EjendomsWatch

Politisk opbakning til projekt til 142 mio. kr i Gellerup

Byggeriet af et sports- og kulturcampus begynder næste år, og i 2021 står et beboerhus, et nyt bibliotek, et bevægelseshus samt en verdensplads færdig i hjertet af Gellerupparken i Aarhus.

Foto: PR-visualisering: Schmidt Hammer Lassen.

Forvandlingen af Gellerupparken til et attraktivt boligområde har allerede ført til fem nedrevne boligblokke, et stort kommunalt kontorbyggeri og etableringen af en bypark med søer, træer og legepladser.

Mandag blev endnu et stort skridt i retning af at normalisere det udsatte boligområde taget, da en enig magistrat og dermed et flertal af byrådets partier, blåstemplede at afsætte 142,4 mio. kr. til et nyt sports- og kulturcampus. Det skal opføres direkte øst for Karen Blixens Boulevard.

Sagen bliver taget op på det kommende byrådsmøde, hvor kommunalpolitikerne skal tage beslutte, hvorvidt de vil afsætte 75,6 mio. kr. til et bevægelseshus, hvor bl.a. Aarhus Klatreklub, Gøglerskolen, Cirkus Tværs og Fodboldklubben ACFC får hjemme. 43,3 mio. kr. til et nyt bibliotek, som skal fungere som et beboerhus, og hvor en sundhedsklinik samt et kulturhus vil have hjemme. Samt 23,5 mio. kr. til Verdenspladsen, hvor der bl.a. er plads til sport, forestillinger, markedsdage og udendørs biograf.

Fra hele verden

Aarhus Kommune forventer, at sports- og kulturcampusset vil tiltrække op mod 600.000 besøgende årligt. Første spadestik bliver taget i april 2020, og anlægsprojekterne skal stå klar i november 2021. Området udvikles i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening, og projektet er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, der skal stå for opførelsen sammen med Masu Planning, Loop Architects og Cowi.

Af de 142 mio. kr., sports- og kulturcampus koster, finansierer Aarhus Kommune 95,5 mio. kr., mens det resterende beløb hentes hjem fra bl.a. fonde og Brabrand Boligforening. I nærheden vil Verdensbadet senere blive opført, hvor gæster får adgang bade- og wellnesstilbud inspireret af badetraditioner fra hele verden.

Yderligere nedrivning

Sports- og kulturcampus er en del af helhedsplanen for Gellerup/Toveshøj fra 2010. I juni 2018 vedtog byrådet et bredt forlig om en yderligere udviklingsplan for Gellerupparken, der betyder, at mindst ni blokke skal rives ned i området frem til 2030.

Modsat helhedsplanen fra 2010 kunne beboerne i Gellerupparken ikke acceptere de nye nedrivningsplaner, og i april stemte afdelingsbestyrelsen nej til nedrivninger af boligblokke. Nej til at der bygges et nyt beboerhus samt et sports- og kulturcampus og nej til at sælge jord til projektet.

Hvad det har af konsekvenser for opførelsen af campusset er endnu uvist.

PKA's Gellerup-boliger står klar til januar – udlejningen er næsten i mål

Udlejningen af nye Gellerup-lejligheder går langsommere end ventet

Salg af almene boligblokke skal forvandle ghettoområde til attraktiv bydel

Pensionskasse investerer 350 mio. kr. i Aarhus-bydelen Gellerup 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Ægte rødt – og dog

Kriseramte Dansk Folkeparti leverer i fravær af regeringens eget støtteparti flertallet til en aftale om flere billige boliger, som 85 ud af 179 mandater i Folketinget står uden for. Men ministeren mener alligevel, at der er tale om en bred aftale.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier