Carlsberg Byen henter hjælp udefra for at undgå at blive en spøgelsesby

Kreative hjerner, der forvandlede en kedelig gade på Nørrebro til en menneskefest, er hyret til at hjælpe Københavns nye bydel Carlsberg Byen med at skabe liv mellem murstenene. Der skal være permanent liv, siger direktør Jens Nyhus til EjendomsWatch. Skrækscenariet er at ende som Ørestad og Sluseholmen.
Carlsberg Byen. | Foto: PR-visualisering
Carlsberg Byen. | Foto: PR-visualisering

En ting er at opføre flotte bygninger med det rette moderne look. En anden ting er at få folk til at gide opholde sig mellem de nye facader. Den opgave bliver ikke lettere, når man har det sprudlende Vesterbro som nabo, hvor bygningerne er fyldt til randen med trendy spisesteder og barer.

For at kunne konkurrere med naboens kreative pletter, men også belært af udviklingen i andre nye bydele i hovedstaden, sætter holdet bag Carlsberg Byen nu et forstærket fokus på livet uden for bygningerne.

"Man kan bygge alle steder, men man kan ikke skabe liv alle steder. Det er den største udfordring, men det er også det, som det hele står og falder med," siger Jens Nyhus, adm. direktør i Carlsberg Byen, til EjendomsWatch.

"Det er der andre byudviklingsområder i København, som ikke er lykkedes så godt med det. Sluseholmen og Ørestaden for eksempel. Der er eksempler på, at folk er flyttet hertil fra andre områder, fordi der mangler butikker og caféer," fortsætter han.

Som Jens Nyhus sidder ved det sorte langbord med designerstole rundt om i den nypudsede bygning, hvor udviklingsselskabet har hjemme, er det let at se, at han med sin hvide skjorte og sorte habitbukser ikke selv er en del af det klassiske Vesterbro-klientel. Og det er han på ingen måde bleg for at indrømme. Det er også derfor, at man har hentet hjælp ind udefra hos folk, som ved, hvordan man får verden til at gro nedefra.

Så for at missionen med at skabe liv i den nye store bydel på over 200.000 kvm skal lykkes, har Carlsberg Byen hyret firmaet Briq Group, som specialiserer sig i at skabe byrum. Firmaet er blandt andet kendt for at have skabt nyt liv i Guldbergsgade på Nørrebro i København - en gade som ellers havde ligget øde hen i en årevis trods sin centrale placering.

"Vi skal sikre at der er en god sammenhæng mellem de koncepter, der kommer ind, og hvad de kan bidrage med i forhold til bydelen. Vi har valgt at tage afsæt i den historie og arkitektur, der er i området," siger Peter Bur Andersen, ejer af Briq, til EjendomsWatch.

Man skal ikke have set mange billeder af Peter Bur Andersen for at vide, at han på ingen måde er konventionel. Pjusket, langt hår på toppen af hovedet akkompagneret af skægstubbe og en skjorte, der uden tvivl ikke bliver stoppet ned i bukserne.

Som et led i planen for Carlsberg Byen har man inddelt områdets 25 pladser i 10 zoner med hver sit tema. Der er for eksempel en zone for ”leg og aktivitet” og ”øl, mad og kunst”. Ideen er, at de besøgende og beboerne skal få følelsen af at gå gennem en historie, når de bevæger sig rundt i bydelen og samtidig gøre det til et sted, danskere og turister reelt gider tage bussen, cyklen eller bilen for at besøge. Det er målet for direktøren bag projektet:

"Carlsberg Byen skal være en destination, og derfor har vi brug for, at Vesterbro bliver udvidet og flyder ind i Carlsberg Byen," siger Jens Nyhus.

Den melding tror Peter Bur Andersen i den grad på:

"Der er så meget kvalitet i Carlsberg Byen både historisk, kulturelt og arkitektonisk, som folk gerne vil, at det ikke bliver et problem. Lige så snart at det bliver mere færdigudviklet, vil det være en helt naturlig destination for både folk, der bor på Vesterbro og resten af København," siger han.

Skabelsen af bymiljøet kommet til at tage afsæt i Carlsbergs historie, hvor øl, kunst og videnskab altid har spillet en central rolle, forklarer Peter Bur Andersen.

Det er dog ikke hvem som helst, der bydes op til dans. For eksempel er der planer om at få en af de mange danske gastronomi-excellencer med en Michelin-hyldet restaurant til at flytte ind.

Peter Bur Andersen vil helst ikke sætte navne på, hvem der er dialog med, men bekræfter, at tanken om en Michelin-restaurant er på tegnebrættet.

Carlsberg Byen i maj måned 2018 er stadig præget af at være en stor byggeplads. Billedet er af Ny Carlsberg Vej, hvor bryggeriet Carlsberg også har hjemme. | Foto: Sacha Sennov
Carlsberg Byen i maj måned 2018 er stadig præget af at være en stor byggeplads. Billedet er af Ny Carlsberg Vej, hvor bryggeriet Carlsberg også har hjemme. | Foto: Sacha Sennov

Det nye fokus sker i forbindelse med, at Carlsberg Byen tager hul på udviklingen af endnu en del af området af den tidligere bryggerigrund mellem Vesterbro, Valby og Frederiksberg.

