EjendomsWatch

Renteswaps slår bunden ud af familieejet ejendomsselskab – nu sættes det til salg

Bangs Gård med Esbjerg-ejendomme for en halv mia. kr. er sat til salg, efter at renteswaps har spoleret selskabets økonomi. "Det er jo sådan spillet er," siger ejer og direktør til EjendomsWatch.

En af ejendommene, som Bangs Gård A/S ejer ligger centralt på Skolegade i Esbjerg, hvor selskabet har flere ejendomme. | Foto: Google Street View

Bangs Gård A/S fra Esbjerg er et kendt selskab i byen, hvor selskabet ejer ejendomme for en halv mia. kr. Flere af bygningerne ligger midt i byen, men snart kommer ejendommene måske på andre hænder.

Gennem lang tid har Bangs Gård A/S haft det svært med økonomien, og nu er selskabet sat til salg.

"Vi har bedt CBRE i Aarhus om at varetage et salg af selskabet," siger Mads Dam Jensen, som udover at være adm. direktør også er ejer sammen med søsteren, Mia Dam Karkov. Deres far, Eivind Dam Jensen, grundlagde firmaet.

Mads Dam Jensen forklarer videre:

"Selskabet har været nødlidende på grund af et renteswap i en del år, og da der ikke er udsigt til rentestigninger, så trænger selskabet til nye ejere."

Af et nyt årsregnskab fremgår det, at selskabet har en gæld på 457 mio. kr. og negativ egenkapital på 41 mio. kr. En aftale om renteswap for flere år siden betyder, at der er ikke udsigt til, at økonomien bliver rettet op foreløbig.

"Selskabet har afdækket sine renteforpligtelser ved indgåelse af renteswaps, som pr. balancedagen havde en negativ dagsværdi på 102 mio. kr. Den nominelle værdi af de indgåede renteswaps er negativ med 208 mio. kr.," står der i regnskabet.

"Idet de indgåede aftaler om renteafdækning via renteswaps påvirker såvel selskabets drift som egenkapital i væsentlig negativ retning har selskabets ledelse besluttet at indgå aftale med ekstern samarbejdspartner om salg af aktierne i selskabet til tredjemand," står der videre.

"Sådan er spillet"

På spørgsmålet om, hvordan det er, at familievirksomheden nu skal sælges, svarer direktøren kortfattet:

"Det er jo sådan spillet er."

Kunne I have gjort noget anderledes?

"Så skulle vi ikke have tegnet den renteswap. Vi havde ikke forudset, at vi skulle have nulrenter i så lang en periode. Og den er tegnet i en periode, hvor den faktisk blev tegnet som en sikring mod et stigende renteniveau. Det, vi kunne have gjort, var at have tegnet den for en kortere periode."

Mads Dam Jensen forklarer, at der allerede er potentielle købere på banen, men han vil ikke røbe hvem det er, og hvor langt de er i salgsprocessen.

"Der pågår drøftelser, lad os sige det sådan," siger han.

EjendomsWatch har talt med flere lokale spillere i ejendomsbranchen i Esbjerg om deres mulige interesse for Bangs Gård.

De vil dog ikke udtale sig til citat, men fra én af dem, Lars Kjærgaard, adm. direktør i Claus Sørensen Ejendomme, lyder det kortfattet, at man er opmærksom på, at selskabet er sat til salg.

Bangs Gård A/S har i mange år været i problemer. I 2017 fik selskabet en kapitalindsprøjtning på 180 mio. kr. som vendte en negativ egenkapital på 154 mio. kr. til en positiv egenkapital på 21 mio. kr. Men det har altså ikke været nok for ejendomsselskabet til at vende udviklingen.

Selskabet sagde i forbindelse med 2019-regnskabet til EjendomsWatch, at man forsøgte at sælge en del af porteføljen fra. I 2019 solgtes eksempelvis Hotel Britannia i Esbjerg.

Udover Bangs Gård A/S ejer Mads Dam Jensen og Mia Dam Karkov også Bangs Gård Administration, som står for administratioen af flere ejendomme. Her går det anderledes bedre med et positivt resultat i 2020 på 67.000 kr. og en egenkapital på 267.000 kr.

Nedskrivninger udhuler egenkapitalen hos Esbjerg-familie: Forventer underskud igen

Kapitalindsprøjtning på 180 mio. kr. skal sende ejendomsfamilie på ret kurs

Påbud sender Esbjerg-søskendes ejendomsselskab i rødt 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier