Ejendomdanmark: Lagerbeskatning kan give likviditetsproblemer for lovlydige virksomheder

Manglende konsensus om værdien af udlejningsejendomme kan medføre langvarige tvister om lagerskat. Det mener Ejendomdanmark, der advarer mod betydelige efterregninger for virksomhederne.
Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, mener, at lagerbeskatningen er problematisk. | Foto: PR / Ejendomdanmark
Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, mener, at lagerbeskatningen er problematisk. | Foto: PR / Ejendomdanmark

Det vil være retssikkerhedsmæssigt betænkeligt at indføre lagerbeskatning på virksomheders ejendomsavancer, sådan som regeringen har foreslået det.

Det mener lobbyorganisationen Ejendomdanmark, der påpeger, at der er store usikkerheder i forhold til, hvordan man værdiansætter udlejningsejendomme.

"Disse retssikkerhedsmæssige betænkeligheder rammer både virksomhederne retsstilling og skaber potentielle likviditetsproblemer også for virksomheder, der agerer inden for lovens rammer," skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Intet grundlag for værdisætning

Konkret bunder problemerne i, at det er pålagt virksomhederne at opgøre, hvad deres ejendomme er værd, og det er denne værdisætning, der afgør, hvad virksomheden skal betale i lagerskat.

Men der er intet grundlag, hvorpå man kan afgøre, hvad der er den rette værdi på en given ejendom, eftersom der ikke foretages entydig og løbende vurdering af dette.

"Denne værdi kendes først, hvis ejendommen sælges, hvilket også er årsagen til, at virksomheder i dag betaler avanceskat ved salg af en ejendom frem for løbende," skriver Ejendomdanmark og påpeger, at myndighederne siden 2013 har forsøgt at udvikle et system til ejendomsvurderinger – uden held. 

Fare for langvarige tvister

Det manglende grundlag kan føre til tvister med skattemyndighederne, hvis der er uenighed om, hvorvidt en værdisætning er korrekt, mener Ejendomdanmark.

"I værste fald kan langvarige og komplekse skattesager medføre, at skattepligtige indkomster korrigeres med flere års tilbagevirkende kraft. Hertil kommer, at udgifterne til revisorer, advokater og valuarer til at føre disse sager vil være betydelige – både for virksomheder og myndigheder," skriver Ejendomdanmark.

Ifølge brancheorganisationen kan det tage år at skabe den nødvendige præcedens, der kan afgøre potentielle tvister. En sådan retspraksis opstår først, når sager afgøres i landsskatteretten eller ved landsretterne, lyder det i pressemeddelelsen.

"Det er således ikke usandsynligt, at skattemyndighederne måske først efter en årrække optager den enkelte ejendomsvirksomhed til ligning, hvilket kan medføre, at virksomheden præsenteres for en efterregning, selvom virksomheden har handlet i god tro og på den baggrund løbende indbetalt lagerskat," skriver Ejendomdanmark.

Efter regning på 850 mio. kr. årligt til ejendomsbranchen: "En forkert vej at gå" 

Ejendomdanmark ser med skepsis på forenklet lejelov 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også