Kæmpe vandland i Høje-Taastrup skrottes

Verdens femtestørste vandland var på tegnebrættet i Høje-Taastrup. Nu er planerne droppet. Flere politikere stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt den hemmeligholdte investorgruppe overhovedet havde finansieringen på plads som proklameret, mens talsmand for konsortiet holder fast i, at investorerne var gode nok. (Opdateret.)
Høje Taastrup får ikke et af verdens største vandlande alligevel. Efter at være blevet udskudt flere gange er projektet nu blevet droppet. | Foto: PR-illustration
Høje Taastrup får ikke et af verdens største vandlande alligevel. Efter at være blevet udskudt flere gange er projektet nu blevet droppet. | Foto: PR-illustration
AF RITZAU og Andreas Vestergaard

(Artiklen opdateret kl. 11.27 med yderligere kommentarer.)

Et kæmpestort vandland i Høje Taastrup, der ville være blevet verdens femtestørste, bliver ikke til virkelighed.

Det skriver Dagbladet Roskilde.

Byrådet i Høje-Taastrup har trukket bremsen, da det ikke har kunnet blive enige med det konsortium, som stod bag projektet.

"Det ser ikke ud til, at enderne kan mødes med projektmagerne, og så vil vi hellere frigøre arealet til andre projekter," siger borgmester Michael Ziegler (K).

Vandlandet var døbt Nordic Water Universe. Det skulle også have haft ferieboliger, konferencecenter og butikscenter.

Investorer stod angiveligt klar til at kaste 2,2 mia. kr. i projektet.

Knasten har blandt andet været, hvorvidt konsortiet skulle have lov til at omdanne nogle af ferieboligerne til helårsboliger, hvis det viste sig for svært at få dem solgt.

"Det har ikke kunnet lade sig gøre at lave en konstruktion på en måde, der var tilfredsstillende for begge parter," siger Michael Ziegler.

Planerne om vandlandet blev meldt ud i 2017, og dengang lød det fra Michael Ziegler, at det ville blive kendt i hele verden.

Han mener ikke, at kommunen har været for optimistisk.

"Det så troværdigt ud, fordi de havde en aftale med verdens største hotelkæde og havde brugt mange penge på at udvikle projektet. Derfor troede vi på det. Som kommune skal man ikke kloge sig på private investeringer. Det er ikke vores opgave at vurdere virksomheder, og om de er rentable," siger Michael Ziegler.

I 2017 var planen, at vandlandet ville åbne i 2020. Siden er byggeriet blevet forsinket flere gange.

Høje-Taastrup Kommune havde solgt grunden for 84 mio. kr. De penge kommer nu ikke i kommunekassen. Det er uvist, hvad grunden så skal bruges til.

"Grunden er nu til rådighed for andre projekter. Vi venter på det næste store projekt," siger Michael Ziegler.

"Vi er blevet taget ved næsen"

Det viser sig ifølge Børsen, at investorgruppen, der har været hemmeligholdt, ikke har indbetalt én eneste krone af de 84 mio. kr., som de havde aftalt at købe grunden på 840.000 kvm for. Hele forløbet har fået flere i byrådet i Høje-Taastrup Kommune til at betvivle konsortiets udmeldinger om, at finansieringen var på plads. En af dem er det socialdemokratiske medlem af økonomiudvalget Peter Faarbæk.

"Jeg kan kort og godt sige, at jeg ikke tror på, at de 2,2 mia. kr. har været på plads. Den forsikring er blevet givet mange gange til os. Det var altid lige ved, og det var næsten på plads, og det var så tæt på og alt muligt. Men det har det jo ikke været overhovedet. Den finansiering har ikke været på plads, og længere er den sådan set ikke. Vi er blevet taget ved næsen og har ikke set én krone fra de investorer – tværtimod har vi betalt noget kommunikationsregning for dem, som de selv skulle have betalt," siger han til avisen.

Både EjendomsWatch og Børsen har gentagne gange forsøgt at ringe til Ulf Høyen fra Nordic Corporate Finance, der er talsmand for konsortiet bag vandlandet, for at få svar på de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på projektets kuldsejling.

I en sms til Børsen skriver Ulf Høyen kortfattet, at investorerne var gode nok. Ifølge ham trak den internationale kapitalfond, som de repræsenterede, sig, da kommunen ikke kunne levere på konverteringsretten. Han henviser her til knasten om, hvorvidt konsortiet ville have mulighed for at konvertere ferieboliger til helårsboliger, hvis det viste sig for svært at få dem solgt.

Kæmpe vandland i Høje-Taastrup skrottes 

Investorer tøver med at igangsætte kæmpe-vandland i Taastrup

Kæmpe vandland i Høje Taastrup udskydes igen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også