Klumme: Kaare Dybvad må til lommerne hvis han vil have billige boliger

Statslige tilskud er nødvendigt, hvis byerne skal have de almene boliger, som alle sukker efter, lyder det fra sociolog i denne klumme. Han konstaterer, at boligministeren efter et socialdemokratisk nederlag ved kommunalvalget i november er stoppet med ”sit felttog mod bysamfundene”.
Foto: PR / Carsten Mai
Foto: PR / Carsten Mai
Af Carsten Mai, sociolog, politisk rådgiver

Staten må åbne pengekassen og gennem et tilskud sikre, at der bygges flere billige almene boliger. Det er budskabet i et indlæg fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og repræsentanter fra både et alment boligselskab og en privat udvikler i Børsen forleden.

Baggrunden er, at både byggegrunde og materialer stiger voldsomt i pris, hvilket betyder, at rammebeløbet for de almene boliger overskrides. Sker det, er der kun en måde at få enderne til at hænge sammen på, og det er ved at hæve huslejerne for de almene lejere. Men så forsvinder formålet med almene boliger – nemlig at holde huslejerne nede for almindelige familier.

Det almene boligselskab KAB har måttet opgive at bygge 200 almene boliger, netop fordi økonomien ikke kan hænge sammen. Derfor er opfordringen til regeringen om et statsligt tilskud rigtig i den situation, vi står i. De store byer bliver mere og mere uopnåelige for singler og lav- og mellemindkomstgrupper, hvilket ikke kun går ud over de enkelte beboere, som typisk får langt til arbejde, men også går ud over byernes diversitet og sammenhængskraft.

Ghettoer er ikke godt, hverken hvis de er præget af sociale problemer eller af ekstreme højindtægtsgrupper. Kun blandede byområder understøtter forståelsen for andres livsvilkår og skaber byer med oplevelser og kvalitet for alle.

Opfordringen er rettet til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) som var arkitekten bag regeringens satsning på provinsen fremfor storbyerne. Men efter et gigantisk valgnederlag til Socialdemokratiet i de fire store byer, har regeringen lagt kursen om, og Kaare Dybvads felttog mod bysamfundene er lagt på hylden.

Strategien kiksede fælt, og regeringen kan ikke tåle en gentagelse op til et nært forstående folketingsvalg.

Med et midlertidigt statsligt tilskud, f.eks. gældende i tre år, kan vi sikre, at der opføres billige boliger, hvor behovet er størst, nemlig i de store byer tæt på arbejdspladserne og uddannelsesinstitutionerne.

Et andet forslag, der har været fremme, går på at ændre i den såkaldte rækkefølgeplan, hvorefter almene boliger kan skubbes frem i køen før private udlejningsboliger. Dette kræver dog, at forligskredsen bag planloven er enig, og der er ikke meget der tyder på, at Kaare Dybvad kommer igennem med det forslag. I det hele taget peger alt på, at den revision af planloven, der er igang, ikke ender med de store ændringer.

Ikke mindst derfor er det vigtigt med det statslige tilskud, og boligministeren bør ikke tøve længe, før han indkalder til forhandlinger om det spørgsmål.

Klumme: Lad private nedbringe ventetid på byggesager

Klumme: Boligministerens udspil rammer med kirurgisk præcision

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også