Klumme: Arkitektkonkurrencer er den sikreste vej til reel værdiskabelse

Arkitektkonkurrencer skaber stor værdi, men de skal udformes rigtigt, lyder det fra lederen af Arkitektforeningens konkurrenceudvalg, som fik kaffen galt i halsen efter EjendomsWatchs artikler om emnet onsdag.
Foto: PR/Cubo Arkitekter
Foto: PR/Cubo Arkitekter
Af Lars Juel Thiis, partner hos Cubo Arkitekter og leder af Arkitektforeningens konkurrenceudvalg

Virkeligheden er ofte det bedste sandhedsvidne. Og virkeligheden viser, at når det byggede miljø skal fornyes, så har arkitektkonkurrencer tilført det danske samfund størst værdi for fremtiden.

Så da EjendomsWatch onsdag bragte en overskrift, der tilskriver arkitektkonkurrencer at være spild af penge fik jeg morgenkaffen galt i halsen. Det blev ikke bedre af at det var "min" organisation, Danske Ark, der var den egentlige kilde. What the...

Essensen af artiklen var dog rigtig. Vi vælger de forkerte konkurrenceformer til fremtidens byggerier. Alle kan nu indse, at de sidste 12 års supersygehus-konkurrencer var helt tåbeligt opbygget. Alt for detaljerede dyre konkurrencer for alle blev planlagt oven i hinanden, så ingen akkumuleret viden blev overført fra det ene projekt til det andet.

Tag-selv-bord for entreprenører

Licitationerne kom også samtidigt, markedet blev overophedet og det blev et tag-selv-bord for entreprenørerne. Nu står vi med balladerne, "super" blev bare til "større", og millionerne og stor viden kunne være brugt til bæredygtige projekter, hvor både sygehuskøkkener, et-sengsstuer og kvalificeret kunstnerisk udsmykning var indeholdt.

Regionerne forsømte at koordinere deres udbud, og sundhedsministeren burde have forlangt meget mere værdiskabelse for vores 40 mia. kroner.

Som arkitekt ryster man på hovedet, men som skatteborger er jeg forarget!

Betonkasser med tegltapeter

Tag al det nybyggeri, der skyder op overalt i landets havne og i hvert et hul i de gamle bygader, typisk uden arkitektkonkurrence.

Hoppe-ti-hop-betonkasser med tegltapeter og påklistrede altaner, elendige boligplaner og elendig byggekvalitet. Her er der virkelig tale om spild af penge, et ufatteligt samfundsspild, der snart vil tigge om at blive revet ned igen.

Tag Aarhus som eksempel. På Aarhus Ø ses resultatet af developerkonkurrencer, hvor værdiskabelsen er for ringe, hvorimod arkitektkonkurrencerne i byen viser det modsatte – berigende, langsigtede, bæredygtige investeringer igennem hele historien: Aarhus Universitet og Aarhus Rådhus er kanoniseret byggeri, der med tiden har patineret smukt, fordi processerne og visionerne var troværdige. Vel at mærke som resultater af helt åbne innovative arkitektkonkurrencer.

God arkitektur giver sikkerhed

Og virkeligheden kan lige så smukt skildre arkitektkonkurrencens berettigelse, f.eks. det nyopførte Vadehavscenter ved Ribe. Originalitet skabt af den rigtige konkurrenceform. Enhver kommune drømmer om at få tilført så stor samfundsværdi!

Men desværre er det undtagelserne for reglen: Money still rules i 2020, og så længe kommuner og regioner sover sødt, og staten heller ikke reagerer, så ligger vi som vi har redt. Skåltalerne om bæredygtig værdiskabelse til samfundets bedste er stadig varm luft.

Den bedste sikkerhed for et bæredygtigt byggeri, socialt, miljømæssigt og økonomisk, er dog altid god arkitektur. Den er altid salgbar. Og den kvalitative arkitektur, den reelle værdiskabende langsigtede investering, sikres bedst gennem arkitektkonkurrencer.

"Bygherrer vil have noget originalt – men de gode idéer drukner i specifikationer"

Arkitektkonkurrencer under kritik for at være spild af penge 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også