Regeringen skruer op for både vækst og inflation

Dansk økonomi er på vej mod en blød landing, lyder det i Økonomisk Redegørelse.
Fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) afholder onsdag pressemøde og præsenterer Økonomisk Redegørelse, som giver en status på dansk økonomi i Økonomiministeriet i København. | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) afholder onsdag pressemøde og præsenterer Økonomisk Redegørelse, som giver en status på dansk økonomi i Økonomiministeriet i København. | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
AF MARKETWIRE

Inflationen har været aftagende siden oktober 2022, men regeringen skruer nu en tand op for prisforventningerne i Økonomisk Redegørelse offentliggjort onsdag.

Buddet er nu på en inflation i år på 4,3 pct. mod før 3,9 pct. i redegørelsen fra marts.

I oktober sidste år toppede inflationen i 10,3 pct.

Modsat ses der en bedring i den økonomiske vækst for hele 2023, da landingen bliver blødere end antaget i marts. I redegørelsen ventes vækst i år på 0,6 pct. mod 0,2 pct. i redegørelsen fra marts.

”Dansk økonomi har vist sig særdeles robust og står med et stærkt udgangspunkt. Det afspejles også i den nye prognose i Økonomisk Redegørelse. Den viser, at dansk økonomi er på vej mod en blød landing på trods af de store udfordringer,” skriver Stephanie Lose, der er fungerende økonomiminister, i redegørelsen.

Til næste år ses inflationen falde til 3 pct. - men det er lidt mere end i den tidligere prognose, hvor buddet var på 2,8 pct. Og væksten ses nu lande på 1,4 pct. til næste år mod 1,5 pct. i redegørelsen fra marts.

Privatforbruget ventes at stige med 0,5 pct. i år mod før 0,2 pct. og 1,3 pct. i 2024 mod en forventning om 1,4 pct. i marts.

”På baggrund af de aftalte centrale overenskomster på arbejdsmarkedet ventes der igen reallønsfremgang allerede i 2023, mens det meste af reallønstabet i 2022 kan være indhentet i løbet af 2024,” skriver regeringen i Økonomisk Redegørelse.

Det påpeges dog, at den ventede fremgang i privatforbruget især i 2024 også skal ses, i lyset af at husholdningerne samlet set fortsat er velpolstrede. Endvidere vil tilbagebetalingen til de boligejere, der har betalt skat af for høje ejendomsvurderinger i årene 2011-2020, være med til at løfte det private forbrug, fortrinsvis i 2024, fremgår det af redegørelsen.

Huspriser ventes at falde

Regeringen venter, at prisen på enfamiliehuse vil falde yderlige i år, hvilket hænger sammen med en træghed i tilpasningen af boligpriserne til højere renter.

Prisfaldet er taget til i forhold til marts til et fald over året på 9,2 pct. mod et tidligere ventet fald på 8,4 pct. Til næste år ses priserne fortsat at falde med 0,5 pct.

”Som følge af tilbagegangen igennem 2023 ventes den gennemsnitlige pris på et enfamiliehus i Danmark i 2024 at ligge 0,5 pct. under niveauet i 2023. Den højere rentefølsomhed og boligbyrde i og omkring København kan betyde, at boligpriserne her kan falde mere, end det ventes at blive tilfældet for et gennemsnitligt enfamiliehus set for landet under ét,” skriver regeringen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også