Proptech-direktør om CO2-data: Der vil ske et kæmpe chok i branchen

Topchef i Proptech Denmark Michael Ambjørn har efter et år i stolen formaliseret foreningens arbejde. Han ser i horisonten en ny måde at værdisætte ejendomme på, der vil ryste branchen. 
”Det handler ikke om tech for techs skyld. Med de nye regulativer fra EU kommer også krav om øget forståelse af sine ejendomme," udtaler Michael Ambjørn, topchef i Proptech Denmark. | Foto: PR / Proptech Denmark
”Det handler ikke om tech for techs skyld. Med de nye regulativer fra EU kommer også krav om øget forståelse af sine ejendomme," udtaler Michael Ambjørn, topchef i Proptech Denmark. | Foto: PR / Proptech Denmark

Topchefen i foreningen Proptech Denmark, Michael Ambjørn, råber vagt i gevær i forhold til, hvor store forandringer værdisætning af ejendomme gennemgår netop nu. 

Et af de helt store samtaleemner i branchen er arbejdet med at nedbringe udledningen af CO2. Og netop dette er den faktor, der vil sende rystelser gennem branchen og særligt hos de transaktionstunge aktører. 

Sådan lyder det fra Michael Ambjørn, da EjendomsWatch møder ham på hovedkontoret i Bloxhub-bygningen i København.

”Tidligere sad man som ejendomsejer i forbindelse med værdisætning af en ejendom med et excel-ark med forskellige kolonner som f.eks. beliggenhed. Så udbyggede man arket med en kolonne om energimærke. Og nu udvider man igen, denne gang med CO2.” 

Og lige om hjørnet lurer endnu en kolonne indeholdende biodiversitet, pointerer direktøren, der står i spidsen for en organisation med 200 medlemsvirksomheder, de fleste startups inden for ejendomsteknologi, proptech

”Kolonnen med CO2 kommer til at give et stort smæk, og der vil ske et kæmpe chok i branchen. De fleste ejendomme er belånt, og når vi taler om både realkredit- og banklån, er det fremover ikke nok at have et energimærke eller DGNB-certificering på sin ejendom. Man er i stedet nødt til aktivt at gå ind og arbejde med ejendommen for at nedbringe CO2-udledningen.” 

En vej at gå kan være at benytte de mange proptechløsninger på markedet, fremhæver Proptech Denmark-chefen. Han nævner som eksempel designvirksomheden Stykka, som gennem en digital service kan holde styr på et lejemåls køkkenelementer og sikre, at kun slidte eller beskadigede dele udskiftes og dermed gavne både økonomi og miljø. 

I praksis får de nye parametre den konsekvens, at der er ejendomme, ”som ikke er det værd, man troede – og omvendt vil der være ejendomme, som er mere værd, end man troede,” pointerer Michael Ambjørn. 

Et møde mellem aktører

Proptech Denmark blev etableret i 2019, og Nadim Stub var første direktør – han skiftede til forvalteren Deas og overlod stafetten til Michael Ambjørn sidste år. Med topchefens egne ord arbejder foreningen med at bygge bro mellem startups og store ejendomsaktører gennem forskellige netværk og vidensdeling. 

Det kan være lidt det vilde vesten, når vi taler om CO2, da man længe ikke har haft et fælles sprog for arbejdet med ESG. Så når I nu er bindeled mellem de forskellige aktører, hvordan sikrer I så, at der er hold i det, folk siger?

”Vores rolle er faciliterende, så i sidste ende må folk selv tage ansvar for deres budskaber. Vi skaber en bro mellem en startup-sektor, der ikke nødvendigvis har haft adgang til beslutningstagerne i branchen.”

Men I har jo også et brand at beskytte, så I inviterer vel ikke bare revl og krat inden for i jeres netværk?

”Fordelen ved at vi er 200 virksomheder, der samarbejder om at flytte branchen, er, at vi kan lære af hinanden, og som forening kuraterer vi det indhold og sætter retningen. Men i sidste ende handler det om villigheden til at dele erfaringer og muligheder.”

Under Michael Ambjørns ledelse har Proptech Denmark gennemgået en større transformation, så man arbejder ud fra en forretningsmodel og en forandringsmodel. Sidstnævnte sikrer, at foreningen er formålsdrevet. 

Det er særligt vigtigt i en tid, hvor ”investorer og folk i bredere forstand i højere grad end tidligere har forventninger til netop organisationer og virksomheders formål i verden,” som han siger.

Toget kører

For direktøren personligt er det netop den opbrudstid, branchen befinder sig i lige nu, som gør dagligdagen ekstra interessant.

”Det er fedt at være midt i et opbrud – og det er vi virkelig. Toget kører. Så må folk selv finde ud af, om de vil med eller ej. Forventningerne til branchen har aldrig været under så stor forandring, som de er nu. Regulativt pres, hybridt arbejde, energipriser og co-living er bare nogle af de ting, som rykker rundt på stoppestederne og tidstabellen.” 

Hvad skal til, for at ejendomsbranchen får løftet klimadagsordenen?

”Det handler ikke om tech for techs skyld. Med de nye regulativer fra EU kommer også krav om øget forståelse af sine ejendomme. Hvordan bliver de rent faktisk brugt? Hvordan indgår de i natur- og boligmiljøet omkring? Hvordan måler og udvikler vi på det? For at kunne svare på spørgsmålene skal man indsamle relevant data, og her spiller proptechløsninger en afgørende rolle.”

Dertil kommer, at arbejdet med ejendomme aldrig har været vigtigere, for som topchefen siger, så tilbringer vi i Norden omkring 90 pct. af vores dagligdag inden døre. Så et klart budskab fra Michael Ambjørn lyder, at forandringstoget for alvor kører, ”og vi bør tage det alvorligt, fordi ejendomme har en kæmpe effekt på vores liv.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også