EjendomsWatch

Fagforbund om Facebook-byggeri: Byggefirma har snydt Skat og bygningsarbejdere for millioner

Et dansk registreret byggefirma har snydt mindst 115 medarbejdere for 6,8 mio. kr. i forbindelse med byggeriet af Facebooks nye datacenter i Odense, og nu bliver der rejst anklager om skattesnyd, skriver Fagbladet 3F.

Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas
Et byggefirma, der arbejder på Facebooks nye datacenter i Odense, har snydt både ansatte og skattemyndighederne. Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas.

Byggefirmaet Tag og Facade DK har snydt i skat i forbindelse med byggeriet af Facebooks nye datacenter i Odense, skriver Fagbladet 3F.

Det sker, efter fagbladet onsdag kunne fortælle, at Facebooks byggeplads har været plaget af løndumping, hvor mindst 115 udenlandske bygningsarbejdere er blevet snydt for overtidsbetaling.

Selskabet har udbetalt en del af deres ansattes løn udenom de danske skattemyndigheder, viser timesedler og kontoudtog, som 3F har gennemgået, efter en henvendelse fra en udenlandsk håndværker, der arbejder for byggefirmaet.

"Han kontakter os, fordi han har undret sig over den måde, han og kollegerne får løn på. Han spørger, om det kan være rigtigt, at firmaet kan gøre sådan," siger Christian Foli, faglig sekretær i 3F Bygningsarbejderne Fyn, til fagbladet og fortsætter:

"Det er vores helt klare fornemmelse, at den her model er en kold kalkule, som Tag og Facade har lavet for at spare penge. Både i forhold til dansk skat, men også de overenskomstmæssige tillæg, som deres medarbejdere er blevet snydt for."

Det er vores helt klare fornemmelse, at den her model er en kold kalkule, som Tag og Facade har lavet for at spare penge.

Christian Foli, faglig sekretær i 3F Bygningarbejderne Fyn

Det britisk ejede og dansk registrerede firma Tag og Facade underskrev fredag et forlig med 3F og indrømmer lønsnyd for 6,8 mio. kr., som nu skal efterbetales. Her er det især tillæg for overarbejdstimer, der er omdrejningspunktet.

Byggefirmaet har fra sommeren 2017 til udgangen af 2018 beskæftiget 278 mand på byggepladsen i Odense. Arbejderne er primært folk fra Bulgarien, Moldova samt England, Irland og Skotland.

Bulgarerne arbejdede minimum 210 timer hver måned, og timesedler viser, hvordan en af dem arbejdede i hele 40 dage i træk uden at have en fridag, skriver 3F.

EJW Facebook Odense.jpg
Visualisering af Facebooks datacenter i Odense. Foto: PR

Lønsedler, som 3F har set, viser, at Tag og Facade udbetalte løn for ca. 160 månedlige timer til en timeløn på 129 kr. Resten blev udbetalt gennem tre engelske selskaber; BAL Contracts, HH Drywall og KG Drywall.

Tag og Facade blev stiftet i 2016 af Andrew Colin Laing, som også er ejer i selskabet, viser en søgning i virksomhedsregistret, som EjendomsWatch har foretaget.

I regnskabsåret 2016-17 havde selskabet et resultat på knap 3 mio. kr. Det fremgår, at selskabet det år havde 27 ansatte og udbetalte løn for knap 1,5 mio. kr.

Google bygger datacenter på 46.000 kvm i Fredericia

Facebook står bag gigantisk datacenter ved Esbjerg

Nyt datacenter ved Esbjerg bliver på 250.000 kvm

Google og Apple bliver datacenter-naboer i Aabenraa

Facebook bekræfter kæmpe datacenter i Odense

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier