Kapitalforvalter investerer i plejehjem: "Det danske marked er ved at være modent"

Friplejehjem i Norden udgør cirka halvdelen af Northern Horizons ejendomsportefølje. Det er en interessant investeringscase for pensionskasser, der godt kan lide stabile afkast med lav risiko, siger kapitalforvalteren, der netop er trådt ind på det danske marked, til EjendomsWatch.
Northern Horizon har købt et friplejehjem på Lærkevej i Frederikssund, der har 70 boliger. | Foto: PR-foto
Northern Horizon har købt et friplejehjem på Lærkevej i Frederikssund, der har 70 boliger. | Foto: PR-foto

Der er gode investeringsmuligheder i at forvalte private plejehjem. Det mener kapitalforvalteren Northern Horizon, der gennem en række fonde har investeret i over 100 plejehjem i Sverige og Finland.

"Vores primære forretningsmodel er at investere i nye plejehjem, når de er bygget færdige, og så tjener vi penge på at udleje dem til plejehjemsoperatøre," siger Kasper Wehner, landechef i Northern Horizon, til EjendomsWatch.

"Det er noget, vi startede med at gøre i Finland i 2007. I dag udgør investeringer i plejehjem cirka halvdelen af vores samlede ejendomsportefølje på 7,5 mia. kr.," fortsætter han.

Afkastet ved at forvalte plejehjem er relativt begrænset. Til gengæld er det stabilt, og det tiltaler Northen Horizons investorer, fortæller Kasper Wehner. Det er typisk nordeuropæiske pensionskasser, der godt kan lide langsigtede investeringer med lav risici.

"Vi bliver ældre og ældre, og det giver et stigende behov for plejeboliger i Norden, så når vi kigger 10-15 år frem, vil der stadig være stor efterspørgsel på plejehjemsejendomme," siger landechefen.

Lovændring åbner for danske friplejehjem

Kapitalforvalteren er for nyligt trådt ind på den danske scene med sit første danske opkøb i form af et friplejehjem i Frederikssund. Det skyldes en ændring af friplejeboligloven i 2015, der blandt andet har åbnet op for, der kan tegnes lange erhvervskontrakter med private operatører.

"Det har tidligere været meget svært for kommercielle aktører at komme ind på det danske plejeområde. Det er der blødet op for i den nye friplejeboliglov. Vi mener, at det danske marked er ved at være modent," siger Kasper Wehner.

Der er dog stadig forhindringer, som bremser Northern Horizon og andre kommercielle aktørers fremmarch. Den nye friplejeboliglov siger nemlig, at friplejehjem skal have samme afregning, som det koster kommunen at drive plejehjem.

Det betyder, at det er op til den enkelte kommune af beregne, hvad friplejetaksten skal være, ud fra kommunens eget omkostningsniveau for tilsvarende ydelser. Det har medført, at en række kommuner har fastlagt friplejetakster, som kommercielle aktører ikke kan operere på.

"Der er eksempler på kommunerne, hvor man ikke kan investere, fordi deres regnemaskiner er kalibreret på en anden måde, end de er i for eksempel Frederikssund," siger Kasper Wehner.

Så selvom Northern Horizon forventer at lave flere plejehjemsopkøb i de kommende år, så forudsætter det, de enkelte kommuner sætter taksterne i et niveau, hvor det er rentabelt for ejendomsudviklerne.

"Men det går også den vej. Vi kan jo se, at der er projekter på vej i den del kommuner allerede. Lige nu er det især i Nordsjælland, men der kommer flere og flere til," siger Kasper Wehner.

Dansk Erhverv vil have mere privat plejehjemsbyggeri: "Kommuner står i vejen"

Developer har gjort plejehjemsbyggeri til sin metier: "Det er vores primære fokusområde" 

FSB bygger plejehjem på Amager

Innovater bygger almene plejeboliger i Tingbjerg

Aarhus Kommune vil bygge 425 plejeboliger frem mod 2029 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også