Erhvervsobligationer i ejendomme er igen på fremmarch

Der er igen kommet gang i markedet for ejendomsrelaterede erhvervsobligationer, skriver Berlingske. I 2017 blev der ifølge en opgørelse fra Nordic Trustee udstedt obligationer af denne type for 1,2 mia. kr., der dermed byder på et comeback for lånetypen, der sidst havde sin storhedstid op til finanskrisen.
Jacob Arenander, adm. direktør for Nordic Trustee i Danmark, fortæller, at selvom bankerne igen er villige til at låne ud til ejendomsbranchen, er det typisk kun for en mindre del af projektsummen og med visse krav til følge. Med obligationerne kan investoren få høj rente til gengæld for at løbe risikoen ved mellemfinansieringen.
"Alle udstedte obligationer inden for real estate er til høj rente. Dette er til forskel fra de andre nordiske markeder, hvor obligationerne stort set altid er ’investment grade’ (obligationer med lav rente på grund af lav vurderet risiko, red.). Det handler i bund og grund om, at realkreditinstitutter i Danmark giver en stor del af den finansiering, der i andre lande bliver givet som erhvervsobligationer. I Danmark er obligationerne også i næsten alle tilfælde knyttet til konkrete projekter, hvor det i de andre lande er almindeligt, at obligationerne er udstedt på baggrund af ejendomsselskabernes balance og ikke som projektfinansiering," siger Jacob Arenander til Berlingske.
Blandt de aktører, som benytter sig af ejendomsrelaterede erhvervsobligationer, er projektudvikleren Gefion Group, der blandt andet har solgt obligationer for ca. 70 mio. kr. til en del af finansieringen af 175 ungdomsboliger i Skandinavisk Tobakskompagnis tidligere lokaler i Søborg. Samme finansieringsmodel er blevet brugt til projektet Rødovre Port. Også et nyt projekt på Amager er tænkt med obligationer som delvis finansieringskilde.
Gefion omdanner tobaksdomicil til 171 kollegieværelser
Advokater efterlyser comeback for ejendomsobligationer
Nyt milliardprojekt med boliger, butikker og caféer på Amager