Halvdelen af Mjølnerparken skal sælges til private udlejere

For at få Mjølnerparken i København væk fra listen over hårde ghettoområder skal omkring halvdelen af boligerne sælges til private udlejere, viser ny plan. Beboerne frygter tvangsflytninger.
Foto: Ritzau Scanpix/Peter Hove Olesen
Foto: Ritzau Scanpix/Peter Hove Olesen
AF TV 2 LORRY

Københavns Kommune og en række boligselskaber arbejder på en plan, der skal sikre, at kommunens to såkaldt hårde ghettoer bliver løftet ud af ghettolisten.

TV 2 Lorry har fået indblik i planerne for, hvordan Mjølnerparken kommer af den omdiskuterede liste.

I Mjølnerparken skal der ifølge planen sælges 200-300 lejligheder til private udlejere. Det vil blandt andet betyde, at beboerne i omkring 100 lejligheder skal forlade deres hjem boligområdet på Nørrebro.

Nogle af dem kan blive nødt til at forlade området mod deres vilje.

Ifølge regeringens ghettoplan må højst fire ud af ti af boligerne i de såkaldt hårde ghettoområder være almene familieboliger i 2030. Kommunen og boligselskaberne skal senest til sommer komme med deres bud på, hvordan det skal ske. De kan enten rive boliger ned, lave dem om til ungdoms- eller ældreboliger eller sælge dem.

I Mjølnerparken er planen, at næsten halvdelen af boligerne skal sælges fra til private udlejere. Det er i den proces, en del af beboerne kan blive nødt til at forlade området.

"Det, der er vigtigt, er, at vi skal have bragt Mjølnerparken et andet sted hen. Der skal ikke være noget grundlag for, at omtale Mjølnerparken som en ghetto i fremtiden," siger overborgmester Frank Jensen.

Mjølnerparken var allerede i gang med en stor renovering, da regeringens seneste krav for ghettoområder blev vedtaget. Renoveringerne betyder, at en stor del af beboerne skal genhuses. Det nye krav om højst 40 procent almene boliger er årsagen til, at beboere fra omkring 100 af de lejligheder, der bliver genhuset, ikke kan vende tilbage til deres hjem.

"Jeg synes, det er meget bekymrende, at man vælger at tvinge folk ud af deres boliger. Der er folk, der har boet her i 20-25 år, og at man så bare fra den ene dag til den anden kan beslutte, at nu skal de ikke bo her længere," siger Samiah Qasim, der er socialrådgiver og bor i Mjølnerparken med sin mand, med hvem hun venter parrets andet barn.

Beboernes afdelingsbestyrelse opfordrer i stedet til, at man laver om i boligerne, så de i stedet for at være almene familieboliger omdannes til ældre- og ungdomsboliger. Men det afviser boligselskabet i Mjølnerparken, Bo-Vita:

"Det vil koste omkring 350 mio. kr., og det vil ikke hjælpe beboerne. For beboerne skal også flytte derfra. En familie må nemlig ikke bo i en ungdomsbolig, hvis de er over 35 år, og i øvrigt kan en familie jo ikke bo på 55 kvadratmeter, som en ungdomsbolig er. Så den eneste mulighed er faktisk at sælge," siger Jan Hyttel, formand i Bo-Vita.

I stedet vil de beboere, der ikke kan vende tilbage til Mjølnerparken ifølge formanden blive tilbudt en bopæl et andet sted i Københavns Kommune.

(Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af TV 2 Lorry.)

Ny handelsgade er på vej i Mjølnerparken

NREP er parat til at bruge milliarder i Tingbjerg i København 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også