Klumme: Boligministerens udspil rammer med kirurgisk præcision

Der er en god grund til, at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er udpeget som regeringens frontfigur op til det kommende kommunalvalg.
Med stor dygtighed og blændende præcision sætter ministeren dagsordenen for resten af valgkampen med sit udspil om almene boliger. Flere billige boliger ikke mindst i de store byer kan de fleste støtte op om, og helt billige boliger til dem, der er i fare for at miste et hjem, nikker alle også til.
Udspillet kan dog andet end blot pege på nogle værktøjer til at få bygget flere almene boliger. Det er en stærk og hjælpende hånd til det socialdemokrati, der er presset i København, og som ikke ved egen kraft kan præstere en fremgang i hovedstaden. Partiet har ikke kunnet levere de billige boliger hverken under Frank Jensen eller Ritt Bjerregaard, og vælgerne siver lige så stille væk – valg efter valg.
Men med regeringens udspil virker det igen realistisk at få de billige boliger op at stå og dermed få indkapslet den farlige kritik fra Enhedslisten, som går på, at Socialdemokratiets boligpolitik har gjort København pivskæv. Det stærke venstrefløjsparti står til et kanonvalg i København, så regeringens hjælp til partifællerne på Københavns Rådhus falder på et meget tørt sted.
Med sit udspil lukker Kaare Dybvad Bek af for kritikken af "københavner-bashing", som både de tidligere Venstre-regeringer, men også den nuværende med rette er blevet beskyldt for. Samtidig favner ministerens udspil hele landet og forsøger på den måde at lukke den ufrugtbare diskussion om provinsen kontra hovedstaden.
Fagfolk vil kunne stille mange spørgsmålstegn til de værktøjer, som Kaare Dybvad Bek peger på i sit udspil, men vurderes udspillet ud fra en skala, der handler om politisk kommunikation, står det til en topkarakter.
Videncenter: Regeringens almene milliarder giver mærkbart bidrag
Boligminister vil gøre det billigere at bygge til gengæld for krav om flere almene boliger