NCC-direktør: Simpel teknologi kan spare tonsvis af CO2 og millioner af kroner

Kontorejendommes strømforbrug og dermed CO2-udledning kan bankes i bund ved hjælp af teknologisk dataindsamling. "Det er bare at komme i gang," lyder opfordringen til landets beslutningstagere fra direktør hos NCC, der har foretaget analyser af de potentielle besparelser.
Martin Manthorpe, direktør for strategi og udvikling hos NCC Danmark. | Foto: Jonathan Greve
Martin Manthorpe, direktør for strategi og udvikling hos NCC Danmark. | Foto: Jonathan Greve

Med relativt simple teknologiske midler og data er der markante besparelser at hente på bl.a. landets kontorejendomme – både hvad angår CO2 og økonomi. Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse fra NCC.

Analyser fra den svenskejede entreprenørkoncern viser, at det ved hjælp af det såkaldte "Internet of Things" (IoT) – hvor fysiske såvel som digitale komponenter udveksler data – er muligt at halvere eksempelvis en 15.000 kvm stor kontorbygnings elforbrug uden for arbejdstiden. Det svarer årligt til 41 tons CO2.

Ifølge Martin Manthorpe, direktør for strategi og udvikling hos NCC Danmark, har virksomheden "gennem fire års arbejde med IoT og opsætning af sensorer påvist, at detaljeret måling af strømforbruget viser, hvordan man enkelt kan reducere forbruget og dermed udledningen af CO2 og tilmed spare en masse penge."

"Alene i de offentlige bygninger er der et kolossalt potentiale for at reducere CO2-udledningen og spare en masse penge på el-regningen. Og vejen til det er helt simpel, vi har benyttet en teknologi, som alle kan gå ud og købe, så man kan vel sige til politikerne, at det er bare at komme i gang," siger Martin Manthorpe i meddelelsen.

Regnestykket lyder som følger: I en kontorbygning på 15.000 kvm vil det koste ca. 300.000 kr. at sætte sensorer op, mens ejendommens ejer årligt vil kunne spare omkring 400.000 kr.

De samme principper omkring strømforbruget uden for arbejdstid gør sig også gældende på landets byggepladser, og NCC's danske forretning har valgt fremover at indsamle IoT-data i forbindelse med byggerier til over 150 mio. kr. i et forsøg på at reducere entreprenørvirksomhedens CO2-udledning.

Byggebranchen er generelt en af de største CO2-udledere; ifølge FN's miljøorganisation, Unep, står byggeriet globalt for 39 pct. af den samlede CO2-udledning, mens driften af bygninger alene tegner sig for 28 pct.

Leverandør af bygningsautomatik: Grøn strøm og energieffektivisering følges ad

Nyt certifikat skal blåstemple intelligente bygninger 

Intelligente bygninger giver bedre drift og bedre byggeprojekter

Nyt projekt vil skabe teknologiske landvindinger i ejendomsbranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også