Klumme: Høj beskæftigelse og lavt udbud driver kontorefterspørgslen

Selvom den overordnede økonomiske usikkerhed stadig er til stede, viser det danske kontormarked fortsat positive tegn, skriver Jacob Lund fra Savills i denne klumme.
"Udviklingen og mulighederne på kontormarkedet afspejler kundernes bevidsthed og interesser," lyder det fra Jacob Lund, adm. direktør og partner hos Savills Danmark. | Foto: PR / Savills
"Udviklingen og mulighederne på kontormarkedet afspejler kundernes bevidsthed og interesser," lyder det fra Jacob Lund, adm. direktør og partner hos Savills Danmark. | Foto: PR / Savills
Af Jacob Lund, adm. direktør og partner hos Savills Danmark

Arbejdsmarkedet har været modstandsdygtigt, og øget hjemmearbejde har endnu ikke haft en betydelig indvirkning på efterspørgslen efter kontorlokaler. 

Udbuddet af moderne, energieffektive kontorfaciliteter er begrænset, mens udsigten til den ”grønne præmie” er begyndt at påvirke kontorlejeniveauerne i København.

Betydelig forskel i lejeniveauer

Der er i øjeblikket ingen tegn på en svækkelse af hverken det primære eller sekundære kontormarked. En mulig årsag til dette kan være det relativt lave udbud af moderne kontorfaciliteter kombineret med en betydelig forskel i kontorlejeniveauerne på primære og sekundære placeringer.

Kontorlejeniveauerne på prime beliggenheder er stabile og ligger i niveauet 2.700 kr. pr. kvm, mens lejeniveauet for sekundære beliggenheder oplever en svagt stigende tendens svarende til 1.750 kr. pr. kvm.

De høje lejeniveauer hænger sammen med den lave tomgang, som i det centrale København er opgjort til 5,6 procent i andet kvartal af 2023. Til sammenligning med samme kvartal i 2022 er dette et fald på 1,2 procentpoint.

Nye lejemålsbehov

I lyset af ændrede arbejdsmønstre genovervejer flere virksomheder deres pladsbehov samt nye krav til kontorindretning og teknologi. Den stigende tendens til hybrid- og hjemmearbejde øger efterspørgslen efter fleksible og servicerede kontorløsninger.

Stadig flere kontorarbejdspladser implementerer delearbejdspladser og free seating for at reducere antallet af faste skrivebordspladser. 

Større udenlandske virksomheder giver udtryk for deres nye lejemålsbehov – heriblandt ønsket om servicerede og energieffektive kontorløsninger – hvilket accelererer udviklingen blandt udlejere, der aktivt udnytter kontorindretning, design og ESG som strategiske værktøjer i deres udlejningspraksis.

”Grøn præmie” påvirker lejeniveauet

Lejernes efterspørgsel viser en tydeligt stærk præference for moderne og bæredygtige kontorløsninger, hvilket afspejler udfordringerne med at udleje ældre kontorejendomme. 

Det skal blandt andet ses i lyset af, at virksomhederne i dag opererer under skærpede krav til deres EGS-strategi. Vi har kendskab til flere virksomheder, hvor udlejerne til de respektive lejemål anses som en potentiel underleverandør på linje med andre forsyningskilder.

Virksomhederne vægter i stigende omfang at prioritere bæredygtige egenskaber ved valg af kontorlokaler, og dermed ventes ESG-aspektet at blive endnu mere integreret i beslutningsprocesserne. Dette stiller øgede krav til udlejerne, der skal kunne imødekomme det voksende behov for bæredygtige kontorfaciliteter.

I Savills har man observeret en tendens til højere lejeniveauer for bæredygtige og miljøvenlige ejendomme, og det skyldes, at ejendomme med de bedste bæredygtighedscertificeringer typisk har lavere energiforbrug, og dermed reduceres driftsomkostninger for lejerne. 

På udlejersiden giver dette incitament til at kræve en højere leje, som afspejler værdien af bæredygtige og energieffektive faciliteter. Udlejere, der er villige til at forvalte ældre ejendomme, har potentiale for øget lejeindtægt, og dermed kan en ”grøn præmie” opnås.

Virksomheder søger bæredygtige kontorer

ESG er en nødvendig og uundgåelig dimension af moderne forretningsstrategi og bliver yderligere forstærket af de nye EU-regler, der fra 2024 vil kræve, at alle større virksomheder rapporterer om deres bæredygtighedsindsats. I takt med denne udvikling forventer man i Savills, at stadig flere virksomheder vil søge aktivt efter kontorlokaler, der opfylder deres ESG-krav og støtter deres langsigtede bæredygtighedsstrategi.

Dette vil drive en øget opmærksomhed og efterspørgsel efter bæredygtige kontorfaciliteter, hvilket vil påvirke lejeniveauet for disse ejendomme. 

Den fortsatte stigende bevidsthed om ejendommes bæredygtighed og miljøaftryk vil ikke kun påvirke lejere, udlejere og investorer, men også drive en bredere omstilling inden for bygge- og ejendomsindustrien.

Forventningen om mere bæredygtige og energieffektive ejendomme vil føre til yderligere innovation, udvikling af grønne teknologier og nye standarder for byggeri og ejendomsforvaltning i fremtiden, hvilket øger kravene til rådgiverne.

At have rådgivere, der forstår den langsigtede og strategiske betydning af ESG og aktivt kan bringe dette i spil, vil få stadig større betydning. I Savills dedikerede ESG-team, Savills Earth, er den voksende efterspørgsel efter rådgivere med ESG-kompetencer i ejendomssektoren tydelig.

De bæredygtighedsbevidste kunder har behov for grundig indsigt i deres arbejde med bæredygtighed samt kompetent rådgivning om, hvordan en bestemt ejendom eller lejemål kan integreres i deres bæredygtighedsstrategi.

Udviklingen og mulighederne på kontormarkedet afspejler kundernes bevidsthed og interesser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også