Ejendomdanmark: Øget tomgang i Aarhus er "en midlertidig udfordring"

Boligtomgangen i Aarhus rammer 5,9 pct. og befinder sig noget over det gennemsnitlige niveau. En økonomisk konsulent hos Ejendomdanmark mener ikke, det er ”et stort problem”.
Højhuset Basecamp i Aarhus er et af nybyggerierne, der bøvler med at finde nye lejere til de mere end 600 studieboliger. Her et arkivbillede, fra da byggeriet var igang. | Foto: Jyllands-Posten / Benny Kjølhede
Højhuset Basecamp i Aarhus er et af nybyggerierne, der bøvler med at finde nye lejere til de mere end 600 studieboliger. Her et arkivbillede, fra da byggeriet var igang. | Foto: Jyllands-Posten / Benny Kjølhede

Flere af landets ejendomsselskaber har vanskeligt ved at udfylde tomme lejemål i Aarhus, hvilket kan ende med at blive en dyr omgang.

Tusindvis af lejligheder i de nybyggede ejendomme i byen samler støv, og udlejere kæmper om at tiltrække nye lejere.

Aarhus’ boligmarked har pr. juli 2023 en økonomisk tomgang på 5,9 pct., hvilket angiver, hvor stor en del af lejen der går tabt som følge af tomme lejemål. Det viser en ny rapport fra Ejendomdanmark.

Sammenlignet med et gennemsnit for boliger i hele landet på 3,9 pct. er niveauet i Aarhus i den høje ende. Det er selvom, at tomgangen er svagt reduceret med 0,5 procentpoint siden det seneste kvartal. 

Det er et tegn på, at der fortsat er udfordringer med boligudlejningsmarkedet i Aarhus, mener Bjarke Roed-Frederiksen, der er økonomisk konsulent hos Ejendomdanmark.

”Man skal dog huske på, at der er kommet ca. 55.000 nye borgere i byen siden 2010, og der ventes yderligere 60.000 nye aarhusianere frem mod 2050. Set i det lys, er der ikke tale om et grundlæggende stort problem, men blot en midlertidig udfordring,” udtaler han i en pressemeddelelse.

Mange nye lejeboliger

Udviklingen skyldes hovedsageligt, at der de senere år er blevet bygget mange nye lejeboliger i Aarhus, og derfor følges udbud og efterspørgsel ikke ad lige nu, forklarer Bjarke Roed-Frederiksen i meddelelsen:

”Mange har set et stort potentiale i udlejningsmarkedet i Aarhus, nok primært fordi det er en stor studieby. Det har sammen med gunstige finansieringsvilkår resulteret i, at der er blevet bygget rigtig mange nye boliger. Så lige nu er udbuddet større end efterspørgslen, men med tiden forventer jeg, at det store spænd bliver udlignet.”

Blandt de nye udlejningsejendomme, der er kommet på markedet i Aarhus er højhusene Basecamp og Unity, der begge oplever at udlejningerne går langsommere end ventet.

Den højeste af de største

Aarhus er den af de danske storbyer, der har flest ledige lejeboliger. I Odense er den økonomiske boligtomgang steget med 0,4 procentpoint det seneste kvartal og lander på 4,3 procent. 

I København centrum er boligtomgangen 4,9 pct. Den storby, der er tættest på Aarhus’ tomgangsprocent, er Aalborg med sine 5,5 pct.

”For nogle år siden oplevede vi mange ledige lejeboliger i Aalborg, præcis som tilfældet er i Aarhus lige nu, men i Aalborg er boligtomgangen på vej ned igen,” siger Bjarke Roed-Frederiksen. 

Ejendomdanmark har opgjort boligtomgangen de seneste 23 år, og her er det historiske, landsdækkende gennemsnit på 4,5 procent.

Tomgangen stiger på hele paletten

Det er ikke kun boligtomgangen, der har været stigende det seneste kvartal. Kontortomgangen oplevede på landsplan også en mindre stigning på 0,1 procentpoint til 6,7 pct. Dette skal dog ses i lyset af, at det er faldet fra 7,8 pct. i samme periode sidste år.

For butiksejendommene er tomgangen steget med 0,3 procentpoint og lander på 7,6 pct. Her trækker Odense i den forkerte retning, hvor tomgangen steg til 6,7 pct., hvilket er 1 procentpoint højere end sidste kvartalopgørelse.

Den økonomiske tomgang for alle sektorer i Danmark. | Foto: Kilde: Ejendomdanmarks markedsstatistik
Den økonomiske tomgang for alle sektorer i Danmark. | Foto: Kilde: Ejendomdanmarks markedsstatistik

Ligesom butikkerne og kontorene har industriejendommene også set en højere tomgang i andet kvartal af 2023. Den steg med 0,2 procentpoint til 7,7 pct. Det er særligt Region Hovedstaden, der påvirker dette med på 11 pct. Over de seneste 23 år har den gennemsnitlige tomgang for industriejendomme været på 11,2 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også