Nybyggeri og presset økonomi øger tomgang

500.000 tomme kvadratmeter er på lidt over et år dukket op på markedet for lager-, logistik- og produktionsejendomme. Ifølge analysechef får aktiver, der ellers var opgivet, en tur mere i manegen.
I løbet af det seneste års tid er der blevet flere og flere lager- og logistikejendomme at vælge imellem. | Foto: Ivan Boll
I løbet af det seneste års tid er der blevet flere og flere lager- og logistikejendomme at vælge imellem. | Foto: Ivan Boll

Omfattende nybyggeri har over de seneste fem kvartaler været med til at skabe omkring en halv million flere ledige kvadratmeter inden for lager, logistik og produktion. Trods stigningen, der svarer til ca. 50 pct., er tomgangen dog fortsat historisk lav.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra portalen Ejendomstorvet, der drives af erhvervsmæglere.

Med de seneste tal kommer den samlede mængde af udbudte eller tomme kvadratmeter inden for de førnævnte segmenter op på 1,5 millioner, og selvom Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet, erkender, at det kan ”se skidt ud,” så påpeger han, ”at den samlede bygningsbestand i samme periode er vokset med 1,6 mio. kvm.”

”Når udbuddet ”kun” er vokset med rundt regnet en halv mio. kvm, betyder det altså, at virksomhederne har kunnet bruge 1,1 mio. ekstra kvadratmeter. I procent af den samlede bygningsmasse er udbuddet vokset fra 1,3 procent til 1,9 procent, og det er stadig lavere end i 2007, lige før finanskrisen ramte landet,” siger han.

På få år blev tomgangen tredoblet, så den i 2011/12 lød på 6 pct., hvilket fik virksomheder såvel som investorer til at holde igen med nybyggeri i større skala. 

Ældre ejendomme får nyt liv

Ifølge erhvervsmæglerne har øget nethandel og bøvl med forsyningskæderne de senere år ført til markant efterspørgsel på lagerplads.

”Der er stadig stor efterspørgsel på lokaler og høj udlejningsaktivitet, selv om det ikke går helt lige så stærkt som i 2021 og 2022,” lyder det fra Robin Rich, analysechef hos Newsec Advisory, der heller ikke er bekymret over det øgede udbud, som ifølge ham ”afspejler, at der er blevet bygget rigtigt meget det seneste par år” – ikke mindst i Storkøbenhavn og Trekantområdet.

Ifølge Dragana Marina, analysechef hos CBRE, skyldes det øgede udbud af lokaler imidlertid ”næppe kun nybyggeriet.”

”Den store efterspørgsel har gjort det muligt at udleje ældre ejendomme samt lokaler på sekundære beliggenheder. Derfor bliver de nu markedsført igen, selv om ejerne måske havde opgivet at finde lejere og havde taget lokalerne af markedet,” siger Dragana Marina.

”De seneste 6-9 måneder har vi set øget interesse for lokaler 10-20 km væk fra motorvejene. Før var den slags beliggenheder ikke så interessante, men nogle transportvirksomheder har presset økonomi og lægger derfor vægt på, hvad de kan spare i leje.”

På tværs af Danmark er der pt. omkring 78 mio. kvm inden for lager, logistik og produktion, hvoraf 63 pct. er placeret i Jylland.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også