Briefing uge 24: Rockerbank

Der blev vendt nogle sten og afsløret et kryb eller to i den forgangne uge, hvor et mistænkeligt formidlingshonorar på 32 millioner tiltrak stor opmærksomhed i og uden for branchen. Briefing er klar.
Mens banderne har travlt med at vise tilhørsforhold, kniber det mere for samarbejdspartnerne på de bonede gulve. | Foto: Jan Grarup
Mens banderne har travlt med at vise tilhørsforhold, kniber det mere for samarbejdspartnerne på de bonede gulve. | Foto: Jan Grarup
Af Emil Birkeland Klintorp

Sommerens mode dikterer habitjakker og lyseblå skjorter med Bandidos-logo bagpå. 

De seneste ugers medieafsløringer beviser én gang for alle, at bandernes aktiviteter i høj grad baserer sig på lyssky økonomiske fiksfakserier, der kun er mulige, fordi myndigheder, bankfolk, revisorer, advokater og andet godtfolk bevidst eller ubevidst vender det blinde øje til – eller ligefrem giver en hånd med.

En ting er sikker: Rockerne har ikke fyldt så meget i den offentlige debat, siden krigen mellem rivaliserende motorcykelentusiaster rasede midt i 90’erne.

Med disse ord bydes der velkommen til en dugfrisk udgave af EjendomsWatchs faste og skarpe ugentlige holdepunkt, Briefing.

Hvem ringer klokkerne for?

TV 2-dokumentaren Den sorte svane har været på alles læber de seneste uger, men EjendomsWatch kan også være med, når det kommer til opsigtsvækkende nyheder om grænselandet mellem over- og underverden.

Tag nu f.eks. det højstående Bandidos-medlem Bo Blom – også kendt som ”Pølse-Bo” – hvis ejendomsselskab BBTP så dagens lys i efteråret 2021 med konto i Ringkjøbing Landbobank og det hele

Ingen smalle steder, selvom ”alle alarmklokker,” ifølge hvidvaskforsker Kalle Johannes Rose, ”ringer her,” og klokkernes bimlen og bamlen tog kun til i styrke, efterhånden som kontoens midler blev brugt til køb af ikke umiddelbart ejendomsrelaterede effekter som guldure og motorcykler.

”Jeg har ikke noget at sige. Kan du have en god dag, du,” lød det fra en høflig, men ordknap rocker, hvorefter markedschefen fra førnævnte bank slog fast, ”at banken ikke ønsker kundeforhold med kunder, som har relation til rockergrupperinger eller tilsvarende.”

Det har banken så haft alligevel, kan det konstateres, og nu ”vælter rockerskeletterne ud i offentligheden,” som Insidebusiness malerisk konstaterer i sin klumme med det sigende navn ”Ugens tabere,” der i lighed med mediet Finans peger fingre ad den vestjyske bank med John Fisker i spidsen.

Fælden klapper

Et såkaldt ”formidlingshonorar” på solide 32 mio. kr. tikkede i oktober 2021 ind på Pølse-Bos bankkonto, og afsenderen, viste det sig, var såmænd ingen ringere end den aarhusianske rigmand Claus Hommelhoffs ejendomsselskab Domis med direkte forbindelse til en byggegrund ved Njals Tårnet-projektet på Amager, som Viborg-baserede Bach Gruppen stod bag.

Ansvaret for transaktionen blev af Nemanja Stankovic, adm. direktør i Hommelhoff Group, placeret hos ”to tidligere ledende medarbejdere,” der ifølge redaktionens oplysninger er identiske med tidligere Domis-boss Elsebeth Gutheil Stoker og direktørkollegaen Kristian Voldsgaard.

Samme dag anholdt Østjyllands Politi seks personer – én kvinde og fem mænd – i en større koordineret indsats i en sag om omfattende økonomisk kriminalitet ”rettet mod en personkreds, hvoraf en del har relation til Bandidos,” som vicepolitiinspektør Thomas Schouby Hansen forklarede det.

Senere fulgte historier om rockerselskabets millionoverførsler til Domis-duoen, banks millionhandel med selvsamme kontroversielle ejendomsselskab samt bilhandel med Bach Gruppen

Blandt de måbende tilskuere til den uskønne forestilling stod iværksætteren Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening, der har mere end svært ved at forstå, at ”en rocker kan gå ind i en bank og få en erhvervskonto og få et stort beløb ind og bare fyre dem af, når små iværksættere samtidig har svært ved at få en erhvervskonto.”

En ny start

Mens alarmklokker og politisirener lød på tværs af landet, flød den øvrige nyhedsstrøm uanfægtet videre med historien om, at Henrik Mielke i kølvandet på sit pludselige exit fra den udsatte post som topchef hos MT Højgaard er udpeget som ny adm. direktør hos Scandi Byg – modulproducenten, som Mielke selv var med til at sælge fra, da han endnu stod i spidsen for MT Højgaard. Også profilen Gyrithe Saltorp er efter tavshed omkring nu to fyresedler tilbage i spidsen for en mindre københavnsk rådgiver. 

Et tredje comeback står Brian Gade for, efter at hans selskab, mikroboligudvikleren Container Living, måtte gennem en rekonstruktion i efteråret med ”ridser i lakken” til følge. I et interview med EjendomsWatch efterlyser en ”meget stålsat og determineret” direktør en kapitalpartner til den nyetablerede koncern Tomorrow Living Group, og det store spørgsmål er nu, om nogen køber salgstalen.

Købt blev både Hørkær Have i Herlev og 73 midtjyske huse, og hvad førstnævnte transaktion angår, er der med en salgspris på 737 mio. kr. tale om en af de handler, der muligvis varsler lysere tider på markedet.

Vi slutter denne uges udgave af Briefing af med den svenske milliardær Johan Gedda, der i et af sine sjældne interview fortæller om en tidligere Oskar Group-ejendom, som han for nylig fik fingrene i på en tvangsauktion.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend, hvad enten den tilbringes i ly for regnen på Folkemødet eller andre steder i landet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også