EjendomsWatch

Wammen beder kommuner holde igen med byggeprojekter

Finansminister Nicolai Wammen (S) opfordrer til at lægge en dæmper på en ”meget, meget varm” byggesektor.

Finansminister Nicolai Wammen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen afholder sættemøder med Danske Regioner og KL om økonomiaftaler for 2023 i Finansministeriet i København. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Inflationen ryger i vejret, og krigen i Ukraine koster, så det bliver nødvendigt at prioritere skarpt, lyder indgangsbønnen fra finansminister Nicolai Wammen (S) før et møde tirsdag med Danske Regioner og KL.

Der skal blandt andet holdes igen med konsulenter og byggeprojekter, tilføjer ministeren, som skal drøfte de forestående forhandlinger om kommunernes og regionernes økonomi for 2023 med KL og regionerne.

”Dansk økonomi er ramt af Putins invasion,” siger Wammen.

”Disse forhandlinger kommer til at stå i Ukraines tegn.”

Regeringen lægger op til at hæve tilskuddet til kommunerne med 1,25 milliarder kroner. For regionerne vil det blive en milliard kroner.

”For regeringen er det vigtigt i forhold til både kommuner og regioner, at når der kommer flere børn og ældre, og det gør der heldigvis, så følger pengene med,” siger Wammen.

Men med de stigende udgifter er der ikke midler til store armbevægelser. Tværtimod.

”Så vi siger samtidig, at det er tider, hvor vi er nødt til at prioritere skarpt. Vi må se på, hvad vi i øvrigt kan gøre i fællesskab. Vi vil gerne, at de kigger på konsulentbesparelser, så man kan bruge det på velværd i stedet for eksterne konsulenter,” siger Wammen.

Også anlægsprojekterne bør man lægge en dæmper på.

”Der skal være en lavere anlægsramme for både kommuner og regioner. Vi er nødt til at prioritere skarpt, så må vi se på, hvad vi i øvrigt kan gøre,” siger Nicolai Wammen.

Begrundelsen er, at byggesektoren er ”meget, meget varm” i øjeblikket. Det betyder høje priser.

”Man får ikke ret meget for pengene. Vi kan presse på inflationen ved at have for høj en anlægsramme,” siger Wammen.

Men han har også en anden begrundelse. Den grønne omstilling. Regeringen går efter, at Danmark skal blive fri af russisk gas, og der vil det være godt at skrue lidt ned for blusset på anlæg.

Klumme: Robust erhvervsejendomsmarked trods øget usikkerhed

Byggebranche bremser op: Økonomer håber på en blød landing efter flere år med fest

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 20: Proptech, slæb og raseri

Innovation og data var i højsædet, da store dele af branchen mødtes til Proptech Symposium i denne uge. Her var humøret lidt bedre end hos pirrelig jysk ejendomsudvikler. Og så vil Ejendomdanmarks nye topchef kæmpe for flere politiske resultater.

Michael Kaa fordobler overskuddet og lukrerer på stigende inflation

Det forgangne år bød på mere end en fordobling af overskuddet i MKA Ejendomme, som Michael Kaa Andersen står bag. Yderligere værdiopskrivninger venter på den anden side af en række igangværende udviklingsprojekter, fortæller milliardinvestoren i et interview med EjendomsWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier