AP Pension skyder over 700 mio. kr. i Odense

AP Pension bliver en del af partnerskab, der står bag udviklingen af 218.000 kvm byggeretter i Vollsmose i Odense. Derudover forpligter pensionsselskabet sig til at aftage 30.000 kvm selv med en option på yderligere 50.000 kvm. Borgmester og minister glæder sig.
Visualisering af det kommende Birkeparken i Vollsmose, når renovering og ombygning er afsluttet. | Foto: PR-visualisering / Juul Frost Arkitekter
Visualisering af det kommende Birkeparken i Vollsmose, når renovering og ombygning er afsluttet. | Foto: PR-visualisering / Juul Frost Arkitekter

Pensionsselskabet AP Pension investerer mere end 700 mio. kr. i byudvikling i Odense-bydelen Vollsmose.

Det sker gennem et nyt arealudviklingsselskab, der frem mod 2030 skal udvikle 400.000 kvm byggegrunde i bydelen med et estimeret salg af 218.000 kvm byggeretter, svarende til ca. 2000 nye boliger og 35.000 kvm erhverv.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Odense Kommune. Kommunen kommer sammen med de almene boligselskaber Civica og Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) til at eje 75 procent af det nye arealudviklingsselskab, mens AP Ejendomme ejer de resterende 25 procent.

”Jeg er utroligt glad for, at vi har fået en solid og erfaren investor som AP Ejendomme med i ejerkredsen. Deres investering i Vollsmose er et vidnesbyrd om, at der er en tro på den forandring, vi har sat i gang af det største udsatte boligområde i Danmark,” udtaler Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

Vollsmose har været at finde på den såkaldte ”ghetto-liste”, siden denne blev etableret i 2010. Boligområdet er defineret som et såkaldt ”omdannelsesområde” – der tidligere hed ”hård ghetto” – som er pålagt at nedbringe andelen af almene boliger til 40 procent af boligmassen.

”Det nye samarbejde mellem de almene boligselskaber, kommunen og en privat investor viser et bredt ønske om at løfte Vollsmose i fællesskab, og jeg glæder mig til at følge udviklingen,” udtaler indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i pressemeddelelsen.

Køber op til 80.000 kvm

AP Ejendommes investering sker konkret ved at indskyde ca. 100 mio. kr. i driftskapital i det nye arealudviklingsselskab.

Derudover har pensionsselskabet forpligtet sig til selv at aftage 30.000 kvm af byggeriet, som skal udvikles til mindst 300 boliger og et erhvervshus/bydelshus med 500 kommunale arbejdspladser. Det bringer den forventede investering op mod 750 mio. kr. i alt.

Endelig har AP Ejendomme en køberet til yderligere 50.000 kvm byggeretter, der kan udvikles til mere end 500 boliger, som selskabet kan vælge at udnytte.

”I AP Ejendomme er vi meget glade for at blive investor i arealudviklingsselskabet for den fremtidige udvikling af Vollsmose. Vi ser et stort potentiale i Vollsmose, der med sin placering tæt på Odense centrum kan udvikle sig til et særdeles attraktivt område, der appellerer til både borgere og virksomheder,” udtaler AP Ejendommes adm. direktør, Peter Olsson, i pressemeddelelsen.

”Vi er ikke i tvivl om, at fremtidens Vollsmose bliver et område, der vil fokusere på det potentiale, som bydelen indeholder. Vi er fire interessenter i selskabet, der alle ser de samme gode muligheder for udviklingen af Vollsmose og arbejder i den samme retning,” fortsætter han.

Almene investeringer for 3 mia. kr.

Udviklingsplanen indebærer nedrivning af 1000 af Vollsmoses ca. 2800 almene boliger samt en omfattende renovering af de resterende 1800 almene familieboliger i Vollsmose. Arbejdet har en samlet pris på godt 3 mia. kr. og varetages af ejerne af boligerne, Civica og FAB.

”Omdannelsen af Vollsmose er langvarig, og for mange af de beboere, der skal flytte på grund af nedrivninger, har der været usikkerhed og mange spørgsmål. Men vi har en god dialog med beboerne, og genhusningsopgaven er godt i vej,” udtaler Erling Nielsen, formand for organisationsbestyrelsen i FAB.

”Det er rigtig positivt, at vi nu har nået en milepæl og fået en privat investor med om bordet i udviklingen af Vollsmose. Vi ser frem til i fællesskab at videreudvikle Vollsmose til glæde for nuværende og kommende beboere,” fortsætter han.

Han suppleres af Søren Damgaard, formand for organisationsstyrelsen i Civica, der understereger, at ambitionen om at skabe ”gode og attraktive boligområder ligger os meget på sinde.”

”Derfor har vi set frem til offentliggørelsen af det nye fælles arealudviklingsselskab, som vi er overbeviste om vil være et rigtig godt grundlag for den fælles opgave med at omdanne Vollsmose til en god og mere attraktiv bydel. Tilsammen kan vi skabe en helt ny bydel til gavn og glæde for områdets beboere, kommende beboere og de fremtidige erhvervsdrivende i området,” udtaler Søren Damsgaard.

Byer som Aalborg, Randers, Høje Taastrup og Køge har allerede erfaringer med arealudviklingsselskaber.

Helhedsplan på plads: Trecifret antal nye almene boliger på vej i Vollsmose

Boligselskabet Civica planlægger 100 nye boliger i ny bydel i Odense

Parallelsamfund forsvinder i Helsingør og Korsør men vender tilbage i Holbæk

Boligselskab får medhold i masseopsigelser af lejere

11.000 skal forlade deres hjem som følge af ghettoplan

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også