Kommuner har fået sans for ejendomsudvikling
Landets 98 kommuner tænker i dag mere forretningsmæssigt end for få år siden, når det gælder byudvikling, skriver magasinet Teknik & Miljø, der udgives af Kommunalteknisk Chefforening.
En række aktører er enige om, at der er et stigende antal projekter og visioner om nye bydele og erhvervsområder, og at kommunerne generelt går mere realistisk til værks.
"For 10-20 år siden så vi af og til ambitiøse planer, som viste sig at være vildskud, og som ikke havde afsæt i noget, der var kommercielt bæredygtigt. De seneste 5-10 år har vi oplevet en kraftigt øget bevidsthed om, at udviklingsplaner skal tage afsæt i markedet, for hvis ingen mennesker eller virksomheder ønsker at bo i et område, kan planerne ikke realiseres. Vi udfører mange opgaver for kommuner, og der er ingen tvivl om, at den form for rådgivning vokser for erhvervsmæglerne i disse år," siger Peter Winther, partner og adm. direktør for Sadolin & Albæk, til Teknik & Miljø.
Der er dog stadig farer, som politikere og fagfolk skal vogte sig for. Det drejer sig om grunde, der bliver udbudt til for høje priser, og gælder især i tilfælde af restriktive lokalplaner, hvor der ikke tages højde for, at projektudviklere og andre private aktører skal kunne tjene penge.
Københavns Kommune efterspørger 45.000 boliger frem mod 2027