Dele af ejendomsudlån friholdes nyt kapitalkrav

Den allersikreste del af ejendomsudlån går fri af nyt kapitalkrav, selv om det ikke har været en del af anbefalingen fra Det Systemiske Risikoråd. 
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har ikke fulgt indstilling om kapitalkrav til ejendomsudlån fra Det Systemiske Risikoråd helt til dørs. | Foto: Thomas Borberg
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har ikke fulgt indstilling om kapitalkrav til ejendomsudlån fra Det Systemiske Risikoråd helt til dørs. | Foto: Thomas Borberg

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) valgte i april at indføre et nyt kapitalkrav på ejendomsudlån, men han gik ikke helt så langt, som Det Systemiske Risikoråd havde lagt op til.

I meddelelsen fra ministeren fra slutningen af april lød det, at kapitalkravet ikke gælder for den del af ejendomslånet, som ligger intervallet 0-15 pct. af ejendomsværdien, og som realkreditselskaber eller banker har pant i. 

Det er den inderste del af lånet og dermed den sikreste del af lånet, som yderst sjældent vil medføre tab for realkreditselskaber eller banker. 

Den undtagelse var ikke en del af indstillingen, da Det Systemiske Risikoråd kom med sin anbefaling til erhvervsminister Morten Bødskov (S) i oktober sidste år, skriver rådet i en meddelelse fredag. 

Det Systemiske Risikoråd vurderer alligevel, at ministerens beslutning samlet set er tilstrækkelig til at tage højde for de risici, som rådet ser i banker og realkreditselskabers eksponering mod ejendomsmarkedet. 

”Rådet vurderer, at erhvervsministerens aktivering af den sektorspecifikke systemiske buffer i tilstrækkeligt omfang adresserer de identificerede systemiske risici,” fremgår det af meddelelsen, der fortsættes:

”Formålet med den sektorspecifikke systemiske buffer er at øge kreditinstitutternes kapitalisering, så de er bedre i stand til at modstå nedskrivninger og tab på deres udlån til ejendomsselskaber. Det vil bidrage til at sikre den finansielle stabilitet, bl.a. ved at kreditinstitutterne – trods eventuelle tab – fortsat har udlånskapacitet til at kunne låne ud til kreditværdige borgere og virksomheder.”

Den nye buffer lyder på 7 pct. af bankernes risikojusterede udlån til erhvervsejendomme, og implementeringen af bufferen vil ifølge Det Systemiske Risikoråds beregninger betyde, at realkreditselskaber og banker i Danmark samlet skal sætte et mindre milliardbeløb ekstra til side. 

Det Systemiske Risikoråd består af direktører fra Nationalbanken og Finanstilsynet, departementschefer fra ministerier samt tre uafhængige eksperter i form af økonomiprofessor Nina Smith, Øystein Olsen, tidligere centralbankchef i Norges bank og Peter Schütze, der er tidligere direktør i Nordea Danmark. 

Rådet laver indstillinger, som erhvervsminister Morten Bødskov (S) skal tage stilling til. 

Den nye kapitalkrav træder i kraft 30. juni. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også