I etape 2 og 2,5, som Jens Nyhus kalder dem, bliver der sat gang i tre byggefelter, og fordi man er så langt med projektet og er begyndt at få flere beboere ind, er det vigtigt, at få området forvandlet til en bydel og væk fra en byggeplads.

"Vi skal have permanent byliv til at opstå nu. Der har været en del midlertidigt, men nu skal vi over til det blivende. Vi vidste, at det ville tage tid at få detail til at vokse.Det er svær størrelse, særligt når vores nabo er Vesterbro, som er vildt populær og vokser i popularitet," siger Jens Nyhus og tilføjer, at man er ved at være der, hvor man har et fornuftigt kundegrundlag både i forhold til erhvervsdrivende og beboere.

Selvom der kommer til at bo tusindvis af mennesker i bydelen, skal udbuddet ikke kun matche dem – der skal være langt flere, siger Jens Nyhus:

"Der kommer til at være et større antal restauranter og cafeer end antallet af beboere kan retfærdiggøre, fordi det skal være en destination for både lokale og turister."

For tiden er madmarkeder populære blandt danskerne, og holdet bag Carlsberg Byen har da også kigget på mulighederne i en eller anden form, men har valgt ikke at gå videre lige nu, siger direktøren.

Derimod nævner Jens Nyhus noget, som i årtier var forbudt at have inden for Carlsberg-bydelens grænser - spiritus:

"Der er ikke noget destilleri her i bydelen. Det kunne være interessant at have sådan et i en eller flere af vores cafeer."

Et af de nyopførte boligområder i Carlsberg Byen, hvor folk er begyndt at flytte ind. | Foto: Sacha Sennov
Et af de nyopførte boligområder i Carlsberg Byen, hvor folk er begyndt at flytte ind. | Foto: Sacha Sennov

Ikke hvem som helst skal bo der

At få gjort Carlsberg Byen til en destination er ikke en lige til, og i udvælgelsen af de rette virksomheder er Peter Bur Andersen meget selektiv. Det er vigtigt at fokusere på strategien og ikke gå på kompromis med sine valg, siger han.

Derfor går han heller ikke på kompromis med, hvilken type retailudbyder, der skal have en invitation og hvem der skal have den.

"Vi har adgang til dem, der er dygtige til at spotte morgendagens trends. Men jeg vil helst ikke nævne nogen navne endnu," siger Peter Bur Andersen.

Når han vurderer, hvad der skal være af udbud i de ti zoner og ved den enkelte plads, sætter han fokus på både beplantningen, belysningen, belægningen, og ud fra blandt andet det vurderer han, hvad der er brug for, og det er helt ned til typen af møbler.

"Vi skal konceptualisere udviklingen af de udadvendte kvadratmeter. Vi skal sikre, der er en god sammenhæng mellem de koncepter, der kommer ind, og hvad de kan bidrage med i forhold til bydelen," siger Peter Bur Andersen.

Selvom bydelen skulle have mulighed for at tiltrække folkene bag verdenskendte danske restauranter som Noma og Geranium, vil det ikke være den retning, man går i. Det skal ikke være et sted kun for folk med penge, lyder det fra Peter Bur Andersen:

"Der skal være noget for alle i et byrum – både feinschmeckere og børnefamilierne. Vi arbejder på at få mangfoldighed ind."

Kreative Henrik Vibskov er kommet til byen

En af de kreative personer, man har haft succes med at få til at bosætte sig i Carlsberg Byen, er den danske designer Henrik Vibskov, der især er kendt for sin outrerede tøjlinje. Han er et scoop for den unge bydel, mener folkene bag.

"Henrik (Vibskov, red.) har de her fire kvaliteter, som vi har identificeret er unikt for Carlsberg Byen, og som vi har opbygget strategien omkring. Han er indbegrebet af videnskab, produktion, håndværk og kunst og kultur."

"For os er det et statement, at han gerne vil bo her. Han repræsenterer alt det, vi drømmer om, Carlsberg Byen skal blive," siger Peter Bur Andersen.

Ejendommen til højre er den danske designer Henrik Vibskov flyttet ind i. Her har han et studie i stueetagen. | Foto: Sacha Sennov
Ejendommen til højre er den danske designer Henrik Vibskov flyttet ind i. Her har han et studie i stueetagen. | Foto: Sacha Sennov

Carlsberg Byen i hårfin balance mellem fortid og udvikling

Butikslejere i Carlsberg Byen føler sig snydt

Arkitema giver fredede bygninger i Carlsberg Byen nyt liv

Direktør for Carlsberg Byen: Vi sælger en bolig om dagen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også