Hver anden dansker støtter privat finansieret infrastruktur

Over halvdelen af danskerne synes, at private skal være med til at finansiere store infrastrukturprojekter som eksempelvis en havnetunnel eller nye sygehuse, viser en måling, som Pensiondanmark har fået foretaget.

En overvægt af danskere bakker op om, at der skal private penge til, når der fremover skal opføres store infrastrukturprojekter som en havnetunnel eller nye sygehuse.

Det viser en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for Pensiondanmark i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Et repræsentativt panel af ca. 2500 danskere er blevet spurgt: "Hvem synes du skal finansiere store projekter som eksempelvis nye sygehuse, en havnetunnel eller renovering af jernbane- og vejnettet?" 1064 personer har svaret, og 53 pct. svarer enten "kun det private" eller "både det offentlige og det private". 45 pct. svarer "kun det offentlige".

"Det er glædeligt, at en så stor andel bakker op om en højere grad af privat finansierede infrastrukturprojekter. For projekter som f.eks. en havnetunnel i København giver god samfundsøkonomisk mening, men de kræver betydelige investeringer at gennemføre. Her kan man med fordel lade private partnere være med til at investere," siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, Pensiondanmark, i en pressemeddelelse.

"Med offentlige-private partnerskaber (OPP) får man sikkerhed for, at projekterne afleveres til tiden, budgettet og i en kvalitet, som sikrer bedre samlet totaløkonomi i projektet. Og vi er klar. Vi har gode erfaringer med OPP-investeringer, som både giver samfundsøkonomisk mening og et fornuftigt afkast til medlemmerne. Nu mangler der bare politisk vilje til at komme i gang," siger Torben Möger Pedersen.

Pensiondanmark er investor i tre OPP-projekter i Danmark: et nyt psykiatrisk hospital i Vejle, en ny fødeafdeling og et nyt sengeafsnit på Slagelse Sygehus samt en ny retsbygning i Svendborg.

Pensiondanmark debatterer bl.a. OPP på Folkemødet på Bornholm fredag.

Havnetunnel med pensionspenge rykker nærmere

Regeringen vil give hovedstadsområdet nye udviklingsmuligheder

Erhvervsminister varm på pensionsfinansieret havnetunnel

Pensionsdirektører: Vi har 30 mia. kr. til ny tunnel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også