Klumme: Påbud på bestilling – balladen om bevaringsværdige Bellahøj 

Formand for lokalafdeling under boligselskabet SAB langer ud mod både eget boligselskab og administratoren KAB.
"SAB’s organisationsbestyrelse taler ofte om, at de er juridisk og økonomisk ansvarlige, men de foretrækker åbenbart at lægge udgiften over på beboerne," lyder det fra John Steen Johansen, der er formand for boligselskabets lokalafdeling på Bellahøj. | Foto: Privat
"SAB’s organisationsbestyrelse taler ofte om, at de er juridisk og økonomisk ansvarlige, men de foretrækker åbenbart at lægge udgiften over på beboerne," lyder det fra John Steen Johansen, der er formand for boligselskabets lokalafdeling på Bellahøj. | Foto: Privat
AF JOHN STEEN JOHANSEN, FORMAND FOR SAB BELLAHØJ

Det var chokerende da afdelingsbestyrelsen opdagede det almennyttige boligselskab SAB’s grundige forberedelse til udsættelse af beboerne på Bellahøj.

SAB sendte for et år siden et juridisk notat bestilt og udarbejdet hos Sirius Advokater allerede i 2021, til Teknik- og Miljøforvaltningen i København. Advokaterne antog, at der ville foreligge grundlag for, at Københavns Kommune kunne udstede et påbud om rømning, totalrenovering – eller måske endda nedrivning i SAB-Bellahøj.

Sirius Advokater anbefalede for at få lejerne ud senest 1. juli 2022, at SAB ved modtagelsen af et påbud fra Københavns Kommune om rømning, varslede de berørte lejere om opsigelse og fraflytning hurtigst muligt. 

Advokaterne påpegede dog, at det var tvivlsomt om man kunne anvende byggeloven. 

Københavns Kommunes chef i bygningsenheden konstaterede imidlertid i november 2022, at der ikke var grundlag for et påbud om rømning eller andre foranstaltninger i medfør af byggelovens paragraf 18. 

Efter kommunens afvisning, fortsatte SAB alligevel ufortrødent med at varsle 260 husstande opsigelse med henvisning til et forventet kommunalt påbud. 

Et hus i hovedet

Det kommunale påbud kom i januar 2023. Nu var det som forudsagt af advokaterne ikke byggeloven, men almenboligloven, den store belastning, beredskabet og mulig evakuering af beboerne, som storm i anmarch kunne give, der var begrundelsen. Beboerne skulle fraflytte senest halvandet år efter i sommeren 2024. 

Et besynderligt påbud. Hvis der virkelig er fare på færde og det er dokumenteret, skal man flytte med det samme. Ingen grund til at vente til man får et hus i hovedet. 

SAB’s rådgivere har målt vindlast og stabilitet på Bellahøj-husene på en lille model af bygningerne i en vindtunnel på Vesterbro. De målinger viste usikkerhed. Derfor skal man undersøge husene yderligere. Det gør man ved at måle direkte på bygningerne. SAB modarbejder dette på trods af at målinger kan give sikkerhed og vise, at der ikke er noget galt med husene. 

Beboerne har vedtaget på et afdelingsmøde, at der skal måles direkte på bygningerne. SAB er forpligtet til at få beboerdemokratiske beslutninger gennemført. Det vil koste 750.000 kr. Blot en brøkdel af mange penge, der allerede er brugt til projektering. 

Hvis der måles direkte på bygningerne, viser husene sig sandsynligvis at være robuste og uden behov for dyre forstærkningsprojekter og det tvivlsomme påbud med udsættelse af beboerne vil kunne trækkes tilbage. 

Beboerne betaler – og taber mens pengene fosser ud

Afdelingsbestyrelsen foreslog på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde, som SAB’s bestyrelse havde indkaldt for at trumfe beboernes beslutning, at SAB sendte regningen for de 200 mio. kr., svarende til mere 400.000 kr. pr. husstand i afdelingen, der er brugt til planlægning og projektering af helhedsplanen, videre til KAB, SAB’s administrationsselskab, der er ansvarlig for overforbruget. 

