"Ensartet og kedeligt": Undersøgelse peger på problematiske byggeregler

Arkitektforeningen opfordrer til revision af bygningsreglementet, der ifølge ny medlemsundersøgelse fordyrer byggeprocessen og går ud over den arkitektoniske kvalitet i Danmark.
Københavns Havn er et af de steder i Danmark, hvor der de seneste år er blevet bygget flittigt. | Foto: Avi Chomotovski, Pixabay
Københavns Havn er et af de steder i Danmark, hvor der de seneste år er blevet bygget flittigt. | Foto: Avi Chomotovski, Pixabay

En ny undersøgelse fra Arkitektforeningen peger på, at bygningsreglementet fra 2018 (BR18) reelt skader arkitekturen og øger omkostningerne i den danske byggebranche.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt interesseorganisationens medlemmer med støtte fra Dreyers Fond, og som er den første af sin art, er der ”akut behov for at gentænke og simplificere reglementet,” som det formuleres i en pressemeddelelse.

Mere end otte ud af ti medlemmer (83 pct.) mener, at reglementet i stedet for at øge byggeriets produktivitet tværtimod fordyrer det gennem øget bureaukrati og dokumentationskrav. 71 pct. af respondenterne vurderer desuden, at sagsbehandlingstiden stik imod BR18’s hensigt er trukket ud. 

”Vi har løbende fået meldinger fra vores medlemmer om at BR18 skaber udfordringer i det daglige arbejde, og at de øgede dokumentationskrav går ud over den arkitektoniske kvalitet – både i den enkelte bygning og i det byggede miljø som helhed,” siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

”Men vi havde også behov for at blive mere konkrete på, hvor præcis skoen trykker, hvis politikerne skal forstå problemet og gøre noget ved det. Det har vi fået nu.”

Opfordrer til differentiering

Opfattelsen hos tre fjerdedele af foreningens medlemmer er, at ”den arkitektoniske helhedstænkning” har lidt skade pga. reglementet, der ifølge flere er med til at skabe ”et ensartet og kedeligt bygget miljø.”

”Man bliver fastlåst i, hvordan man skal tegne, fordi der er så mange ting, der skal dokumenteres. Tit ender man med at gøre brug af løsninger, som man allerede har dokumenteret, fordi så skal man i sidste ende ikke bruge så mange timer på det efterfølgende, herunder at dokumentere ting, der knytter sig til bygningsreglementet,” lyder det i en af besvarelserne. 

Arkitektforeningen opfordrer nu til, at Social- og Boligstyrelsen foretager en revision af bygningsreglementet og sørger for, at det ”opdeles, så det tager hensyn til byggeriets størrelse og kompleksitet.”

”Næsten to tredjedele af vores medlemmer mener, at en differentiering af bygningsreglementet fordelt på typen af byggesag vil være en fordel. Det er jeg sikker på at håndværkere, ingeniører m.fl. ville erklære sig enige i. Og det er noget af det, som vi vil kæmpe for med vores nye undersøgelse i hånden,” siger Lars Autrup.

Bygningsreglementet, der blev indført 1. januar 2018, er i praksis en bekendtgørelse, som specificerer, hvad byggeloven kræver. Kravene skal sikre, at et byggeri udføres og indrettes, så det er tilfredsstillende i både brand-, sikkerheds- og sundhedsmæssig henseende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også