Erhvervsobligationer i ejendomme er igen på fremmarch

For første gang siden de hektiske år i midten af 00'erne blev der i 2017 udstedt erhvervsobligationer med baggrund i ejendomsselskaber. Det kan blive til endnu mere i 2018, men branchefolk råder til at holde et vågent øje med risikoen i de bagvedliggende projekter.
Rødovre Port er er ny bydel, som Gefion Group står bag med ekstern finansiering. | Foto: PR
Rødovre Port er er ny bydel, som Gefion Group står bag med ekstern finansiering. | Foto: PR

Der er igen kommet gang i markedet for ejendomsrelaterede erhvervsobligationer, skriver Berlingske. I 2017 blev der ifølge en opgørelse fra Nordic Trustee udstedt obligationer af denne type for 1,2 mia. kr., der dermed byder på et comeback for lånetypen, der sidst havde sin storhedstid op til finanskrisen.

Jacob Arenander, adm. direktør for Nordic Trustee i Danmark, fortæller, at selvom bankerne igen er villige til at låne ud til ejendomsbranchen, er det typisk kun for en mindre del af projektsummen og med visse krav til følge. Med obligationerne kan investoren få høj rente til gengæld for at løbe risikoen ved mellemfinansieringen.

"Alle udstedte obligationer inden for real estate er til høj rente. Dette er til forskel fra de andre nordiske markeder, hvor obligationerne stort set altid er ’investment grade’ (obligationer med lav rente på grund af lav vurderet risiko, red.). Det handler i bund og grund om, at realkreditinstitutter i Danmark giver en stor del af den finansiering, der i andre lande bliver givet som erhvervsobligationer. I Danmark er obligationerne også i næsten alle tilfælde knyttet til konkrete projekter, hvor det i de andre lande er almindeligt, at obligationerne er udstedt på baggrund af ejendomsselskabernes balance og ikke som projektfinansiering," siger Jacob Arenander til Berlingske.

Blandt de aktører, som benytter sig af ejendomsrelaterede erhvervsobligationer, er projektudvikleren Gefion Group, der blandt andet har solgt obligationer for ca. 70 mio. kr. til en del af finansieringen af 175 ungdomsboliger i Skandinavisk Tobakskompagnis tidligere lokaler i Søborg. Samme finansieringsmodel er blevet brugt til projektet Rødovre Port. Også et nyt projekt på Amager er tænkt med obligationer som delvis finansieringskilde.

Gefion omdanner tobaksdomicil til 171 kollegieværelser

Advokater efterlyser comeback for ejendomsobligationer

Nyt milliardprojekt med boliger, butikker og caféer på Amager

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Visualisering af første fase af Coop Byen. | Foto: PR-visualisering / Arkitema

Coop sælger fra for milliardbeløb