De 200 mio. kr. var nemlig ikke fremlagt for eller godkendt af beboerne på Bellahøj, som man skal ifølge beboerdemokratiet. 

Afdelingsbestyrelsen har anmodet om indsigt i projektets økonomi og bilag, men ikke fået det. Så vi ved sådan set ikke, hvad der er lavet for de 200 mio. kr. 

SAB fremlagde først det meget store samlede finansieringsbudget for helhedsplanen i februar 2023. 

Afdelingsbestyrelsen gjorde straks indsigelse. Beboerne vedtog på et afdelingsmøde i april 2023 forslag om at stoppe op, måle på bygningerne og omtænke helhedsplanen. Den beslutning bekræftede beboerne ved en urafstemning i juni 2023. 

SAB’s organisationsbestyrelse taler ofte om, at de er juridisk og økonomisk ansvarlige, men de foretrækker åbenbart at lægge udgiften over på beboerne. 

I SAB’s præsentation på repræsentantskabsmødet lå implicit en trussel om at sende regningen for de 200 mio. kr. videre til alle andre SAB-afdelinger. Det gjorde nok udslaget. Et flertal på repræsentantskabsmødet valgte ikke at støtte beboerne på Bellahøj. 

Billigere at bygge nyt

Gad vide hvem der får regningen for det voldgiftsramte og stærkt forsinkede og fordyrede modelplejecenter Sølund, der har SAB som bygherre. Der er næppe nogle beboere, der har råd til at betale. 

SAB kan nu via byggesagen sende regningen videre til beboerne på Bellahøj og fortsætte projektering for 80 mio. kr. frem til november 2024 af den dyre helhedsplan til foreløbig 1,85. mia. kr. Ifølge SAB’s egne budgettal vil den medføre en huslejestigning på 110 pct. 

Beboerne tog en besindig beslutning på afdelingsmødet i april om at stoppe op, måle direkte på bygningerne for at skabe sikkerhed for bygninger og beboere og omtænke den løbske helhedsplan til 1,85. mia. kr. Det blev bekræftet ved urafstemning i juni 2023. 

Gennemføres den totaløkonomisk urentable helhedsplan til foreløbig 1,85 mia. kr. vil det ifølge boligselskabets eget finansieringsbudget udarbejdet i samarbejde med Landsbyggefonden betyde en huslejestigning på 110 pct. 

Det ville være billigere at rive ned og bygge nyt. 

SAB fik på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde tilsagn om, at de kan gå videre med den løbske helhedsplan, opsigelse af beboerne og videresendt regningen på 200 mio.kr. til beboerne på Bellahøj. 

System ”favoriserer boligselskaberne og ikke beboerne”

SAB’s repræsentantskab består af 192 personer, lokale beboere fra andre SAB-afdelinger f.eks. Tingberg og Glumsøparken uden kendskab til Bellahøj. Der kom 76 personer. Bellahøj har 6 stemmer. 

Repræsentantskabsmødet blev indkaldt med henvisning til en lovgivning fra 2009, der skulle have været revideret siden 2017. Loven favoriserer boligselskaberne med udvidet egenkontrol. Det konkrete eksempel med at SAB uden at gå i dialog med afdelingsbestyrelsen omkring målinger på bygningerne og hvilke ting, der kan undværes i helhedsplanen, i stedet kan gå direkte videre med et call-in viser tydeligt, at system og praksis favoriserer boligselskaberne og ikke beboerne i den almene boligsektor. 

Den udvidede egenkontrol og den måde SAB udøver den på, giver de få beboervalgte i SAB’s bestyrelse alt for stor magt over andre beboere. 

Afdelingsbestyrelsen har indbragt sagen om SAB’s afvisning af at måle direkte på bygningerne og foretage de rigtige tekniske undersøgelser for det kommunale tilsyn. 

Uden målinger direkte på bygningerne er sagen ikke fuldt tilstrækkeligt oplyst. 

Uden målinger direkte på bygningerne vil forvaltning og politikere træffe beslutninger på et uoplyst grundlag og med voldsomme konsekvenser for mange beboere. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også