Projektudvikler: Regeringsudspil vil hæmme vækst i flere danske kommuner

Flere kommuner bliver ramt økonomisk, hvis regeringen indfører stop for etablering af nye butiksområder uden for danske byers centrum. Det mener man bl.a. hos projektudvikleren Pro Developments, hvis medejer Brian Svart opfordrer til at skelne mellem dagligvarebutikker og butikker, der alligevel ikke ville rykke ind i bymidterne.
Sidste år blev registreret den højeste butikstomgang i 15 år. Med en ændring af planloven ønsker regeringen at stække de voksende butiksområder uden for byerne – også kaldet aflastningsområder. | Foto: Joachim Ladefoged
Sidste år blev registreret den højeste butikstomgang i 15 år. Med en ændring af planloven ønsker regeringen at stække de voksende butiksområder uden for byerne – også kaldet aflastningsområder. | Foto: Joachim Ladefoged

Regeringens forslag om et femårigt stop for planlægning af nye såkaldte aflastningsområder ved byernes indfaldsveje bør droppes, da konsekvensen vil være, at op imod 50 mindre og mellemstore danske byer lider økonomiske tab. Sådan lyder budskabet fra en gruppe aktører med ejendomsudvikleren Pro Developments i spidsen.

Meningen med forslaget, der er en del af regeringsudspillet "Tættere på – Flere uddannelser og stærke lokalsamfund," er at stække de voksende butiksområder uden for byerne, der ifølge regeringen tager indtægter fra de lokale strøgs i forvejen pressede butikker.

Brian Svart, formand og medejer hos Randers-udvikleren Pro Developments, mener imidlertid, at det er "et stort problem, at man vil stoppe opførelsen af udvalgsvarebutikker i aflastningsområder." Man risikerer, påpeger han, at stoppe udviklingsprojekter, der ellers ville skabe økonomisk vækst i byer og kommuner.

"Flere af vores kunder har jo brug for et stort lager, parkeringsmuligheder med trailer og andre faciliteter, der ikke kan være i bymidterne. For os handler det ikke om dagligvarebutikker, der som udgangspunkt bør være tæt på folks bopæl. Derfor håber vi, at man kan skelne de to ting fra hinanden – det giver jo ingen mening at have Harald Nyborg eller Biltema i en gågade," siger Brian Svart i en pressemeddelelse.

Han får opbakning fra bl.a. Venstres Michael Aastrup Jensen, der i perioden 2002-2007 var borgmester i Randers.

"Kommunerne må selv kunne bestemme, hvilken type butikker der bør være hvor. Det skal regering og Folketing ikke blande sig i. Derudover mener jeg også, det er hul i hovedet, at man for at støtte bymidterne vil forbyde andre i at sælge udvalgsvarer, særligt med tanke på hvor meget nethandlen har fået fat i danskerne," lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Regeringsudspil skal vende butiksudvikling – "klogt" lyder det fra brancheorganisation

Nye anbefalinger klar til regeringen: Sådan får man liv i bymidterne

Skærpet detailkonkurrence: Hver fjerde virksomhed er bukket under siden 2000

Fratrådt ejendomsdirektør bliver projektudvikler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også