EjendomsWatch

Regioner mistænker entreprenører for at spekulere i udbudsregler

Regionerne kommer ofte til at betale mere, end hvad der fremgår af det vindende bud i en udbudsrunde. Det skyldes fejl i udbudsmaterialet, som bygherrer mistænker entreprenørerne for at bruge bevidst til at sende ekstraregninger, skriver Berlingske. Dansk Byggeri afviser.

Region Midtjylland fik i forbindelse med udvidelsen af Skejby Sygehus flere uforudsete udgifter. | Foto: Ida Munch/Polfoto.

Når en byggevirksomhed har vundet et byggeprojekt, er det normalt, at den vindende virksomhed ikke sender advokaterne hjem, men i stedet sætter dem i gang med at lede efter fejl, der kan begrunde en ekstrapris i forhold til den pris, man har vundet udbuddet på.

Det er oplevelsen hos tre regioner, Berlingske har talt med.

"Vi kæmper med at holde de uforudsete udgifter nede på 15-18 procent. På det seneste projekt har vi analyseret mængden af fejl i udbudsmaterialet, og der er hundredvis af poster på sådan en oversigt, hvis det er et stort projekt, så omfanget er stort," siger Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, til Berlingske.

Han nævner et udbud i forbindelse med udvidelsen af Skejby Sygehus i Aarhus som eksempel. Her kom der "uendelig mange" uforudsete udgifter, siger han til avisen.

Bygherrerne vil ideelt set gerne høre om fejl og forglemmelser allerede før eller under udbudspocressen. Det kan ikke altid lade sig gøre, men de tre regioner har mistanke om, at nogle entreprenører decideret spekulerer i at vente med at gøre indsigelser, til de har vundet et udbud.

Offentlige institutioner er ifølge udbudsloven forpligtet til at overholde udbudsreglerne, mens private bygherrer i højere grad kan indgå i en dialog med de byggefirmaer, de overvejer at samarbejde med.

I Dansk Byggeri afviser Louise Dahl Krath Jensen, chef for juridisk afdeling, enhver mistanke om, at byggevirksomheder spekulerer i udbudsregler. Hun mener, at det er bygherrerne selv, der har ansvaret for de mange fejl, samt at de først kommer frem sent i processen, skriver Berlingske.

Rigsrevisionen vil undersøge byggeprojekter for 50 mia. kr.

Sundhedsministeriet sætter milliardprojekt under skærpet tilsyn

Digitale entreprenører skal dyste om opgave til over 2 mia. kr.

Utæt tag truer hospitalsbyggeri i København  

Mere fra EjendomsWatch

Poul Erik Bech spår 20 pct. nedgang i salget af privatboliger næste år

Stigende grundskatter kan udløse "en deroute, der vil noget" i priserne, lyder det fra mæglerveteranen Poul Erik Bech i anledning af ny undersøgelse blandt investorer og lejere. Den viser, at 2022 vil byde på et markant fald i aktiviteten på privatboligmarkedet. Og en dark horse lurer i horisonten.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier