EjendomsWatch

Politisk aftale om boligrenovering for 18 milliarder – Dansk Byggeri vil have mere

30 milliarder kroner afsættes til renovering af almene boliger frem til 2026. Projekter for 18 milliarder er godkendt over de næste halvandet år.

Foto: Casper Dalhoff

Et bredt politisk flertal er enig om at renovere almene boliger for 18,4 milliarder kroner. Pengene hentes fra Landsbyggefonden, som lejerne selv betaler til via deres husleje.

Samlet er der afsat 30,2 milliarder kroner, der skal gå til renovering i 2021-2026. Det siger boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde tirsdag.

"Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste," siger han.

453 projekter for 18,4 milliarder kroner er allerede godkendt, men flertallet vil fremrykke dem for at øge beskæftigelsen i lyset af coronakrisen.

"Jeres penge"

Landsbyggefonden er en fond, som lejere betaler til via deres husleje, og som typisk bruges til renovering af almene boliger.

"Landsbyggefonden er jeres penge, det er jer, der har sparet op. Når jeg har været rundt i landet, har jeg set, hvordan jeres boliger er ramt af fugt, svamp og byggeskader," siger ministeren henvendt til de almene lejere.

Der er omkring 540.000 almene boliger, og cirka én million borgere bor i en almen bolig.

Hos Dansk Byggeri glæder man sig over den brede politiske aftale, men der kommer til at mangle penge, hvis de grønne ambitioner i aftalen skal blive til virkelighed, lyder det.

Efterlyser grøn profil

De 18,4 mia. kr. til projekterne skygger for, at der frem til 2026 vil blive afsat et helt utilstrækkeligt beløb til de nødvendige løbende renoveringer og forbedringer af de almene boliger, mener organisationen:

"Resultatet bliver, at man allerede i 2022 begynder at opbygge en ny venteliste med efterslæb. Og så kan vi starte forfra på diskussionen om, hvem der skal først i køen, og hvem der skal vente i årevis," siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius i en kommentar.

Dansk Byggeri kvitterer for, at boligaftalen indeholder mange gode ord om fokus på grønne projekter, der gavner klimaet og gør boligerne bedre.

"Men desværre mangler der penge til at bakke denne indsats op. I Dansk Byggeri havde vi set frem til, at rammen blev øget, så der ville være de nødvendige penge. For pengene er der. I Landsbyggefonden ligger der nemlig to fonde, hvor renoveringerne betales af den ene, mens den anden kunne bruges til at finansiere klima- og energiprojekter," siger Torben Liborius.

Han henviser til den såkaldte Nybyggerifond, som BL- Danmarks Almene Boliger selv foreslår at opdele i en Klimafond og en Nybyggerifond, så pengene kan komme ud at arbejde.

Ingeniører efterlyser bygningsrenoveringer for over 120 mia. kr. i klimarapport

Klumme: Renoveringer forude – lad os nu beholde vores byggeaffald

Boligrenovering kan blive central del af EU's økonomiske genopretningsplan

Byggeri og rådgivere jubler: Renoveringsplan skaber job, bedre boliger og mindre CO2

Regeringen bekræfter finansiering af almen boligrenovering 

Regeringen vil renovere i den almene boligsektor for 30 mia. kr. 

Mere fra EjendomsWatch

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Thylander på udsalg, to nye Nrep-fonde og en vigtig aftale for Deas var blandt nyhederne i ejendomsbranchen i den forløbne uge, der også bød på interview med MT Højgaard, Nordicom og DSB, mens Gefion Group mødte skarp kritik fra entreprenør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier