EjendomsWatch

Ejendomdanmark om klimaudspil: Der mangler bedre rammer for investorerne

Der skal være en gulerod i det for ejendomsinvestorerne, hvis de skal energieffektivisere ejendomsporteføljen, lyder det fra Ejendomdanmark som reaktion på regeringens klimahandlingsplan, der blev offentliggjort onsdag. Dansk Byggeri er generelt tilfreds, men peger også på mangler.

Jannick Nytoft, adm. direktør, Ejendomdanmark. Foto: PR / Ejendomdanmark

Udlejernes brancheorganisation Ejendomdanmark anerkender, at energieffektivisering af de danske ejendomme er vigtigt, men "rammerne" bør styrkes, hvis man skal nå ambitionerne om et mere effektivt energiforbrug.

Det skriver Ejendomdanmark i en pressemeddelelse.

"Uanset hvordan man vender og drejer det, skal vi have kigget på vores bygninger, hvis de grønne ambitioner skal indfries. Derfor er det også vigtigt, at regeringen har energieffektivisering med i sin klimahandlingsplan. Men det kræver samtidig, at der bliver bedre rammer for de grønne investeringer," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i meddelelsen.

De rammer, direktøren taler om, har Ejendomdanmark redegjort for i kataloget "Vejen til grønnere ejendomme i Danmark", som EjendomsWatch skrev om 13. maj. Organisationen foreslår bl.a. et skattefradrag til udlejere pr. ejendom, de forbedrer, forenklede varslingsregler og et særskilt, mere lempeligt bygningsreglement for renoveringer.

Ifølge en analyse fra EA Energianalyse, som Ejendomdanmark henviser til i meddelelsen, er der potentiale til at spare 130.000 tons CO2, hvis man gennemfører såkaldte "samfundsøkonomiske rentable" energirenoveringer i private lejebolig- og erhvervsejendomme.

"Vi ved med sikkerhed, at investeringer i grønne ejendomme er én af de hurtigste og mest effektive veje til at nå klimamålene. Og vi ved, at der er mange barrierer for dem. I en klimahandlingsplan er det fuldstændig oplagt at få fokus på, hvordan vi får flere grønne investeringer i vores ejendomme," udtaler Jannick Nytoft.

I onsdagens klimaudspil er et af seks spor til at skære 70 pct. af CO2-udledningen fra 2030 at sætte fart på energirenoveringer, bl.a. ved at statslige ejendomme skal gå foran som gode eksempler.

Hos Dansk Byggeri falder udspillet generelt i god jord, men direktør Michael H. Nielsen mener alligevel, at der kan gøres mere:

"Det er godt, at regeringen vil udfase de forurenende olie- og gasfyr. Men det er vigtigt, at man samtidig sørger for, at bygningerne bliver isoleret bedre, så man ikke fyrer for gråspurvene. Derfor bør alle boliger og bygninger løftes op til en god isoleringsstandard, så den grønne opstilling bliver billigere. Der er god økonomi i at spare på energien, også selv om den er grøn," siger direktør Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse.

I udspillet vil regeringen som nævnt stille nye krav om energibesparelser i statens bygninger. Men Dansk Byggeri savner tilsvarende krav til kommunernes og regionernes bygninger.

(Artikel opdateret kl. 15 med kommentar fra Dansk Byggeri.)

17 forslag skal gøre ejendomme mere klimavenlige

Politisk aftale om boligrenovering for 18 milliarder – Dansk Byggeri vil have mere

Ingeniører efterlyser bygningsrenoveringer for over 120 mia. kr. i klimarapport

Dansk Byggeri: Uambitiøs EU-klimaplan – men glædeligt med mere energirenovering

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier