourbox

Andelen af tomme boliger er steget i 26 til kommuner til trods for statslige puljer, der skal afhjælpe problemet. Det er især kommunerne i yderområderne, der er hårdt ramt. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

I Danmark er der lige knap 142.000 boliger uden fast beboer, som bør rives ned, hvis der ikke er nogen, som flytter ind i dem. Generelt er antallet faldende, men i 26 kommuner - hovedsageligt i landets yderområder - er situationen en anden. Her er antallet af tomme boliger steget.

Hos Dansk Byggeri fortæller Maria Schougaard Berntsen, der er økonomisk konsulent, at det typisk er de mere velpolstrede kommuner, der har haft "råd" og ressourcer til at benytte sig af de statslige puljer, som yder tilskud til nedrivning af tomme og forfaldne huse. Det skyldes, at de kan leve op til kravet om, at kommunerne selv skal betale 30 pct. af udgifterne til nedrivningen.

"Den slags krav rammer særligt kommunerne i yderområderne, som i forvejen har svært ved at få enderne i budgettet til at hænge sammen. De har flest tomme boliger og dermed størst behov for hjælp, men også sværest ved at finde penge til at gøre noget ved problemet," udtaler Maria Schougaard Berntsen i en pressemeddelelse.

En tredjedel skal rives ned

Ifølge Dansk Byggeri er det særligt ø-kommunerne samt Lemvig, Thisted, Jammerbugt, Tønder og Frederikshavn kommuner, at der er kommet flere tomme huse. Her står over 10 procent af boligerne er tomme.

Antallet af tomme huse i yderkommunerne lyder i gennemsnit på 9,3 pct., mens det i hovedstadsområdet hedder 3,6 pct. og i de resterende kommuner 4,5 pct.

Dansk Byggeri anslår, at ca. en tredjedel af tomme huse er i så dårlig stand, at de bør rives ned.

"Problemet vil kun vokse, fordi yderområderne er udfordret af, at langt flere flytter fra landdistrikterne og ind til den lokale hovedby end modsat, og derfor vil der på den lange bane komme endnu flere tomme boliger i de kommuner," udtaler Maria Schougaard Berntsen i pressemedddelelsen.

Kommuner har fået sans for ejendomsudvikling

Flygtningestrøm bremser nedrivning af almene boliger

Flygtninge flytter i nedrivningstruede boliger 

Mere fra EjendomsWatch

Vicedirektør i Heimstaden siger op

Magnus Nordholm har været en ledende skikkelse i den mest aktive udenlandske investor på det danske ejendomsmarked, Heimstaden, gennem 14 år.

Fond tog risikoen med stort ejendomsprojekt – formandens søn står til gevinst

FINGRENE I FONDSMIDLER: Fond har investeret millioner i stort byudviklingsprojekt ved Roskilde, hvor formandens søn står til at få del i afkastet. Bestyrelsen er inhabil, og fondens overlevelse er i fare, lyder det i ekstern juridisk vurdering, som fonden har fået lavet. Vurderingen bliver "taget meget alvorligt," siger direktør og bestyrelsesmedlem.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier