Briefing uge 25: I nødens stund

Selvom venner vist ikke kan købes for penge, er der tiltrængt ros til en skattelempende regering fra ejendomsbranchens repræsentanter. Andre steder er stemningen ikke helt så mild. Briefing er klar.
På symbolsk vis kom den udøvende magt torsdag formiddag ned fra det høje for at komme ikke mindst landets ejendomsselskaber til undsætning. | Foto: Emil Nicolai Helms
På symbolsk vis kom den udøvende magt torsdag formiddag ned fra det høje for at komme ikke mindst landets ejendomsselskaber til undsætning. | Foto: Emil Nicolai Helms
Af Emil Birkeland Klintorp

En presset regering og en presset ejendomsbranche kan vise sig at blive hinandens bedste venner i nøden.

Mens der er blevet længere og længere mellem danskere, der finder det hensigtsmæssigt at stemme på Socialdemokratiet, Venstre eller Moderaterne, kan man snildt forestille sig, at regeringsstøtterne blandt investorer i fast ejendom er blevet flere på det seneste.

Mette, Jeppe, Lars, Troels og Morten har gjort deres hoser grønne for erhvervslivet, hvilket helt konkret har befriet bekymrede ejendomsfolk for to kilder til hovedpine og ondt i portemonnæen; først blev den planlagte lagerskat sendt på møddingen, og nu, halvandet år senere, er der udsigt til, at ejendomsselskaber ikke længere skal være omfattet af den såkaldte pengetankregel.

Hvor det første handlede om en endnu ikke eksisterende beskatning af fiktive ejendomsværdier, er der i sidstnævnte tilfælde tale om en for længst implementeret avancebeskatning, der smækker højlydt i forbindelse med generationsskifter. Foreløbig er der dog blot tale om et udspil fra regeringen, så de berørte parter får lov at holde vejret lidt endnu.

Således indledes denne uges udgave af Briefing, hvor EjendomsWatchs læsere får et overblik over nogle af de seneste fem dages mest iøjnefaldende nyheder og historier fra branchen.

Hold på værdierne

EjendomsWatchs udsendte stod klar i første række, da regeringstoppen – minus statsministeren – smed sit nye skatteudspil på bordet. Ét af forslagene fra SVM går nemlig ud på at sidestille ejendomsselskaber med andre virksomheder og dermed lempe skattetrykket betydeligt for de brancheaktører, der står over for et generationsskifte.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lægger ikke skjul på, at han hellere ser danske ejendomme blive på danske hænder frem for at havne i ”en eller anden kapitalfond på Manhattan eller i Abu Dhabi,” og hans tidligere Venstre-kollega, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, var ikke bange for at kalde udspillet, som regeringen håber at kunne implementere fra nytår, for ”den bedst tænkelige model.”

Begejstringen forplantede sig hurtigt til brancheorganet Ejendomdanmark, som længe har efterspurgt handling på området. Adm. direktør Peter Stenholm beretter om ”en vis utålmodighed på vores medlemmers vegne” og understreger rimeligheden i, at ejendomsselskaber sidestilles med andre virksomheder i forbindelse med det, som med et fint ord kaldes succession.

”Vi er ikke en branche af passive virksomheder – tværtimod. Ejendomsbranchen er rygraden i megen af den udvikling, som foregår i hele landet,” lyder det fra Peter Stenholm.´

Hæsblæsende stoleleg

Heller ikke på navnefronten har det skortet på nyheder, og størst var offentliggørelsen af en ny ledende partner og adm. direktør hos Thylander, hvor den 43-årige Bjarke Mikkelsen tager over efter stifter Lars Thylander. Sidstnævnte har siddet på posten de seneste par år, efter at Kristian Krogh fratrådte, og grundlæggeren vender nu atter tilbage til rollen som bestyrelsesformand.

Konkurrenten Fokus Nordic følger ansættelsen af Henrik Køhn, der i sidste måned blev gaflet fra netop Thylander, op med at hente Kasper Bagger Clausen hos Deas Asset Management, som selvsamme Fokus ifølge EjendomsWatchs oplysninger for nylig håbede at kunne overtage fra britiske Montagu.

Udskiftninger i de forreste geledder må man også indstille sig på hos hhv. DI Byggeri og Per Aarsleff, efter at direktør Anders Stouge har takket ja til at få ansvaret for reguleringsområdet hos energi- og telekoncernen Norlys, mens vicetopchef Nicolai Schultz med øjeblikkelig virkning fratræder sin stilling i entreprenørselskabet efter mere end fem år på posten.

Hos Henning Larsen, der for længst er blevet en global arkitektvirksomhed, takker Mette Kynne Frandsen af efter mere end to årtier på posten som topchef. Et generationsskifte, javel, men alt andet end en nybegynder, der træder i hendes sted; Jacob Kurek har således været på tegnestuen i små 30 år – senest med titel af global market director.

Sammenstyrtningsfare

En anden traditionsrig arkitektforretning, C.F. Møller, kan i år ikke kun se tilbage på 100 års historie, men også sit første underskud i ti år; økonomisk afmatning betyder, at det 300 ansatte store arkitektfirma må sluge et tab på 8,5 mio. kr., og ifølge ledelsen er det ”særligt boligmarkedet, der har taget en relativt hård opbremsning.”

Sammenlignet med Henning Larsen og C.F. Møller er Bjarke Ingels og hans Big-biks den rene opkomling, og nu kan arkitektkoncernen med de mange opgaver i USA endda prale af en omsætning på den gode side af milliarden. I den danske del af forretningen falder overskuddet fra 68 til 48, men mon ikke Sheela Maini Søgaard og den øvrige ledelse indtil videre lever med det.

I det hele taget bliver der talt en hel del om arkitektur for tiden – ikke mindst i landets hovedstad, hvor ti af de i alt 28 højhuse på Bellahøj, der engang var state of the art, men i dag fremstår noget ramponerede, skal rives ned. Boligselskabet SAB, der ejer de vindfølsomme bygninger, har ikke råd til at betale den milliardregning, som en renovering vil koste.

Nedrivning af ikoniske bygningsværker er blot en brøkdel af det, som Københavns nye stadsarkitekt med det mundrette navn Lars Jensen skal forholde sig til de kommende år. Camilla Richter-Friis van Deurs’ afløser er uddannet i Aarhus og kommer fra det aarhusianske arkitektfirma Sleth, hvor han i 15 år har stået i spidsen for virksomhedens projekter i hovedstaden.

Hvad højhuse angår, er Aarhus for længst stukket af fra København, og allerhøjest oppe – i det 142 meter høje Lighthouse – sidder Claus Hommelhoff nu og forsvarer sit ”livsværk og eftermæle” med næb og kløer, efter at en række artikler i EjendomsWatch og flere anholdelser har fået fundamentet til at slå revner. I overført betydning naturligvis.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også