Dansk Mipim-vinder: Fedt, at de tør anerkende os

Det er ofte de prangende og iøjnefaldende arkitektprojekter, der får opmærksomheden, og derfor vækker det glæde hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter, at man kan vinde en Mipim-pris for noget andet. Prisen har en klar kommerciel værdi, forklarer partner i arkitektfirmaet til EjendomsWatch.
Foto: PR
Foto: PR

"Der ligger en faglig dybde i det her projekt, som vi er super glade for, at man anerkender."

Sådan lyder beskeden fra Thomas West Jensen, partner i arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen Arkitekter, som torsdag aften løb med Mipim-prisen i kategorien ”Best Healthcare Development” for projektet det psykiatriske hospital Gaps i Slagelse, som Region Sjælland er bygherre på.

Firmaet står i tæt samarbejde med Karlsson Arkitekter bag arkitekturen, hvor man har forsøgt at skabe en helende effekt på hospitalets patienter. Ifølge Thomas West Jensen har prisen betydning på flere niveauer.

"Der er den kommercielle betydning i kraft af den eksponering, der særligt internationalt er med sådan en pris. Mipim har efterhånden udviklet sig til at være en af de mest betydningsfulde priser og en, der rækker meget bredt ud i hele ejendomsbranchen. Det er ikke kun en arkitektfaglig pris, det er også en, som tager væsentlig flere aspekter med end kun arkitekturen," siger han til EjendomsWatch dagen efter prisuddelingen.

Ikke et flashy projekt

Foruden den kommercielle værdi mener partneren også, at der er en stor faglig værdi i prisen.

"Det her er ikke et flashy projekt med signalarkitektur. Det er i højere grad et projekt, som opererer meget med de nære, sanselige kvaliteter. Huset skal tage hånd om dem, der er allermest sårbare og har mest brug for nogle trygge, overskuelige og stimulerende rammer. Så vi er rigtig glade for, at man ender med at turde vælge et projekt, som har de ting i højsædet, mere end bare tomme kalorier," siger Thomas West Jensen.

Er det generelt flashy projekter, der får opmærksomheden?

"Det har der været en tendens til gennem de senere år. Der har været en tendens til, at det har været dem, der er hurtige at aflæse og som har et enkelt og klart budskab, der får opmærksomheden. Et projekt som Gaps kræver, at man studerer projektet lidt nøjere for at finde kvaliteterne. Selvfølgelig har vi også gjort meget ud af, hvordan bygningen ligger i landskabet, og hvordan man oplever bygningen, også som besøgende. Men der er mere dybde i det her projekt, og vi synes, det er fedt, at man tør anerkende det," siger han.

Giver opmærksomhed

Mipim-prisen bliver populært kaldt for arkitekturens Oscar, og Thomas West Jensen er da også glad for den opmærksomhed, prisen giver.

"Prisen er meget eksponeret dernede, og på den måde er det fantastisk, at man kan komme ud til et bredere publikum og i virkeligheden være med til, igennem prisen, at åbne øjnene op for, hvad faget også kan ud over at lave fancy one-liners."

I 2015 vandt Vilhelm Lauritzen Arkitekter hele to priser på Mipim-messen, og efterfølgende har firmaet mærket stor interesse, og Thomas West Jensen forklarer, at det har en stor effekt for forretningen.

"Dels på den danske scene, men i høj grad også på den internationale scene. Mipim har konsolideret sig som den helt store pris på den internationale scene, både europæisk, men også uden for Europa, hvor man kigger meget på det. Så det er da et kæmpe plus at have i bagagen, at man har den anerkendelse med," siger Thomas West Jensen.

Får I simpelthen flere henvendelser og ordrer?

"Ja, det gør vi. Og vi bliver også inviteret til flere konkurrencer eksempelvis. Så det har klart en kommerciel værdi for os," siger han.

Projektteamet på det psykiatriske hospital i Slagelse består foruden Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Karlsson Arkitekter også af ingeniørerne Moe AS, NNE Pharmaplan og Cenergia, landskabsarkitekterne Schønherr, belysningskonsulenterne Bartenbach og Malene Landgreen og Ursula Andkjær Olsen, der har stået for den kunstneriske udsmykning, som fra starten har været tænkt ind i projektet.

Sygehusets areal er på 44.000 kvm, har 194 sengepladser og blev indviet i 2015. 

Lolland-Falster går efter en førerposition i Greater Copenhagen-samarbejdet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også