Filantroper og bygherrer i forening: Vil reducere klimaaftryk med 75 pct

Realdania og Villum Fonden entrerer med ni både private og almene bygherrer om at udvikle fremtidens boligbyggeri, der skal reducere klimaaftrykket til blot en fjerdedel af den nuværende udledning. 
Boligselskabet Sjælland opfører og udlejer almene familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger. Visualiseringen her stammer fra et nyere projekt i Næstved, som består af 40 almene familieboliger | Foto: PR-visualisering
Boligselskabet Sjælland opfører og udlejer almene familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger. Visualiseringen her stammer fra et nyere projekt i Næstved, som består af 40 almene familieboliger | Foto: PR-visualisering

Ni bygherrer og Realdania og Villum Fonden er gået sammen om en klar målsætning: Kan det lade sig gøre at reducere nyt boligbyggeris CO2-udledning med 75 pct. inden 2030?

Såfremt det kan lade sig gøre, vil de ni bygherrer skrive danmarkshistorie, lyder det i en meddelelse fra Realdania. 

For at kunne lykkes med ovenstående kræver det transparens og videndeling på tværs af aktører i alle byggeriets faser, står der. 

Projektet, som skal samle visionen, har fået navnet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, og til at give projektet vinger afsætter Realdania og Villum Fonden 60 mio. kr.

Det overordnede afsæt for målsætningen skal findes i, at vi i Danmark forbruger jordens naturressourcer i en hastighed, der svarer til, at vi skulle have fire planeter til rådighed. Og det gør vi vel at mærke hvert år, fremgår det. 

Dertil kommer, at ejendomsbranchen med både nybyggeri og eksisterende bygninger står for op mod 40 pct. af den globale CO2-udledning.

Ambitiøs målsætning

Til projektet sendte 45 aktører ansøgninger afsted, hvor man har valgt ni både private og almene boligprojekter fordelt over det meste af landet. Der er tale om følgende aktører og projekter: 

  • AKF (privat bygherre): Rækkehuse
  • Arealudviklingsselskabet for Sygehusgrunden Holstebro (privat bygherre): Rækkehuse og etagebyggeri
  • Birch Ejendomme (privat bygherre): Rækkehuse
  • Boligselskabet Sjælland (almen boligorganisation): Rækkehuse
  • Domea - på vegne af Boligselskabet Sydsjælland (almen boligorganisation): Rækkehuse
  • Himmerland Boligforening (almen boligorganisation): Etagebyggeri
  • Ikano Bolig (privat bygherre): Rækkehuse
  • Lejerbo (almen boligorganisation): Rækkehuse
  • Nrep (privat bygherre): Etagebyggeri

Hver af ovenstående forpligter sig til at stile efter en klimabelastning på ”kun” 2,5 kg CO2 pr. kvm om året, står der i meddelelsen. Og ordet ”kun” er værd at bemærke, for målsætningen i projektet er umiddelbart mere ambitiøs end mange andre i ejendomsbranchen. 

Til sammenligning kræver bygningsreglementet, at udledningen skal være under 12 kg pr. kvm for nyt boligbyggeri over 1000 kvm. 

Rådet for Bæredygtigt Byggeris (det tidligere Green Building Council Denmark) senest lancerede DGNB-certificering, DGNB-Planet, kræver en udledning på maks 6,55 kg pr. kvm om året. 

”Vi er nødt til at ændre den måde, branchen i dag producerer og bygger på. Og kun sammen kan vi gøre byggebranchen grønnere. Nu forsøger vi at bidrage med et projekt, hvor vi bringer eksperter, bygherrer, rådgivere og entreprenører sammen for at løse en utrolig ambitiøs udfordring,” siger Michael K. Rasmussen, projektchef i Villum Fonden. 

Hos Realdania spår projektchef Stig Hessellund, at man med projektet sætter gang i en proces, der vil resultere i ”ni bæredygtige boligfyrtårne fordelt over landet til inspiration for den samlede branche.”

En af de udvalgte bygherrer, almene Lejerbo, hilser projektet velkomment, da det kan være en udfordring at løfte udviklingen alene.

”Vi ser den som en fantastisk – og meget nødvendig – mulighed for at afprøve og teste nye løsninger, inden de udrulles i stor skala,” fortæller Jesper Kort Andersen, fagchef for nyudvikling og bæredygtighed i Lejerbo. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også