EjendomsWatch

Fredede ejendomme skal lettere kunne ombygges

Kulturministeren fremsætter et lovforslag, som skal forenkle reglerne for ejerne af fredede bygninger.

Dragør rummer en del fredede bygninger, herunder bygningen til højre i billedet. Foto: Ritzau Scanpix/Lasse Kofod

Hvis ejere af fredede ejendomme vil bygge om, vælte en væg, fjerne en stuk eller lægge nyt gulv, skal de i dag søge om tilladelse.

Men der skal være enklere regler for bevaringen af fredede bygninger, så det bliver lettere for ejerne af nogle af de cirka 9000 fredede bygninger at ændre ejendommene indvendigt.

Det mener kulturminister Mette Bock (LA), som med et nyt lovforslag vil ændre bygningsfredningsloven.

Når en bygning er fredet, skal der i dag søges om tilladelse til alle ændringer, der går ud over almindelig vedligeholdelse.

"I dag er der meget store krav forbundet med det at have en fredet bygning. Man skal være meget omhyggelig med, hvad det er for nogle forandringer, man foretager sig," siger kulturministeren.

I dag er der kun én fredningsværdi. Med lovforslaget lægger Mette Bock op til, at nogle fredede bygninger kun skal være fredet udvendigt.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop lavet en omfattende kortlægning af alle fredede bygninger.

Det har vist sig, at nogle fredede bygninger har en stor fredningsværdi udvendigt, mens det indvendige i huset er lige så moderne som et hus, der er bygget i 70’erne eller 80’erne.

Det er i hvert fald tilfældet for omkring 500 fredede ejendomme — altså lidt over fem procent af allerede fredede bygninger i Danmark.

"I stedet for kun at have én fredningsværdi gør vi det sådan, at der er nogle bygninger, hvor fredningsværdien kun er udvendig, mens ombygninger, som vedrører det indre hus, skal være lempeligere," siger ministeren.

De nye regler vil også frigøre nogle administrative kræfter.

"Selv om man har med en bygning at gøre, som ikke har nogen fredningsværdi indvendigt, skal man så længe reglerne er, som de er, behandle alle ansøgninger grundigt," siger ministeren.

"Så vi vil komme til at spare noget tid, nogle ressourcer og noget gene," fortsætter hun.

Carlsberg Byen i hårfin balance mellem fortid og udvikling

En ombygget spritfabrik skal tiltrække international opmærksomhed

Milliardær vil droppe havneprojekt

Arkitema giver fredede bygninger i Carlsberg Byen nyt liv

Forsiden lige nu

Ejendomsudvikleren Jens Schaumann: Man skal være stærk i troen

Når man køber retten til en byggegrund med finanskrisen blæsende om ørene og uden en lokalplan, så skal man have en vis mængde ’Clint Eastwood’ i maven. Det havde og har ejendomsudvikleren Jens Schaumann, og det betaler sig, viser nyt regnskab. Salget af lejligheder på ø-projektet Engholmene stryger af sted, siger han.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Dades på milliardopkøb i Aarhus, en politianmeldelse mod ejendomsudvikleren NPV og Jyske Bank i salgshumør, var nogle af nyhederne i den forløbne uge, hvor abonnenter på EjendomsWatch kunne læse journalistiske interviews med hovedpersonerne. Også Lars Thylander, ledelsen i Gefion Group og en ny minister trak overskrifter i ugens løb.

Konkursbo finder køber til TV-byens gamle studier

En privat investor har købt en del af DR's gamle hovedsæde i Søborg, som bl.a. har været anvendt til film- og tv-studier. Der er tale om et konkursbo med bygninger på 33.655 kvm til en offentlig værdi på 250 mio. kr. Bygningen har været drevet forkert, siger rådgiver til EjendomsWatch. (Opdateret.)

Lejerbo-udbryder indgår partnerskab med Domea.dk

Lejerbo Kolding, der følger i hælene på søsterorganisationen i København og forlader Lejerbo-organisationen, skal fra nytår stå på egne ben med egen administration. Men Domea.dk bistår alligevel på en del af det administrative. Formand har sommerfugle i maven.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier