Klumme: Få dine erhvervslejekontrakter gjort klar til CSRD

Nyt EU-direktiv om rapportering inden for bæredygtighed fungerer som et incitament til at foretage en bæredygtig forandring inden for hele ejendomssektoren, lyder det fra Bech-Bruun-advokater.
"Anvendes CSRD aktivt, giver det lejerne mulighed for at øge deres indflydelse på, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling, mens udlejerne på den anden side får mulighed for at differentiere deres ejendomme på markedet," lyder det fra advokaterne (fra venstre) Simon Jung Jensen, Jesper Bøge Pedersen og Louise Jakobsen Moestrup. | Foto: PR / Bech-Bruun
"Anvendes CSRD aktivt, giver det lejerne mulighed for at øge deres indflydelse på, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling, mens udlejerne på den anden side får mulighed for at differentiere deres ejendomme på markedet," lyder det fra advokaterne (fra venstre) Simon Jung Jensen, Jesper Bøge Pedersen og Louise Jakobsen Moestrup. | Foto: PR / Bech-Bruun
Af advokat og partner Jesper Bøge Pedersen, senioradvokat Simon Jung Jensen og advokat Louise Jakobsen Moestrup, alle Bech-Bruun

Corporate Sustainability Reporting Directive (”CSRD”) er trådt i kraft. Direktivet påvirker ikke kun, hvordan virksomheder skal rapportere på deres bæredygtighedspræstationer, men det skaber også et incitament for virksomheder til at revurdere deres lejekontrakter med et fokus på bæredygtighed.

CSRD handler om virksomheders bæredygtighedsrapportering. Med direktivet forpligtes børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber (regnskabsklasse D), ”store virksomheder” (regnskabsklasse C) samt små og mellemstore børsnoterede virksomheder (bortset fra de såkaldte ”børsnoterede mikrovirksomheder”) til at rapportere om og offentliggøre deres arbejde med bæredygtighed.

Sammen med CSRD introduceres European Sustainability Reporting Standards (”ESRS”), som definerer de obligatoriske standarder for rapporteringsprocessen, og som specificerer, hvad virksomhederne skal rapportere om, herunder i forhold til fast ejendom. Rapporteringen skal ske via et ikke-finansielt regnskab.

For børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med mere end 500 ansatte gælder kravene fra regnskabsåret 2024. I de kommende år vil flere og flere virksomheder blive omfattet af rapporteringskravene i CSRD. Det er derfor vigtigt at sikre, at lejekontrakten giver aftalens parter mulighed for at rapportere i overensstemmelse med kravene i CSRD.

CSRD i erhvervslejekontrakter

Med CSRD bliver det nødvendigt at kunne kortlægge, hvordan lejemålene påvirker omverdenen. Det skyldes, at man i det ikke-finansielle regnskab bl.a. skal offentliggøre lejemålenes bæredygtighedsrelaterede aspekter. Det gælder for ejendomme, som en virksomhed ejer og eventuelt udlejer, men også de ejendomme, virksomheden er lejer af. 

Dette betyder bl.a., at virksomhederne skal undersøge, om ejendommene opfylder gældende bæredygtighedsstandarder, eller om der kan implementeres forbedringer i ejendommene for at mindske ejendommenes miljømæssige fodaftryk. Virksomhederne skal ifølge ESRS også rapportere om ejendommenes energieffektivitet og vandforbrug.

For at kunne gøre dette er det nødvendigt at parterne har adgang til de data, herunder forbrugsdata, som skal danne grundlag for bæredygtighedsrapporteringen. 

Erhvervslejeloven giver ikke udlejer eller lejer en automatisk ret til indsigt i disse forhold, og hvis lejekontrakten ikke er udarbejdet med behørig hensyntagen hertil, vil parterne ikke kunne kræve disse oplysninger udleveret. Dermed vil muligheden for at opfylde rapporteringskravene bero på velvilje hos modparten. I andre tilfælde kan lejekontrakterne indeholde formuleringer, som kan være en barriere, f.eks. i forhold til at få installeret relevante forbrugsmålere eller til at få adgang til det relevante rapporteringsdata.

Det er derfor vigtigt at få tjekket lejekontrakternes indhold på disse punkter.

Som led i CSRD forpligtes virksomhederne også til at rapportere om deres CO2-udledninger, ligesom det må forventes, at en række virksomheder frivilligt vælger at rapportere herom. Det er derfor relevant at få fastlagt fordelingen af ejerskabet af ejendommens CO2-udledning i lejekontrakten, så der skabes klarhed over, om en konkret udledning indgår i lejers eller udlejers CO2-regnskab. Reguleringen skal sikre, at CO2-udledningen bogføres korrekt, og at den samme CO2-udledning derved ikke indgår i både lejers og udlejers CO2-regnskab.

Mere end blot rapporteringskrav

CSRD og ESRS kan dog være meget mere end rapporteringskrav og administrativt merarbejde. Anvendes direktivet og forordningen aktivt i virksomhedernes arbejde med fast ejendom, åbner de op for en ny god mulighed for både udlejere og lejere til at evaluere, udvikle og optimere deres ejendomme.

For at realisere ejendommenes fulde potentiale og bidrage til en mere bæredygtig fremtid, er det dog vigtigt, at lejer og udlejer samarbejder, hvilket blandt andet kan sikres ved, at der i erhvervslejekontrakterne indtænkes bæredygtig udvikling, herunder i forhold til parternes vedligeholdelsesforpligtelser og ændringsret.

I arbejdet med CSRD og ESRS kan EU’s taksonomiforordning med fordel også indtænkes, så de valg der træffes, er i overensstemmelse med de gældende tekniske screeningskriterier.

Anvendes CSRD aktivt, giver det lejerne mulighed for at øge deres indflydelse på, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling, mens udlejerne på den anden side får mulighed for at differentiere deres ejendomme på markedet og tiltrække investorer, der lægger vægt på ansvarlig og bæredygtig ejendomsforvaltning. Ved at udvikle ejendomme i overensstemmelse med bæredygtighedsprincipperne kan udlejere skabe merværdi, der strækker sig ud over rapporteringens formelle krav.

Samlet set er CSRD altså ikke blot en forpligtelse til at rapportere om bæredygtighed, men det kan også fungere som et incitament til at foretage en bæredygtig forandring inden for hele ejendomssektoren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også