Flere kommuner sænker særskat på mursten

Den såkaldte dækningsafgift, som visse kommuner opkræver hos butikker og kontorer, er mange steder på retur. Ejendomsforeningen Danmark glæder sig over udviklingen, hvor især hovedstadens omegnskommuner og Odense skiller sig positivt ud.
Odense er den af de fire største danske byer, som over de senere år har sænket den såkaldte dækningsafgift mest, lyder det fra Ejendomsforeningen Danmark. | Foto: Ritzau Scanpix/Jonathan Bjerg Møller.
Odense er den af de fire største danske byer, som over de senere år har sænket den såkaldte dækningsafgift mest, lyder det fra Ejendomsforeningen Danmark. | Foto: Ritzau Scanpix/Jonathan Bjerg Møller.

Omegnskommunerne til København sænker i stigende grad dækningsafgiften, så det bliver billigere og mere attraktivt for erhvervslivet at drive forretning. Det viser de indledende resultater fra Ejendomsforeningen Danmarks årlige undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed, oplyser foreningen.

Blandt landets største kommuner skiller Odense sig særligt positivt ud.

Ejendomsforeningen Danmark er netop ved at indsamle resultater til den årlige ejendomsvenlighedsundersøgelse, der bliver lanceret senere på året. I undersøgelsen måles kommunerne blandt andet på parametre som dækningsafgift, grundskyld, byggesagsgebyrer samt sagsbehandlingstid på byggesager.

Undersøgelsen viser allerede nu en tendens til, at en del omegnskommuner til København har valgt at tænke i mere ejendomsvenlige baner ved at sænke dækningsafgiften på forretningsejendomme. Det gælder kommunerne Gladsaxe, Furesø, Vallensbæk, Brøndby, Dragør og Høje Taastrup, noterer foreningen.

"Dækningsafgiften er en afgift på forretningsejendomme som butikker og kontorer. Beskatter kommunen dem unødigt, gør man vilkårene ringere for dem, der er med til at sikre vækst og beskæftigelse i kommunerne. Sænker kommunerne afgifterne, er kommunerne omvendt med til at tiltrække virksomheder og arbejdskraft," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark, i meddelelsen.

Odense har førertrøjen

Blandt Danmarks fire største kommuner København, Aarhus, Aalborg og Odense har sidstnævnte kommune igennem en længere årrække vist sig at være mest opmærksom på at få sænket dækningsafgiften. Siden 2007 er dækningsafgiften i Odense faldet fra 6,4 promille til 2,7 promille i 2018.

"Odense Kommune har i denne omgang valgt at sænke dækningsafgiften 0,3 promille og ligger betydeligt lavere end de tre øvrige danske storbyer. Det viser, at kommunen satser stærkt på at få skabt flere arbejdspladser i kommunen, og det er rigtig positivt," siger Jannick Nytoft.

Til sammenligning ligger København på 9,8 promille, Aarhus på 5,75 promille og Aalborg på 5,35 promille. Den maksimale promille er 10. 

"Kommuner med høje dækningsafgifter får på den korte bane en højere kommunal indtægt, men glæden er kortvarig. På den lange bane er afgifterne med til at skade erhvervslivet og beskæftigelsen i kommunerne," siger Jannick Nytoft.

Det er der også mange kommuner, der har indset. Siden 2011 er kommunernes indtægt fra dækningsafgiften nemlig faldet med en milliard kroner på landsplan, påpeger foreningen.

Kommuneaftale baner vej for lavere skat på mursten

Særskat på mursten stiger for første gang siden 2011

Ejendomsskatter ses stige med over en milliard i 2018 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også