Klumme: Mere biodiversitet i byggeriet i København – spil nu positivt med

Hele 26 mio. kr. i løbet af de næste tre år. Det er det beløb, Københavns Kommune har afsat til at styrke biodiversiteten i kommunens bygge- og anlægsprojekter.
Det står at læse i aftalen om kommunens budget som syv ud af ni partier står bag. I alt har partierne afsat 50 mio. kr. til at styrke biodiversiteten. Pengene går lige fra anlægsprojekterne til undersøgelser og inddragelse af borgerne.
I bygge- og ejendomsbranchen skal vi nu kende vores besøgelsestid. Vi bør aktivt bidrage til den vidensindsamling som Danmarks største kommune nu sætter i gang. Kun ved at forene kræfterne mellem de private udviklere og kommunens egne folk får vi sikret, at midlerne til biodiversitet får den ønskede effekt.
Derfor bør branchen her og nu gå i dialog med Københavns Kommune og få nedsat et videnspanel, der kan følge projektet og rådgive undervejs.
Vi skal rive murene ned mellem den private og den offentlige sektor. For vi har jo et fælles mål: Størst mulig indsats mod klimakrisen som brager afsted. Man skal være mere end almindelig arrogant, hvis man ikke anerkender, at sommerens mange katastrofer lige fra skovbrand til oversvømmelser handler om, at vi mennesker længe har drevet rovdrift på planeten.
Biodiversitet er klimakamp i øjenhøjde, som ud over at bidrage til renere luft, et rigere insektliv og smukkere omgivelser gør storbyen mere attraktiv at bo i.
Se på de mange gode projekter, der allerede er skudt op i København. Kedelige vejkryds med sort asfalt og beton er afløst af grønne områder, som skaber sammenhængskraft og livsglæde i boligkvartererne.
Men biodiversitet er mere end blot pyntegrønt. Diversiteten skal tænkes ind i alle faser af bygge- og anlægsprojekterne, og det kan ikke passe, at Københavns Kommune, mastodonten der tit kritiseres for bureaukrati, løber forrest og giver vores branche baghjul.
Lad os på brancheplan – her og nu – rette henvendelse til byens overborgmester og teknik- og miljøborgmester og sætte vores arbejdskraft og viden til rådighed for kommunens arbejde.
Det handler om mere end blot konkurrenceevne, bundlinje og business cases – det handler om at give en god by til københavnerne og ikke mindst til vores efterkommere.
Relaterede artikler:
Deas skruer op for arbejdet med biodiversitet
For abonnenter