Klumme: På Fyn vil renteudviklingen afgøre transaktionsmarkedets comeback

Der er mangel på nye logistikejendomme på Fyn sammenlignet med andre steder, lyder det fra lokal Colliers-mægler. Han forudser flere handler i området i andet halvår.
"Generelt set er Fyn et geografisk knudepunkt i dansk logistik, og med Femern-forbindelsen på vej forudser vi, at øen vil få en vigtigere betydning end hidtil," lyder det fra Martin Pedersen. | Foto: PR / Colliers
"Generelt set er Fyn et geografisk knudepunkt i dansk logistik, og med Femern-forbindelsen på vej forudser vi, at øen vil få en vigtigere betydning end hidtil," lyder det fra Martin Pedersen. | Foto: PR / Colliers
Af Martin Pedersen, Senior Director, Colliers Odense

Det fynske ejendomsmarked var ligesom resten af Danmark i 2023 stærkt præget af investorernes interesse for industri- og logistikejendomme. Med optimistiske udsigter for fremtiden ovenpå nogle udfordrende år, er det oplagt at foretage et foreløbigt tjek af markedsudviklingen.

Flere faktorer tyder på en stigende investorappetit, hvilket understøtter vores forventninger om et mere aktivt marked i 2024. Dette forventes dog med forbehold for renteudviklingen, som fortsat spiller en afgørende rolle. 

Industri- og logistikejendomme på Fyn går stadig som varmt brød

Industri- og logistikejendomme fortsætter med at være i høj kurs, især langs motorvejsnettet. På trods af høj handelsaktivitet i 2023, hvor næsten 100.000 kvm øremærket til industri og logistik skiftede hænder, forventes en fortsat stærk interesse. Manglen på nyetablerede logistikejendomme på Fyn sammenlignet med andre logistikområder i Danmark betyder, at udbuddet ikke vil overstige efterspørgslen foreløbigt. Generelt set er Fyn et geografisk knudepunkt i dansk logistik, og med Femern-forbindelsen på vej forudser vi, at øen vil få en vigtigere betydning end hidtil. 

Boligmarkedet stabiliserer sig

Efterspørgslen på boliger er steget let efter den faldt i 2023. Udsigten til købernes aktivitet og hvordan efterspørgslen bliver resten af året, afhænger i høj grad af rentens udvikling. På Fyn forudser vi, at interessen for boligejendomme kan opleve et comeback, hvis renten falder som forventet. Vi oplever generelt, at efterspørgslen på rækkehuse er stigende både i provinsen og i Odenses udkanter. Dette kan være et attraktivt alternativ til ejerboliger som relativt set er blevet dyrere end ejerboliger i kølvandet på de senere års rentestigninger. Et eksempel på at projekter med boliger stadig kan lade sig gøre, var salget af mere end 60 nyopførte rækkehuse i Svendborg ved Skovsbo Eng. Her Colliers formidlede salget af de færdige boliger til Koncenton i 2023 som et led i processen med at sælge grundstykket, som var Colliers´ oprindelige opdrag. 

Investorer og lejere stiller større krav til ESG

Det er ikke til at komme udenom, at ESG-krav bliver vigtigere for investorer og lejere på tværs af alle segmenter. Flere investorer kræver i højere grad, at nyopførte ejendomme skal opfylde høje bæredygtighedsstandarder for at være interessante aktiver. Det gælder også de eksisterende ejendomme, der enten skal renoveres for at blive mere energieffektive eller sættes ned i pris for at gøre op for de manglende ESG-krav. Selv de mindre aktører inkluderer ESG i deres strategier, og vi forventer, at denne tendens vil brede sig yderligere. Derudover bliver ESG også et omdrejningspunkt, når det kommer til udlejninger, særligt indenfor kontor og lager/logistik. 

Utidssvarende kontormasse kræver investering

Med øget fokus på ESG kræver lejerne mere af både eksisterende og nye kontorbygninger. Det presser den ældre kontormasse, som nu må moderniseres eller omstruktureres for at opfylde moderne krav til arbejdspladser. Dette kan åbne for investeringsmuligheder, specielt i Odense, hvor efterspørgslen, drevet af tilflyttende virksomheder som Novo Nordisk, forventes at fortsætte ind i 2024. 

Udvikling omkring Rosengårdscentret

Det er ikke kun i Tietgenbyen, at udviklingen fortsætter. Også området ved Rosengårdscentret er i udvikling, hvor ældre erhvervsejendomme omdannes til moderne kontor- og butiksejendomme. Dog støtter den nuværende lokalplan ikke fuldt ud behovet for større detailbutikker, hvilket begrænser områdets evne til at imødekomme lejernes krav. Derfor vil det i vores optik give mening at Odense Kommune opdaterer lokalplanen for at understøtte områdets positive udvikling og tillade større butikker på +400 m², uden at forstyrre detailsalget i bymidten. 

Udsigt til flere fynske ejendomshandler i horisonten

Renten kommer fortsat til at have en markant indvirkning på aktiviteten i markedet, og hvis vi skal tro centralbankernes ord om kommende rentenedsættelser, kan vi forhåbentlig se hen imod 2. halvår af 2024 med højere aktivitet i markedet. Når det kommer til afstanden mellem sælgere og købere ser vi ofte, at parterne er +/- 50 basispunkter fra hinanden på afkastet. 

Sælgerne skal naturligvis tilpasse sig, at renten er steget, men køberne skal også acceptere, at der ikke kommer et skred med mange nødlidende ejendomme og sælgere der bare skal sælge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også