Byggeriet boomer og presser priserne opad

Stigende travlhed i byggebranchen fodrer kampen om de bedste medarbejdere og skaber mindre konkurrence om udbud og opgaver, hvilket sender udgifterne i vejret. Flaskehalsproblemer inden for rekruttering og materialer ser ud til at fortsætte ind i 2018, viser tal for branchens samlede pipeline.
Rolf Anderson, byggedirektør i KAB og formand for Bygherreforeningen. | Foto: PR / KAB
Rolf Anderson, byggedirektør i KAB og formand for Bygherreforeningen. | Foto: PR / KAB

En ny byggepipeline er netop offentliggjort, og travlheden ser ud til at fortsætte ind i 2018. Det presser markedet, lyder det i en pressemeddelelse fra Byggepipeline.dk, som er en online oversigt over kommende store byggeprojekter med budget over 50 mio. kr. i Danmark.

Den nye pipelineliste for projekter med byggestart de kommende 12 måneder, viser, at der inden for det kommende år er planlagt nye byggerier for 78,6 mia. kr. eksklusive anlægsprojekter.  Det er en fremgang på 3,4 mia. kr. siden sidste måling og det højeste niveau de seneste to år.

"Byggeriet boomer, og udviklingen fortsætter også ind i 2018. Pipelinen for de store projekter fortsætter med at vokse, og listen omfatter nu 492 projekter med byggestart 12 måneder frem", siger Jens Slott Johansen, adm. direktør hos Byggefakta, der leverer data til pipelinelisterne, i meddelelsen.

Øget konkurrence

Den private sektor har store byggeprojekter planlagt for 52 mia. kr. de kommende 12 måneder. To ud af tre projekter er boligbyggerier, men også kommunerne igangsætter flere projekter.

De mange projekter skaber øget travlhed i branchen. Det mærker man tydeligt som bygherre iføge Rolf Anderson, byggedirektør i KAB og formand for Bygherreforeningen.

"Vi oplever for eksempel, at mellemstore entreprenører undlader at give bud på ellers oplagte opgaver inden for nybyggeri, fordi de allerede har ordrebøgerne fulde. Desuden ser vi langt flere jobskifte hos entreprenører og rådgivere, men også blandt bygherreorganisationerne. Det vidner om en øget konkurrence om de samme ressourcer i branchen. En udvikling, som typisk giver prisstigninger," siger Rolf Andersson i pressemeddelelsen.

Det er særligt blandt de private bygherrer, at væksten sker. Her er pipelinen vokset med 5 pct, siden maj. Den største procentvise fremgang i byggepipelinen findes dog lige nu i kommunerne, hvor pipelinen er vokset med hele 18 pct. sammenlignet med maj.

Der er også fremgang for den almene sektor, hvor pipelinen er vokset med 6pct., ligesom statens projekter er vokset med 8 pct. siden maj. Det er kun i regionerne, at der er en tilbagegang. Pipelinen for regionerne er blevet hele 20 pct. mindre siden maj.

Begyndende prisstigninger

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, glæder sig over det fortsat høje aktivitetsniveau. Men travlheden giver nu kapacitetsudfordringer i hele landet.

"Vi hører om mangel på spidskompetencer som for eksempel murere og elektrikere samt folk, som kan lede og styre projekterne. Kompetencer, som oftest ikke kan erstattes med internationale kompetencer. Desuden er der materialeleverandører, som ikke kan følge med," siger Henrik L. Bang i meddelelsen.

Skou Gruppen lancerer eget betonselskab

Udbudssejre fylder Skou Gruppens pipeline

Civica høster frugten af ny byggeafdeling

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også