ATP's formue falder drastisk: "Vi står i en ekstrem situation"

Stigende renter og uroligt aktiemarked sender formuen i landets største pengekasse ned med 250 mia. kr. – en kvart billion – i forhold til tredje kvartal sidste år.
ATP's formue er på 12 måneder faldet med 250.700.000.000 kr. | Foto: PR/ATP
ATP's formue er på 12 måneder faldet med 250.700.000.000 kr. | Foto: PR/ATP

Landets største pensionspengetank, ATP, kan konstatere, at formuen er faldet med 250,7 mia. kr. i løbet af de seneste 12 måneder. I forhold til udgangen af andet kvartal er formuefaldet på 56 mia. kr.

Ved udgangen af tredje kvartal 2021 lød den samlede ATP-formue på 927,6 mia. kr. Nu viser netop offentliggjorte tal fra pensionsselskabet, at formuen et år senere er reduceret til 676,9 mia. kr.

Årsagen er, dels at værdien i afdækningsporteføljen er faldet med 202,8 mia. kr., dels at bonuspotentialet i løbet af det seneste år er reduceret med knap 82 mia. kr. til 94,2 mia. kr. ved udgangen af tredje kvartal. Ved udgangen af tredje kvartal sidste år lød ATP’s bonuspotentiale på 176,1 mia. kr.

Det er stigende renter, faldende aktiekurser, inflation og krigen i Ukraine, der går hårdt ud over ATP.

”Vi står i en ekstrem situation. Europa er hårdt ramt på flere fronter – af skyhøje energipriser, af inflationschok, af voldsomme kursfald på aktier og af rentestigninger. Når renterne stiger så hurtigt, som det er sket i 2022, giver det et stort negativt investeringsresultat. Det er gået godt i mange år, men lige nu er alt vendt på hovedet, og det mærker vi tydeligt,” udtaler Martin Præstegaard, ATP’s adm. direktør, i en meddelelse.

Ingen risiko for udbetalingerne

Groft sagt har ATP delt sin formue op i to kasser - afdækningsporteføljen, der til enhver tid skal sikre, at ATP kan leve op til sine forpligtigelser om at kunne udbetale pensioner til sine medlemmer - og bonuspotentialet, der skal levere et afkast via investeringsporteføljen.

At afdækningsporteføljen giver et negativt resultat efter skat på 202,8 mia. kr., modsvares af, at værdien af ATP’s garanterede pensioner i årets første tre kvartaler også er faldet med 196,3 mia. kr. Det betyder, at resultatet i afdækningsporteføljen netto lander på -6,5 mia. kr.

Investeringsporteføljen består af både bonuspotentialet samt lånte midler fra afdækningsporteføljen. Investeringsporteføljen har tabt 72,8 mia. kr. i år. Særligt stats- og realkreditobligationer samt børsnoterede aktier trækker resultatet ned, fremgår det af en meddelelse fra ATP.

Trods det negative resultat bliver der ikke rokket ved ATP’s garanti til de i alt 5,5 mio. medlemmer, der alle er eller har været en del af det danske arbejdsmarked.

”ATP’s vigtigste opgave er – uanset markedsudviklingen – at kunne udbetale de pensioner, vi har lovet vores medlemmer. Og det løfte holder vi,” udtaler Martin Præstegaard.

I alt har ATP pensionsforpligtelser for 582,7 mia. kr.

”Selvom vi har haft store tab hidtil i 2022, så sikrer vores afdækningsstrategi, at vi altid kan udbetale det, vi har garanteret. Den garanti er et vigtigt kendetegn ved ATP-pensionen. Og garantien i sig selv er formentlig endnu mere værd på et tidspunkt, hvor mange pensionister i Danmark oplever, at deres øvrige pensionsudbetaling falder,” udtaler Martin Præstegaard.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

ATP halter efter konkurrenter på ejendomsafkast

Ny ATP-topchef har respekt for markedet men vil ”passe på med at blive for bange”

ATP får hak i tuden af Finanstilsynet

ATP Ejendomme og FSB vil med 17.000 kvm projekt skabe det ideelle beboermiks

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også