Klumme: Internationale investorer stod for 55 pct. af ejendomshandlerne i 2020

Endnu flere internationale investorer fandt vej til Danmark sidste år, lyder konklusionen fra Colliers i denne klumme. Mægleren opgør den samlede transaktionsvolumen til 71,6 mia. kr. sidste år, hvor aktiviteten ville have været væsentligt højere uden coronanedlukning. Investorerne vælger i stigende grad mere "sikre" core-ejendomme.
Peter Winther er adm. direktør hos erhvervsmægleren Colliers i Danmark. | Foto: PR / Colliers
Peter Winther er adm. direktør hos erhvervsmægleren Colliers i Danmark. | Foto: PR / Colliers
Af Peter Winther, adm. direktør og partner, Colliers International Danmark

En nedlukning af samfundet med rejse- og møderestriktioner, stigende arbejdsløshed og fald i den økonomiske aktivitet burde være gift for markedet for erhvervs- og investeringsejendomme – og ikke mindst for internationale investorers investeringslyst i Danmark.

En transaktionsvolumen i det danske marked, som fra 2019 til 2020 steg med ca. 25 pct. til 71,6 mia. kr., vidner om en meget kraftig underliggende investorefterspørgsel. Uden coronanedlukning havde markedet utvivlsomt været endnu mere aktivt.

Samtidig steg de internationale investeringer fra en andel på 52 pct. af de samlede investeringer i 2019 til knap 55 pct. i 2020. Igen: Uden rejserestriktioner er det ikke usandsynligt, at endnu flere investeringer var gået til udenlandske investorer.

Det er i denne forbindelse værd at notere, at de internationale investorer, som i dag er aktive i Danmark, langt overvejende er investorer af institutionel karakter – og dermed investorer med fokus på langsigtet ejerskab og forvaltning, stabile afkast og sund løbende drift.

Flere ”core”-investeringer

Den relativt forsigtige tilgang til ejendomsinvesteringer udmøntede sig i, at de såkaldte ”core”-ejendomme med fokus på stabil langsigtet drift stod for over 75 pct. af de samlede investeringer, en stigning fra 67 pct. i 2019. Tilsvarende faldt andelen af ”value-add” investeringer fra 31 pct. til 21,5 pct., og de mest risikofyldte opportunistiske investeringer udgjorde kun 3,5 pct. af den samlede investeringsvolumen.

Økonomisk usikkerhed, lave renter og et stærkt ejerboligmarked gav sig ikke uventet udslag i en stor efterspørgsel efter boligsegmentet, som i 2020 stod for 64 pct. af investeringsaktiviteten mod 42 pct. året før. Det er dog værd at bemærke, at også her har Heimstadens storkøb naturligvis har en stor effekt.

Til gengæld faldt aktiviteten i kontorsegmentet ganske bemærkelsesværdigt fra 36 pct. til 17 pct. af transaktionsvolumenen. Det er dog Colliers’ opfattelse, at nedgangen her primært skyldes en mangel på de rigtige produkter frem for manglende efterspørgsel.

Således oplevede vi i forbindelse med salget af f.eks. LB Forsikrings domicil i det centrale København og Accuras nye domicil i Nordhavn, samt salget af Portland Towers i samme bydel til Hines, interesse fra et meget stort antal investorer, og vi er ikke i tvivl om, at vi i 2021 vil se adskillige betydelige transaktioner i segmentet – allerede i årets første uge gennemførte en tysk investor købet af The Square, en 16.000 kvm stor kontorejendom på Rådhuspladsen i København.

Inden for segmentet industri og logistik sås en stigning i volumen til knap 10 pct. af den samlede investeringsvolumen – og havde udbuddet af attraktive investeringsmuligheder været større, kunne transaktionsaktiviteten være blevet væsentlig højere.

Kontordomicil på Københavns Rådhusplads solgt for knap trekvart milliard

Øget investeringslyst i 2020 kom bag på CBRE – resten af Norden gik tilbage

Transaktionsvolumen rundede 70 mia. kr. i 2020 – kæmpehandel sikrer rekordkvartal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også