Ejendomdanmark advarer mod indgreb mod udenlandske investorer

Forhastede indgreb mod udenlandske investeringer i danske udlejningsejendomme vil bremse for moderniseringer af de danske lejeboliger og koste de danske investorer, herunder pensionskasserne, dyrt, lyder det.
Foto: PR
Foto: PR

Ejendomsbranchens talerør, Ejendomdanmark, advarer mod forhastede indgreb mod udenlandske investorer.

Spørgsmålet er igen blevet aktuelt, efter at flere partier i Folketinget har efterlyst værktøjer mod investorer, der går efter den hurtige gevinst.

Et forslag om at begrænse renoveringsmulighederne blev præsenteret på et samråd i Folketinget torsdag, men det advarer Ejendomdanmark mod:

"Hvis vi fjerner de nuværende regler om gennemgribende renoveringer for at gøre danske boliger mindre attraktive for udenlandske investorer, så vil vi ramme danske investorer og almindelige pensionsopsparere ganske alvorligt – og samtidig forhindre en løbende modernisering af de danske udlejningsboliger. Det kan ingen være interesseret i," siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør i Ejendomdanmark, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at danske investorer ejer langt over 90 procent af de danske ejendomme, og det derfor især vil ramme danske investorer, hvis man ændrer renoveringsreglerne.

Omstridte Blackstone-opkøb

Debatten om udenlandske investeringer på det danske ejendomsmarked har raset, efter at den amerikanske kapitalfond Blackstone har købt boligejendomme for et milliardbeløb i København gennem de senere år.

Lejernes LO (LLO) har beskyldt kapitalfonden for med ufine midler at forsøge at få gamle lejere ud, så lejlighederne kan moderniseres og lejes ud for en højere husleje (de såkaldte 5-2-renoveringer, der er opkaldt efter boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2 om gennemgribende renoveringer.)

"Det er klart, at alle investorer – uanset om de er fra USA, Roskilde eller Skåne – selvfølgeligt skal opføre sig ordentligt og behandle lejere efter de gældende regler og etiske normer. Og her er lejerne ekstra godt hjulpet af en restriktiv lejelovgivning, der forhindrer vilkårlige opsigelser, ligesom klager og tvister hurtigt kan finde en løsning via huslejenævnene. Lejernes tryghed bliver ikke udfordret af moderniseringer, fordi Folketinget allerede har vedtaget regler, hvor gennemgribende renoveringer kun kan ske i forbindelse med genudlejning," siger Jannick Nytoft.

Ejendomdanmark er samtidig helt med på at få belyst og analyseret, hvordan reglerne om renovering fungerer i praksis og få nyere tal frem om, i hvor stor grad reglerne bruges til totalrenoveringer. De seneste tal fra 2006 viser, at der hvert år helhedsrenoveres ca. 2000 lejligheder om året – ud af en samlet boligmasse på lejemarkedet på over en million, argumenterer foreningen.

Stort værditab i vente for pensionopsparere

Den peger også på, at for landets mange private lejeboliger vil en eventuel afskaffelse af ordningen om gennemgribende moderniseringer få store konsekvenser. Værditab på op til 25 procent af gamle udlejningsejendomme vil i værste fald kunne føre til tab på samlet 50-80 mia. kr. for ejerne af landets private lejeboliger, hvoraf mange pensionskasser har investeret store beløb. Når 94 procent af boligudlejningen er dansk ejet, betyder det, at tabet på 50-80 mia. kr. vil blive i Danmark.

Ejere af omkring 40.000 andelsboliger risikerer at blive teknisk insolvent, hvis gennemgribende moderniseringer forbydes. Det svarer til cirka 20 procent af alle landets andelsboliger.

Det skyldes, at andelsboliger skal værdiansættes, som var de en udlejningsejendom. De 40.000 truede andelsboliger bebos primært af studerende, yngre familier og andre, som siden 2014 har købt andelsboliger i god tro. De er oftest købt med banklån som finansiering.

Flertal bekymret over udenlandsk indtog på dansk ejendomsmarked 

Ejendomdanmark: Nu går det ned ad bakke

Ejendomdanmark: Indgreb mod ejendomsprojekter kan være fornuftigt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også