Entreprenør og investor beskyldes for værdiløse forbedringer til millionbeløb

Ejendomsinvestor og entreprenør Martin Skou Heidemann foretager reelt værdiløse forbedringer for at presse huslejen i vejret, mener beboerforening i en ejendom, der er ejet af Skou. Selv afviser han alle anklager og siger, at der er mange lejere, han "kommer rigtig godt ud af det med."
"Jeg har svært ved at se, at det skal være forkert for ejendommen at skifte vinduer med ét lag glas ud med virkelig gode og smukke vinduer, der er energieffektive," siger entreprenør Martin Skou Heidemann, som en række lejere er sure på. | Foto: Niels Hougaard
"Jeg har svært ved at se, at det skal være forkert for ejendommen at skifte vinduer med ét lag glas ud med virkelig gode og smukke vinduer, der er energieffektive," siger entreprenør Martin Skou Heidemann, som en række lejere er sure på. | Foto: Niels Hougaard

Det har ikke været nogen let start på ægteskabet mellem en beboerforening i den gamle bevaringsværdige ejendom Tordenskjoldsgade 19 på Gammelholm i det indre København og den entreprenante iværksætter Martin Skou Heidemann. Han gav i begyndelsen af året lige over 50 mio. kr. for ejendommen med otte boliglejemål bag Det Kongelige Teater.

Martin Skou Heidemann, der er direktør og stifter af det nordsjællandske entreprenørfirma Skou Gruppen, har varslet en renovering til 3,9 mio. kr., der skal forbedre ejendommen og dermed hæve huslejen. Det drejer sig bl.a. om udskiftning af vinduer og døre samt facadeisolering og opsætning af dørtelefonanlæg med video. 

Det har sat sindene i kog hos Per Jørgensen, der er en del af beboerforeningen:

"Jeg mener, det er ejendomsspekulation, for han forsøger at presse husleje og udbyttet op så hurtigt som muligt uden at tage hensyn til beboerne eller ejendommens beskaffenhed," siger Per Jørgensen til EjendomsWatch.

I Per Jørgensens tilfælde er der varslet huslejestigninger for ca. 2500 kr. om måneden. Det nuværende niveau er på 9900 kr.

Hos beboerforeningen går mistanken på, at Martin Skou Heidemann, der sidder i byrådet for Venstre i Gladsaxe, bevidst har sat den årlige forhøjelse på 95 kr. pr. kvm, hvilket er fem kr. under grænsen på 100 kr. pr. kvm, som betyder, at der skal varsles iværksættelse, og at Huslejenævnet derfor kan bedømme, om der er tale om nødvendige forbedringer.

Foreningen beskylder Skou for først at sætte grænsen på 95 kr. pr. kvm og derefter regne bagud ved at fylde forbedringer.

Martin Skou Heidemann afviser, at det er sådan, det hænger sammen. Han peger på, at forbedringerne er nødvendige, da ejendommen er "meget slidt".

"Havde man regnet med, at man skulle bo i en fin ejendom på Tordenskjoldsgade, der er ved at blive forfalden, og at der ikke var nogen, der ville sætte den i stand, så er det måske også lidt vel optimistisk," siger entreprenørchefen, der også tidligere har været formand for Dansk Byggeri, til EjendomsWatch.

Han understreger, at det ikke er hans intention at genere beboerne.

"Man skal have respekt for, at det faktisk er nogens hjem," siger han.

Beboerforeningen på Tordenskjoldsgade er ikke den eneste lejer, Martin Skou Heidemann har været på krigsstien med. Mere om det senere.

Uenighed om forbedringer

Det er en række af de renoveringer, Martin Skou Heidemann har varslet, som falder foreningen i Tordenskjoldsgade for brystet.

Anken fra beboerne går på, at der ikke er tale om egentlige forbedringer. Samtlige hoveddøre er også blevet udskiftet med nye døre, som er brandsikrede, hvilket løber op i 250.000 kr. Det er der ifølge Martin Skou Heidemann en god forklaring på.

Til venstre ses Per Jørgensens dør til bagtrappen før Martin Skou Heidemanns forbedringer. Til højre ses den nye dør, som er en glat plastikdør.
Til venstre ses Per Jørgensens dør til bagtrappen før Martin Skou Heidemanns forbedringer. Til højre ses den nye dør, som er en glat plastikdør.

"Entrédøren ved hovedtrappen og bitrappedørene havde ingen brandsikring. Derfor synes jeg, at det var en oplagt forbedring at lave. De var bare lavet af træ, så det kunne lynhurtigt brænde igennem. Vi har virkelig gjort os umage med, at de nye entrédøre skal ligne de gamle," forklarer Martin Skou Heidemann til EjendomsWatch.

Det gælder dog ikke til bagtappen, hvor tidligere fyldingsdøre er udskiftet med pladedøre i et helt andet design, hvilket billedet ovenfor viser.

I beboerforeningen har Per Jørgensen en noget anden opfattelse end Martin Skou Heidemann. Han siger, at alle dørene faktisk var brandsikrede. EjendomsWatch har set Per Jørgensens egen entrédør, der indeholder en membran, som kan bruges som brandsikring.

Adspugt om det er ikke er korrekt, at Per Jørgensens lejlighed faktisk har en brandsikret hoveddør, svarer Martin Skou Heidemann:

"Jeg kan godt se, at der er en uoverensstemmelse."

"Jeg kan bare sige, at der er andre beboere, der siger til mig, at de er glade for de nye døre, fordi de gamle døre var – udover at jeg ikke mener, de var brandsikre – i rigtig dårlig stand," tilføjer han.

Vinduer uden karm og videotelefon

Men utilfredsheden med Martin Skou Heidemanns forbedringer stopper ikke der. På Per Jørgensens badeværelse er der ikke længere nogen vindueskarm tilbage, efter der er blev sat nye vinduer i.

Ifølge Per Jørgensens kan det hænge sammen med, at Martin Skou kun har været i lejligheden én gang, hvor han tog billeder. Opmåling er – ifølge Per Jørgensen – sket udefra. Derfor passer vinduerne ikke ind.

"Jeg har svært ved at se, at det skal være forkert for ejendommen at skifte vinduer med et lag glas ud med virkelig gode og smukke vinduer, der er energieffektive," siger Martin Skou, som påpeger, at det "simpelthen er forkert", at vinduerne ikke passer ind.

Billedet t.v. viser Per Jørgensens badeværelsesvindue før renoveringen. Det nye billede (t.h.) viser, at en vindueskarm er forsvundet, og et stort hulrum er opstået i venstre side.
Billedet t.v. viser Per Jørgensens badeværelsesvindue før renoveringen. Det nye billede (t.h.) viser, at en vindueskarm er forsvundet, og et stort hulrum er opstået i venstre side.

"Hele udtrykket af min bolig er ringere, end det var før, Martin Skou overtog," fastholder Per Jørgensen og fortsætter:

"Jeg har svært ved at se, at det er forbedringer, når man skifter flere hundrede år gamle døre med nye, glatte plastikdøre.

Men er det noget galt i, at man beskytter sin investering og tjener flere penge ved at lave forbedringer?

"Jeg ville med glæde betale for forbedringer, der er reele forbedringer. Men jeg finder det fuldstændig hysterisk, for det er ikke forbedringer. Det er lappeløsninger. Min brugsværdi af mit lejemål bliver mindre, fordi det bliver en grimmere bygning."

Et andet ankepunkt er ejendommens dørtelefon, der er blevet udskiftet med en videodørtelefon, hvilket beløber sig til 150.000 kr., svarende til over 18.000 kr. pr. lejemål.

Per Jørgensen undrer sig over, at det var nødvendigt. Martin Skou Heidemann tøver dog ikke med at kalde det en forbedring.

"Jeg synes, det er en rigtig god forbedring med videodørtelefon. Mange af dem, der bor derinde er ældre mennesker. Det kan godt være, at de er kede af, at huslejen stiger, men jeg tror, de bliver glade for, at man kan se, hvem der ringer på, når man sidder oppe på 3. sal," siger Martin Skou Heidemann.

Beboerforeningen har nu klaget til Huslejenævnet, som endnu ikke har stilling til sagen.

Også vrede på Vesterbro

Netop Huslejenævnet er en instans, som Martin Skou Heidemann, der også sidder i byrådet i Gladsaxe for Venstre, kender alt til.

Tilbage i 2015 købte han således to opgange på Valdemarsgade på Vesterbro i København for 18 mio. kr.

Det gik og går fortsat ikke stille af sig. Lejernes harme handler – i lighed med beboerne i Tordenskjoldsgade – om, at Martin Skou Heidemann har udskiftet, hvad de betegner som "velfungerende" vinduer, har skiftet døre og lavet facadeisoleringer, som blev lagt på huslejen.

Martin Skou Heidemann mener selv, at han havde et fint forhold til de fleste af lejerne. EjendomsWatch har været i kontakt med flere både nuværende og fraflyttede lejere, som fortæller en anden historie. Igen fortæller lejerne om forbedringer, som de har svært ved at se rationalet i.

Derfor klagede 10 beboere også til Huslejenævnet tilbage i 2015.

Nævnet gav i 2016 Martin Skou Heidemann medhold i, at han var i sin gode ret til at hæve huslejen, som han ville. Nævnet skønnede dog, at Martin Skou Heidemann var lige lovlig optimistisk omkring, hvor stor en forbedring udskiftningen af vinduer var.

I klagen til Huslejenævnet anklager beboerne Martin Skou Heidemann for at bruge en speciel regnemetode, hvor forbedringerne bliver "regnet bagud", som det fremgår af klagen til nævnet, som EjendomsWatch har fået aktindsigt i.

Metoden fungerer sådan, at man fastsætter en husleje, som akkurat lige er under den maksimalt lovlige huslejestigning – og herefter fylder forbedringer på efterfølgende.

Striden mellem beboerne på Valdemarsgade og entreprenøren har ikke fundet sin ende endnu. Martin Skou Heidemann har nemlig varslet, at han vil lave altaner i ejendommen, hvilket skal få prisen til at stige med yderligere 700-800 kr.

Trods kritikken fra beboere på både Valdemarsgade og Tordenskjoldsgade mener Martin Skou Heidemann ikke, at man kan tale om et mønster.

"Der er mange beboer på de ejendomme, som jeg kommer rigtig godt ud af det med," forklarer han.

Martin Skou Heidemann: Vi må se indad

Selvom der er meget, Martin Skou Heidemann og beboerforeningen på Tordenskjoldsgade ikke er enige om, så kan de finde fælles fodslag om, at begyndelsen på deres samarbejde kunne være forløbet bedre.

I beboerforeningen ærgrer det Per Jørgensen, at beboerne ikke er blevet taget mere med på råd, før renoveringerne blev sat i gang.

Martin Skou Heidemann vil gerne medgive, at det hele kunne være forløbet mere gnidningsfrit.

"Begge parter må nok se indad," vurderer Martin Skou Heidemann.

Investor brugte forsikringskrav som påskud for forbedringer – nu afviser han alt 

Klumme: Skal der sættes en stopper for renovering af den gamle boligmasse?

360 North har haft 176 sager i huslejenævnet på to år

Danske lejere trækker Blackstone i retten for huslejeforhøjelser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også